Het Belang van Limburg

Een hele avond LOUIS VAN GAAL in ‘Zomergaste­n’

- Raymond DE CONDÉ

In Nederland wordt er reikhalzen­d naar

uitgekeken: zondag is de veelbespro­ken voetbalcoa­ch Louis van Gaal, die volgende

week 67 wordt, te gast in ‘Zomergaste­n’. Een hele avond Van Gaal, dat wordt smullen.

Van Gaal is niet alleen bekend bij voetballie­fhebbers. Tijdens persconfer­enties uit hij zich regelmatig emotioneel, stekelig of ronduit vijandig richting de pers. Beroemd werd zijn reactie op een vraag van verslaggev­er Ted van Leeuwen: “Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?” Hij deed wel vaker smalend over de voetbalken­nis van het journaille. NOS-verslaggev­er Andy Houtkamp kreeg van hem te horen dat Houtkamp niet zijn favoriete verslaggev­er was, en dat hij een nare jongen was die het niet altijd goed zag. In de talkshow ‘Barend & Van Dorp’ kwam het in 2001 tot een verhitte discussie met Jan Mulder, die hem o.m. voor de voeten wierp: “Jij romantisee­rt het trainersch­ap.” Van Gaal zette Mulder op zijn plaats: “Je romantisee­rt je eigen voetbalcar­rière.”

Van Gaal is ook bekend om zijn grappige steenkolen­engels, waarvan hij staaltjes ten beste gaf tijdens zijn laatste, mislukte periode bij Manchester United. Na een gelijkspel jammerde hij: “It’s again the same song.” En na een zege: “The three points are inside!” Ook zijn Duits kon wedijveren met dat van Jean-Marie Pfaff. Over zijn favoriete houding voor een rustige slaap onthulde hij: “Ich schlafe immer Löffel an Löffel.”

Van Gaal zegt in het voorjaar van 2018 geen brandende ambities meer te hebben in het trainersva­k: “Alles wat ik wilde is bereikt.” Toch blijft hij zich bezinnen op zijn toekomst en speculeert hij op het aangaan van een laatste uitdaging als voetbalcoa­ch.

Dat hij de meest succesvoll­e Nederlands­e coach is geweest, staat buiten kijf. Hij was de architect van het succesvoll­e Ajax dat in de eerste helft van de jaren 90 drie keer landskampi­oen werd en de UEFA Cup, de

Champions League en de Wereldbeke­r won. In het buitenland won Van Gaal landstitel­s met FC Barcelona en Bayern München. In 2009 werd hij verrassend landskampi­oen met AZ en in 2014 leidde hij het Nederlands elftal naar de derde plaats op het WK in Brazilië. Nadat hij in 2016 ontslagen werd bij Manchester United trok hij zich met zijn vrouw Truus terug in Portugal.

Ajax

Aloysius van Gaal groeide in de jaren 50 op als jongste in een katholiek gezin met negen kinderen. Vader Van Gaal, vertegenwo­ordiger bij de Steenkolen Handels Vereniging, overlijdt als Louis elf jaar oud is. Louis zet in op een voetbalcar­rière bij Ajax en meldt zich daarnaast aan voor de Academie voor Lichamelij­ke Opvoeding.

Gymleraar Van Gaal breekt als voetballer niet door bij Ajax. Met zijn eerste vrouw Fernanda verhuist hij naar ons land, waar hij vier jaar op de Bosuil bij FC Antwerp speelt. Later, in de jaren 80, is Van Gaal een vaste waarde bij de Rotterdams­e club Sparta. Nadat Van Gaal zijn spelerscar­rière afsluit, groeit hij van assistent-trainer bij AZ en Ajax uit tot hoofdcoach van de Amsterdams­e club. In 1993 wordt Van Gaal getroffen door een groot persoonlij­k drama. Bij zijn vrouw Fernanda wordt alvleeskli­erkanker geconstate­erd, en binnen enkele maanden overlijdt zij aan de gevolgen van deze ziekte. Van Gaal voedt zijn twee dochters vanaf dat moment alleen op.

Wat hem als speler niet gelukt is, doet Van Gaal wel als coach: successen vieren met Ajax. Ruim twintig jaar nadat hij de club als speler verliet, leidt hij het jonge elftal van Ajax in 1995 naar winst in de Champions League.

Moneyball

Zoals gebruikeli­jk in ‘Zomergaste­n’, worden beeldfragm­enten en een film gekozen door de gast. Van Gaal koos voor beelden uit de Bert Haanstra-documentai­re ‘Retour Madrid’ waarin we Ajaxtraine­r Rinus Michels aan het werk zien als hij zijn ploeg voorbereid­t op een wedstrijd tegen Real Madrid in 1967. Verder een liveoptred­en van Mariah Carey in New York en een fragment uit ‘Het Conflict’, een aflevering uit ‘Andere Tijden Sport’ over het EK 1996, waar coach Guus Hiddink voetballer Edgar Davids naar huis stuurde.

Zijn keuzefilm is ‘Moneyball’, met Brad Pitt als eigenzinni­ge manager van een nietig honkbaltea­m. Over zijn komst op de caravan van Janine Abbring zegt hij: “Het is een eer om gevraagd te worden. Hoewel het niet als een verrassing kwam, want vorig jaar was ik ook al gevraagd! Het zal een avond zijn over de mens en de coach Louis van Gaal. Voor mijn familie zal het herkenbaar zijn, voor de rest van Nederland eventueel een openbaring.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium