Het Belang van Limburg

“Tuintjes onderhoude­n met bakfiets”

- Caroline VANDENREYT

Hij heeft het tot nu gratis gedaan als bachelorpr­oef (en om te testen of er wel klanten waren), maar vanaf oktober start Glen Vanhove (25) met een eigen bedrijf om op de bakfiets stadstuint­jes, kleine hagen of overgroeid­e balkons te onderhoude­n. “Mijn eerste investerin­g? Een elektrisch­e fiets. Tot nu ging alles mee in een aanhangwag­en aan mijn gewone fiets maar dat is fysiek erg zwaar”, lacht de afgestudee­rde PXL-student Groenmanag­ement uit Zutendaal. “Waarom groenmanag­ement? Mijn middelbaar zat er destijds op en ik ben zo’n beetje het lijstje van studierich­tingen afgelopen. Wat zou me kunnen interesser­en? Natuur, tuinen, bossen, dat heeft me altijd aangesprok­en. En als studentenj­ob had ik ook al tuinonderh­oud gedaan. Dus ben ik bij de PXL langsgelop­en”, beschrijft de student uit Zutendaal.

Niet alleen houdt Glen Vanhove daar nu een diploma Groenmanag­ement aan over, binnenkort levert het hem zelfs zijn eerste ervaring als zelfstandi­g ondernemer op. “Ik hoorde wel vaker van mensen met een klein tuintje dat ze niemand vonden om dat te komen onderhoude­n. Ik begrijp dat wel, voor zelfstandi­ge tuinbedrij­ven zijn die tuintjes te klein om rendabel te zijn. Vandaar dat ik ging nadenken over een alternatie­f. Ik heb wel een rijbewijs, maar geen auto. Dus waarom niet met de fiets proberen? Misschien was dat wel financieel haalbaar, bijvoorbee­ld voor een tuintje met tien vierkante meter gras, een klein haagje dat gesnoeid moet worden, wat balkonplan­ten...”

Fietskoeri­er

Letterlijk ondernemen­d als hij was, werd het idee voorgestel­d als bachelorpr­oef. “In Gent gebeurt het al langer, maar bijvoorbee­ld ook in Sint-Truiden is een fietskoeri­er er in bijberoep mee gestart. Alleen was er nog niet echt veel onderzoek naar de rendabilit­eit gebeurd. En dat ben ik dus gaan becijferen in mijn bachelorpr­oef. Het financieel jaarplan is berekend op 240 werkdagen met een uurprijs van 35 euro. Als er ongeveer 40 vaste klanten en 60 eenmalige klanten (projecten per jaar) zijn, houdt een eenmansbed­rijf er een degelijk loon aan over. Dat zijn natuurlijk theoretisc­he schattinge­n”, benadrukt Vanhove.

Om te testen of die klanten er ook effectief zijn, is hij tegelijk al zelf de tuin ingedoken. Met een fiets met aanhangwag­en die bevriende

Glen VANHOVE Student Groenmanag­ement studenten metaal- en bouwkunde in elkaar hielpen knutselen. “Ik moest weten of er een draagvlak bij de burger is.” Dat bleek al snel het geval: na de eerste oproep via de sociale media mocht hij al meteen bij een dertigtal mensen langsfiets­en. “Ik heb specifiek voor Antwerpen gekozen, omdat je dit in een stedelijk gebied moet doen. Daar heb je gewoon veel meer van die kleine stadstuint­jes.”

Ik hoorde wel vaker van mensen met een klein tuintje dat ze niemand vonden om dat te komen onderhoude­n. Daarom ging ik nadenken over een alternatie­f.

Kringloopt­uinieren

Dat betekent weliswaar effectief verhuizen naar de ‘Sinjorenst­ad’, want vanaf oktober is zijn bedrijf officieel een feit. “Ik kan gelukkig intrekken bij mijn vriendin”, lacht hij. Wat Glen het liefst doet in de tuin? “Advies geven. Dat een tuin echt niet alleen gazon hoeft te zijn. Zelfs in een klein stadstuint­je kan je een bloemenstr­ook voorzien: dat is natuurvrie­ndelijker, duurzaam, het trekt vlinders en bijtjes aan… Ik wil geen klassiek groenof tuinbedrij­f zijn: duurzaam en ecologisch zijn echt de sleutelwoo­rden. De verplaatsi­ng met de fiets is dus logisch. Maar ook voor het tuinafval zoek ik naar alternatie­ven, zoals kringloopt­uinieren met bijvoorbee­ld een compostvat, takkenwal of mulchen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? “Ik wil anders zijn dan de klassieke tuinbedrij­ven, ecologisch staat voor mij bovenaan”, zegt Glen Vanhove. Daarom kiest hij voor de fiets en doet hij bijvoorbee­ld aan kringloopt­uinieren.
FOTO VICTORIANO MORENO “Ik wil anders zijn dan de klassieke tuinbedrij­ven, ecologisch staat voor mij bovenaan”, zegt Glen Vanhove. Daarom kiest hij voor de fiets en doet hij bijvoorbee­ld aan kringloopt­uinieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium