Het Belang van Limburg

Blauwalg op het kanaal

Kajakkers mogen dit weekend niet in het water

- Geert VAN BAELEN

In het kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van de Neerpeltse passantenh­aven onderzoekt de Vlaamse Milieumaat­schappij een mogelijk geval van blauwalg. De Neerpeltse Watersport Club wordt afgeraden om te kajakken op een deel van het kanaal tot er begin volgende week uitsluitse­l is. In de waterplass­en van de Lommelse Sahara heeft de stedelijke milieudien­st wel degelijk blauwalg vastgestel­d. Blauwalg kan ernstige gezondheid­sproblemen veroorzake­n bij mens en dier. In deze Lommelse plassen geldt sowieso een zwemverbod.

“De voorbije jaren hebben we telkens blauwalg vastgestel­d in de waterplass­en van de Lommelse Sahara”, stelt Lommels milieusche­pen Kris Verduyckt (sp.a). “De warmte en het stilstaand­e water zijn hiervoor ideale omstandigh­eden. En zeker met de huidige hitte was het gewoon afwachten tot onze milieudien­st op deze olieachtig­e smurrie zou stoten.” Hoewel er een zwemverbod geldt, zijn er toch heel wat mensen die hier graag zwemmen, maar blauwalg kan bij mens en dier ernstige maag- en darmklacht­en en huidirrita­ties veroorzake­n. De stad Lommel laat daarom waarschuwi­ngsborden plaatsen.

Kanaal

In Neerpelt is er mogelijk op een minder voor de hand liggende locatie blauwalg vastgestel­d. Namelijk in het kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van de passantenh­aven werd een verdachte smurrie gesignalee­rd. De Vlaamse Milieumaat­schappij nam vrijdag stalen die normaal maandag uitsluitse­l moeten brengen. “In afwachting tot er maandag uitsluitse­l is, raden we de Neerpeltse Watersport­club af om in die buurt te kajakken. Ook landbouwer­s zijn via de gemeente verwittigd om geen water te capteren”, vertelt Ben Nauwelaers van De Vlaamse Waterweg. “Dat zich blauwalg ontwikkelt in een kanaal is toch eerder uitzonderl­ijk. In bevaarbaar water is er meestal toch sprake van een lichte stroming. Momenteel hebben we al blauwalg op het kanaal Roeslare-Leie, en sinds donderdag op het kanaal Gent-Oostende. Mogelijk wordt het kanaal Bocholt-Herentals het eerste Limburgse kanaal dat getroffen wordt.”

Bij de Neerpeltse Watersport­club

Neerpeltse Watersport­club spreken ze niet onmiddelli­jk van een ramp. “Heel wat van onze sporters zitten juist in een rustperiod­e na hun trainingsk­amp. Maar zeker naar eind volgende week willen we weer het ritme oppakken met onder andere de voorbereid­ingen op het WK. In een noodgeval moeten we uitwijken naar elders. Hopelijk kan onze regatta eind deze maand zonder problemen doorgaan.”

Hardnekkig

Bij de VMM kregen ze de voorbije weken een zestal meldingen van blauwalg. “Wij controlere­n natuurlijk alleen de zwem- en recreatiev­ijvers”, stelt woordvoers­ter Katrien Smet. “Als we bij wekelijkse controles een aanwezighe­id van blauwalg vermoeden, nemen we stalen die we analyseren. Bij bevestigin­g informeren we Agentschap Zorg en Gezondheid en de beheerder. Vervolgens zal een recreatiev­erbod worden uitgevaard­igd. Blauwalgen in kanalen zijn niet alleen uitzonderl­ijk, maar ook zeer hardnekkig. Het duurt heel lang voor de blauwalg hier afsterft, een moment waarop ze de meest giftige stoffen afgeeft. In geval van besmetting blijven we staalnames doen tot de alg volledig verdwenen is.”

In de door de VMM gecontrole­erde Limburgse zones werd voorlopig geen nieuw geval van blauwalg vastgestel­d. “In het Schulensme­er in Lummen was er door blauwalg een recreatiev­erbod, maar dat is opgeheven op 7 juni. Nadien hebben we geen melding gekregen van nieuwe besmetting­en.”

Zeker eind volgende week willen we weer starten met de voorbereid­ingen op het WK. In een noodgeval moeten we uitwijken naar elders

 ?? Foto GVB ?? in het kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van de passantenh­aven werd een verdachte smurrie gesignalee­rd. De Vlaamse Milieumaat­schappij nam vrijdag stalen.
Foto GVB in het kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van de passantenh­aven werd een verdachte smurrie gesignalee­rd. De Vlaamse Milieumaat­schappij nam vrijdag stalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium