Het Belang van Limburg

“Broer speelde bij STVV”

Peter Croonen (KRC Genk)

-

Het Genkse huiswerk is al erg vroeg af.

Croonen: “Soms hoor je wel eens de kritiek dat de besluitvor­ming van een vzw te traag is. Dat je niet kan opboksen tegen de Verhaeghes en Couckes van deze wereld. Ik vind een vzw een mooi model. Het is aan mij om als voorzitter van de raad van bestuur de snelheid erin te houden. Ik heb alvast niet het gevoel dat wij trager vorderen dan de concurrent­ie. De verdienste ook van de mensen van het management. Wij hebben met Dimitri de Condé een TD die een echte meerwaarde betekent. Zijn relatie met coach Philippe Clement is uitstekend, hij stuurt de scouting aan en is betrokken bij de jeugdwerki­ng, die voor een groot stuk zelfsturen­d is. Voor de dagelijkse werking kunnen we terugvalle­n op AD Erik Gerits. Als raad van bestuur geven wij onze directeurs heel veel autonomie. Maar natuurlijk moeten wij soms ook zelf initiatiev­en nemen. Budgettair zijn we momenteel nipt vijfde. Dat wordt vaak onderschat. Geloof me, het is niet evident dat een Limburgse club in die G5 zit. Met middelen die we zelf genereren.”

Meekers: “Genk heeft op structuree­l vlak een voorsprong op ons. Dat kan je niet ontkennen. Zij plukken de vruchten van continuite­it in het beleid. Op alle vlakken. Wij beginnen nu pas allerhande zaken op poten te zetten en dat vergt tijd. Wij hebben een inhaalbewe­ging voor de boeg. We zitten op een dieptepunt, wat het geloof in de club betreft. Minder dan 5.000 supporters tegen Cercle, dat is te weinig. Maar geloof me, ook meneer Tateishi heeft een project, er komt heus nog versterkin­g. Er gaan ook veel middelen naar de jeugd. Als gewezen jeugdvoorz­itter juich ik dat toe. Verder wil meneer Tateishi van STVV meer maken dan een voetbalplo­eg. Hij wil ook op andere vlakken toenaderin­g tot Japan. Zo staat er maandag een vergaderin­g met de burgemeest­er op het menu over de ver- zustering tussen Sint-Truiden en twee Japanse steden, dat schept economisch veel mogelijkhe­den in de regio. Regelmatig komen ook jeugdploeg­en of clubs uit de tweede Japanse klasse hier op stage. Mondialise­ring, ja. Zelf bewaak ik de mentalitei­t. STVV moet STVV blijven. Het is niet zo, dat we onze identiteit moeten opgeven omdat de Japanners hier geland zijn.” Aan ambitie ontbreekt het jullie ondanks de groeipijne­n niet. Play-off 1 werd meteen geroepen bij de overname.

Meekers: “Ik wil dat toch even nuanceren. Kijk, ik kan verkondige­n dat we in eerste klasse willen blijven of dat we plaats 12 ambiëren. Maar dat is geen ambitie. We moeten realistisc­h zijn. Tussen de G5 en de rest gaapt een enorme budgettair­e kloof. Vijf plaatsen zijn dus eigenlijk ingevuld. Als een G5-club play-off 1 niet haalt, heeft ze slecht gewerkt. Bekijk de eindklasse­ringen en leg er de budgetten naast. Dat is bijna een spiegel. Met kleine variaties. Zo denk ik dat Genk dit seizoen beter gaat scoren dan die vijfde plaats. Wij waren vorig jaar tiende met het dertiende budget. Onze doelstelli­ng moet het zijn om van de 3 een 4 te maken. Ik bedoel: geen 30 punten, wat volstaat om het behoud te verzekeren. Maar 40. En als we dan eens 45 punten halen, zitten we rond plaats zes, zeven. Wij moeten ons meten met Zulte Waregem, Charleroi, Antwerp. En één keer in de komende drie jaar hopen wij het te flikken: playoff 1. Positief is dat het structuree­l tekort aangezuive­rd wordt door de Japanners. We zijn nu bezig met het leggen van de basis. De kans op play-off 1 nu is dus niet zo groot. Maar we werken er wel naartoe.”

Croonen: “Ik denk dat bij ons heel veel mogelijk is dit seizoen. Maar we blijven realistisc­h. De trainer op kop. Als je onze kern doorlicht en de spelers individuee­l bekijkt, wat contractdu­ur, leeftijd en potentieel betreft, denk ik dat we er

goed voor staan. Voor de meeste jongens is dit nog niet het moment om te vertrekken. De ambitie is om iedereen aan boord te houden. Lukt dat, dan hebben wij een heel sterke kern. We hebben veel sleutels in handen maar niet allemaal. Voor ons kan het dus niet snel genoeg 31 augustus zijn.” Over naar zondag. Een duel dat je in deze provincie niet kan overschatt­en.

Meekers: “Voor onze fans is dit de match van het jaar. Die moet je winnen, mag je zeker niet verliezen. Ook niet op verplaatsi­ng. Jammer wel dat dit duel zo vroeg valt. Dertig graden, bouwverlof, dat is zonde. Volgend jaar moeten we misschien toch bij de kalenderma­ker aandringen om voor 1 september geen derby in te plannen.”

Croonen: “Ik hoop op eerherstel na het vorige seizoen. Na de één op zes tegen STVV willen we de rollen omdraaien. We moeten alleszins voor STVV eindigen in de competitie.” De rivaliteit tussen beide clubs is groot maar het respect voor mekaar in de bestuurska­mers is dat duidelijk ook.

Meekers: “Ik heb eigenlijk nooit anders geweten. Die rivaliteit moet er zijn, dat geeft kleur aan het voetbal. Maar voor de wedstrijd heffen wij opnieuw samen het glas en wisselen wij ideeën uit. Ook binnen de Pro League vinden wij mekaar op de momenten dat onze belangen gelijklope­n.”

Croonen: “Ik ben ook altijd graag op Stayen, mijn broer Michel heeft zelfs even na zijn Winterslag-periode bij STVV gevoetbald. Natuurlijk gingen we dan kijken en voor hem supportere­n.” Is Genk na wat we op de eerste speeldag te zien kregen zondag favoriet?

Meekers: “Ik heb de match van Genk op Lokeren niet gezien. Ik heb een terrasje gedaan, ik was nog niet over de ontgoochel­ing van zaterdag heen. Gelukkig verloren we niet van Cercle maar het voelde wel aan als een nederlaag. Tussendoor heb ik zondag wel eens op mijn i-phone gekeken. Genk liet er duidelijk geen gras over groeien. Wij trekken niet met schrik naar Genk. Wel met veel respect en bewonderin­g voor hun mooi voetbal. Onze defensie zal nu wel worden getest. Onze kern is nog niet klaar. Dus wil ik op voorhand tekenen voor hetzelfde resultaat als vorig seizoen. Onze fans geloven er ook in. Alle 450 tickets zijn de deur uit. Kunnen we er niet meer krijgen, voorzitter?”

Croonen: “Laat maar weten. Ik verwacht ook bij ons veel volk. Dat heeft alles te maken met de start. Ik ben ook blij dat we woensdag konden roteren en mensen sparen voor de derby. Ik voel veel honger. Ook bij de spelers die minder aan bod komen. Ze worden scherp gehouden door de coach. Er is weer drive. Maar pronostike­ren laat ik aan een ander over.”

Pa was geen voorstande­r van de fusie met Waterschei, ik vond het logisch. Genk was te klein voor twee eersteklas­sers

Peter CROONEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium