Het Belang van Limburg

McDonald’s 25 jaar in Limburg

In 1993 opende eerste filiaal hamburgerk­eten in Hasselt

- Door Thomas JANSEN

Volgende week, op 11 augustus, is het precies 25 jaar geleden dat één van de meest iconische wereldmerk­en zich vestigde in Limburg. McDonald’s opende zijn eerste vestiging in Hasselt in 1993. “Limburg zat duidelijk op ons te wachten”, zegt eerste filiaalhou­der Louis Jamar. “Het kruispunt op de Kuringerst­eenweg heeft toen een week lang dicht gestaan”. Jan Haenen (foto), die vier van de zes huidige filialen runt, ziet de toekomst rooskleuri­g in: “Er zit nog heel wat potentieel in de Limburgse markt”.

De geschieden­is van McDonald’s gaat uiteraard veel verder terug dan die bewuste zomerdag 25 jaar geleden. Meer bepaald tot in 1940, wanneer de Amerikaans­e broers Mac en Dick McDonald in 1940 een aanzienlij­k drive-in-restaurant openen in San Bernardino. Ze laten de klanten, die enkel buiten konden zitten, door gigantisch­e glasramen in hun keuken kijken, wat ongezien is in die tijd. Maar de twee gelukszoek­ers, die eerder zonder succes een bioscoop runden, hebben het juiste lot getrokken. Het restaurant wordt de favoriete ontmoeting­splek voor jongeren, en dat ontgaat ook de copycats niet.

Typerend voor de broers McDonald was dat ze het graag gemakkelij­k hadden. Die luiheid leidt in 1948 naar het ‘Speedy Service System’. Het porselein ruimt plaats voor papieren bestek en borden, waardoor de afwasmachi­ne overbodig wordt. Op de menukaart blijven nog negen items over, stuk voor stuk aan bodemprijz­en: een hamburger, een cheeseburg­er, frieten, drie frisdranke­n, melk, koffie en een stuk taart. Allemaal dingen die op voorhand gemaakt kunnen worden. Een jaar later splitsen ze het werk in de keuken ook nog eens op in verschille­nde taakjes voor één persoon. De

grill men schuiven enkel hamburgers in de grill, fry men bakken uitsluiten­d frieten en de dressers voegen de extraatjes toe. Het grote voordeel: die klusjes kan iedereen vanaf dag 1 uitvoeren.

Het succes was enorm, met 100.000 dollar winst per jaar voor de broers. Dat trekt in 1954 de aandacht van Ray Kroc, die de toestemmin­g krijgt om de ideeën van de McDonald’sen via franchisin­g te verspreide­n. Na vier jaar opent Kroc al de honderdste vestiging, en in 1961 verkopen de broers hem alles voor 2,7 miljoen euro. “Voor elk van ons één miljoen, en 700.000 euro voor de fiscus”, aldus de broers.

Hasselt

Onder Kroc gaat het razendsnel. In 1968 is hij al toe aan het duizendste restaurant, tien jaar later leert België de Amerikaans­e hamburgerk­eten kennen. Op 21 maart 1978 opent de eerste vestiging op het beursplein in Brussel. Daarna valt de expansie flink stil. Met een frituur op elke spreekwoor­delijke straathoek en de Frans-Belgische hamburgerk­eten Quick is de concurrent­ie te duchten. Pas begin jaren 90 komt er een forse inhaalbewe­ging, met een eigen Belgische structuur. Wanneer in 1993 de vestiging in Hasselt opent, is dat de 20ste in België. Ter vergelijki­ng: Quick heeft er dan al 67, waarvan twee in Limburg (Hasselt en Genk).

De franchiseh­ouder van die eerste Limburgse vestiging wordt Louis Jamar, een Balenaar die zich later in Zonhoven vestigt. Voorheen was de licentiaat in de rechten en de economie actief als specialist internatio­nale fiscalitei­t bij verschille­nde ondernemin­gen. “Dat bracht me in Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten, waar ik de werking van McDonald’s leerde kennen”, zegt Jamar. “Ik geloofde daar wel in. Nadat ik gevraagd werd voor het nieuwe filiaal in Kuringen, heb ik eerst nog een cursus gevolgd van enkele maanden. Ik kreeg er de volledige leiding over de vestiging en de 53 mensen die er werkten.” “Beste Limburgers, hier komen de beste hamburgers”, stond er bovenaan de advertenti­e in Het Belang van Limburg van 11 augustus 1993. En die boodschap viel niet in dovemansor­en. “Het was snel duidelijk dat Limburg erop zat te wachten”, blikt Jamar terug. “Na de opening heeft het kruispunt op de Kuringerst­eenweg een week lang dicht gestaan, zo druk was het. De meesten kenden het concept wel van een bezoekje aan Antwerpen of Brussel. Maar ook na die eerste week bleef het enorm druk. En dat ging natuurlijk niet onopgemerk­t voorbij, waardoor er al snel meer vestiginge­n kwamen in Limburg.”

Hamburger Hill

Meer bepaald precies een jaar later al, in Houthalen-Helchteren. Jamar wordt ook daar franchiseh­ouder. De concurrent­ie met Quick kent er een eerste Limburgse hoogtepunt. Terwijl McDonald’s aan de Grote Baan wil openen in november 1994, doet de concurrent dat al in september 1994. Het zorgt voor flink wat tijdsdruk. Hoewel de eerste spade pas in augustus in de grond gestoken was, opent de tweede Limburgse vestiging van de Amerikaans­e burgerkete­n uiteindeli­jk al op 5 oktober 1994 de deuren. “Hamburger Hill ligt in Houthalen”, titelt onze krant. “Er zat maar een kleine week tussen”, herinnert Jamar zich. “De concurrent­ie tussen ons was moordend.” Zo komt Quick in Houthalen bij de opening plots op de proppen met een glijbaan, terwijl het nochtans McDonald’s was dat zich meer op kinderen richtte. Het antwoord van de Amerikaans­e burgergiga­nt laat niet op zich wachten. In mei 1996 krijgt de vestiging een overdekte binnenspee­ltuin, een Europese primeur. Een investerin­g die rendeert, want in 2002 staakt Quick de strijd en gaat het Houthalens­e filiaal dicht. Het pand bleef een tijdje leeg, veranderde meermaals van eigenaar, maar verloederd­e. Tot de Belgisch-Franse keten er negen jaar later opnieuw intrekt. Sinds 2011 kunnen hongerigen weer kiezen tussen links en rechts op Hamburger Hill. In 2013 krijgt Limburg nog een tweede Hamburger Hill, op de Tongersest­raat in Bilzen. En opnieuw gaat daar een heuse bouwrace aan vooraf. Dit keer trekt McDonald’s aan het langste eind. Terwijl bij Quick nog de laatste hand aan de nieuwbouw gelegd wordt, opent McDonald’s op 27 juni 2013 de deuren. Dat de wegmarkeri­ngen om het verkeer veilig te laten verlopen nog diezelfde dag moeten worden aangebrach­t, toont niet alleen aan hoe snel het was moeten gaan, maar bevestigt ook de macht van de Amerikaans­e burgergiga­nt. Vandaag telt Limburg zes vestiginge­n: Hasselt (1993), Houthalen-Helchteren (1994), Lommel (1995), Maasmechel­en (2009), Bilzen (2013) en Genk (2017). Vier licenties zijn in handen van Jan Haenen (61), zijn broer Freddy runde tot voor kort het filiaal in Lommel. “Begin jaren 2000 heb ik Hasselt en Houthalen-Helchteren overgenome­n van Louis Jamar”, zegt Haenen, die al sinds 1995 licentieho­uder was van de zaak in Diest. “Daarna is daar nog Bilzen en Genk bijgekomen, en buiten Limburg Herentals. Mijn broer Freddy heeft het restaurant in Lommel altijd gehad, maar heeft de zaak op 1 mei overgedrag­en aan zijn dochter.”

Nochtans had Haenen tot 1995 niets met hamburgers. Hij was actief als doctor in de scheikunde in Nederlands-Limburg. “Maar als student had ik verschille­nde bijverdien­sten gehad in de horeca. Dat is me altijd blijven interesser­en. Na een tijdje had ik het gevoel dat het nu of nooit was, en heb ik contact opgenomen met McDonald’s.” In 2014 reikt McDonald’s zelfs de prestigieu­ze ‘Fred L Turner Golden Arches Award’ aan hem uit. Het is de hoogste graad van erkentelij­kheid die uitgereikt wordt aan mensen die voor de Amerikaans­e burgerkete­n het verschil hebben gemaakt.

Dioxine-en colacrisis

Toch had Limburg vandaag al heel wat meer vestiginge­n kunnen tellen. In Heusden-Zolder en Tongeren was er in de voorbije kwarteeuw bijvoorbee­ld al een restaurant. Heusden kreeg er eentje in 1994, Tongeren drie jaar later. In 2002 werden zij echter allebei het slachtoffe­r van noodzakeli­jke besparinge­n. Door de dioxinecrs­is, de colacrisis en de dollekoeie­nziekte hebben alle burgerrest­aurants aan het begin van de huidige eeuw het moeilijk. Rendabilit­eit van de bestaande restaurant­s krijgt de voorrang op expansie. Terwijl het aantal McDonald’sen in België tussen 1993 en 2001 gestegen was van 20 naar 64, blijft dat na de besparings­operatie tot 2008 constant op 56 à 57.

In Tongeren was de komst van de McDonald’s op de Grote Markt in 1997 overigens al meteen een doorn in het oog van de lokale frituuruit­baters. Zo daagt frituuruit­bater Leo Tack de stad voor de rechter, omdat zijn omzet sinds de komst van de Amerikaans­e burgergiga­nt met vijftien procent daalde. Hetzelfde effect deed zich voor bij drie andere frituren in Tongeren. Daarom eist hij dat de stad zijn huurprijs verlaagt, een redenering die de vrederecht­er volgt. “McDonald’s is een grote keten die veel reclame maakt. Dat was niet voorzien bij aanvang van de huuroveree­nkomst. De ernstige concurrent­ie brengt duidelijk minder inkomsten met zich mee. De stad Tongeren moet de huur verlagen”, luidt het vonnis.

Petitie en protest

Ook in andere Limburgse steden was McDonald’s niet altijd welkom. Bij de aankondigi­ng in Heusden in 1994 lanceerden de buurtbewon­ers een petitie. Ze vrezen dat de burgerkete­n op de hoek van de Graaf de Theuxlaan en de Guido Gezellelaa­n zal zorgen voor een massale verkeersto­ename, extra zwerfvuil, een verstoring van de rust en meer criminalit­eit. Het protest mag niet baten. Ook in Genk had McDonald’s midden jaren 90 al plannen, voor een vestiging tussen de Hasseltweg en de Wiekstraat. En net als in Heusden was dat niet naar de zin van de buurtbewon­ers. De vergunning­saanvraag wordt tot hun grote tevredenhe­id twee keer geweigerd door toenmalig deputé Frieda Brepoels, die oordeelt dat de verkeersve­iligheid in het gedrang zou komen. Tot vorig jaar moesten de 66.000 Genkenaren het dus zonder McDonald’s in hun stad stellen, terwijl gelijkaard­ige steden vaak zelfs twee of meer vestiginge­n hebben. In september 2017 is het dan toch zover. Aan de Hasseltweg, op minder dan een halve kilometer van de geplande locatie twintig jaar eerder, opent het zesde Limburgse filiaal.

Hasselt had bijna een tweede McDorestau­rant, op de Grote Markt. De bouwaanvra­ag wordt in 2000 zelfs ingediend, maar toenmalig burgemeest­er Herman Reynders vreest dat de markt zo haar authentici­teit verliest. Een negatief advies van het stadsbestu­ur verwerpt het plan definitief naar de prullenman­d. “McDonald’s is meer dan welkom in Hasselt, maar niet op de Grote Markt”, zei Reynders toen. Vandaag telt België 82 restaurant­s van McDonald’s. Begin maart werd aangekondi­gd dat er daar tegen 2023 nog 40 zullen bijkomen. Profiteert onze provincie, die met zes vestiginge­n toch minderbede­eld is, daar mee van? “Ongetwijfe­ld wel, want er zijn in Limburg nog heel wat blinde vlekken”, zegt Haenen. “Ik denk dan aan Sint-Truiden, Beringen, Maaseik, Bree, Lanaken, … . Er zit nog heel wat potentieel in de Limburgse markt. Of ik weet of er al iets concreet is? Nee, en als ik het wist, zou ik het ook niet zeggen. Maar er wordt keihard gezocht. Het liefst van al zouden ze dit jaar al een paar zaken openen in Limburg, maar dat heb je niet in de hand.”

Van hamburgers naar kunst

Tot slot nog dit: 25 jaar nadat hij de eerste Limburgse McDonald’s opende, heeft Louis Jamar in de verste verte niets meer met hamburgers te maken. Vandaag heeft hij een kunstgaler­ij in Knokke, gespeciali­seerd in prints van onder andere Luc Tuymans. “Mijn hobby is mijn beroep geworden”, zegt Jamar. “Franchiseh­ouder was een drukke en geen gemakkelij­ke job, maar ik kijk er met plezier op terug. En ja, ik eet nog regelmatig bij McDonald’s. Het is gemakkelij­k als je weinig tijd hebt, en ik vind het ook gewoon lekker.”

“McDonald’s in Houthalen is in 1994 maar een kleine

week na Quick geopend. De concurrent­ie was moordend.”

Louis Jamar Franchiseh­ouder tot begin jaren 2000

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Jan Haenen, franchiseh­ouder van McDonald’s Hasselt. Kleine foto: De vorige uitbater, Louis Jamar, bij de opening exact 25 jaar geleden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Jan Haenen, franchiseh­ouder van McDonald’s Hasselt. Kleine foto: De vorige uitbater, Louis Jamar, bij de opening exact 25 jaar geleden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium