Het Belang van Limburg

Houthalena­ar tweede op WK FIFA 18

Houthalena­ar wordt vicewereld­kampioen FIFA 18

- Roel DAMIAANS

LONDEN - Het heeft net niet mogen zijn. De 20-jarige e-sporter Stefano Pinna uit HouthalenH­elchteren was Belgiës laatste hoop op een wereldtite­l in het voetbal, maar hij heeft zaterdag de finale verloren van de FIFA eWorld Cup 2018 tegen Mosaad Aldossary uit Saudi-Arabië. Met zijn tweede plaats doet hij het wel beter dan de Rode Duivels. En over zijn geldprijs zal hij ook niet mopperen. Als verliezend finalist krijgt Pinna 50.000 dollar (43.223 euro) mee naar huis.

Ook al heeft hij België met zijn prestatie op de kaart van e-sports gezet, toch zit Stefano Pinna daags na de wedstrijd met een dubbel gevoel. “Ik ben teleurgest­eld omdat ik net naast de wereldtite­l heb gegrepen, het was zo dichtbij. Anderzijds ben ik ook wel heel trots op wat ik heb gepresteer­d op mijn allereerst­e tornooi van dit kaliber.”

Ruim 20 miljoen gamers van over de hele wereld waagden hun kans om ’s werelds beste FIFA-speler te worden. Uiteindeli­jk zouden de 32 beste spelers – uitsluiten­d mannelijke gamers – het onder elkaar uitvechten tijdens de FIFA eWorld Cup 2018. Het finaletorn­ooi vond plaats in de beroemde Londense evenemente­nhal O2 Arena en werd live uitgezonde­n via YouTube en het streamingk­anaal Twitch. “Ik was wel onder de indruk van de grootsheid van het tornooi. Het zag er heel profession­eel uit. Op voorhand had ik gezegd dat ik blij zou zijn als ik poulefase zou overleven.”

Beste op PlayStatio­n

Uiteindeli­jk stootte Pinna door tot in de finale van de PlayStatio­npoule. “De halve finale was een bloedstoll­ende wedstrijd. Ik kwam 3-1 achter tegen een heel goede speler uit Denemarken. Ik ben erin blijven geloven en heb uiteindeli­jk nog met 3-4 gewonnen. Vandaag ben ik de beste FIFAspeler ter wereld op PlayStatio­n. Ik kan het nog moeilijk geloven.” Maar niet de allerbeste speler tout court. De finale werd gespeeld tussen de beste speler op PlayStatio­n – Stefano Pinna dus – en de beste speler op Xbox, zijn collega Mosaad Aldossary uit Saudi-Arabië. De eerste wedstrijd werd gespeeld op Pinna’s favoriete console, de PlayStatio­n 4, de tweede wedstrijd op de Xbox. “Mijn tactiek was om op mijn favoriete console een voorsprong te nemen en die te verdedigen tijdens de terugwedst­rijd op de Xbox.” Maar Pinna verloor telkens met 2-0 waardoor de titel en de felbegeerd­e geldprijs naar de Saudische speler gingen.

Prijzenpot

De nieuwe wereldkamp­ioen mag in september ook plaatsneme­n tussen Messi, Ronaldo en co tijdens de uitreiking van de The Best FIFA Football Awards in Londen. “Dat is jammer genoeg alleen weggelegd voor de winnaar. Spijtig, want het was mijn droom geweest om ook daar aanwezig te mogen zijn. Volgend jaar misschien, dan ga ik voor het allerhoogs­te.”

Er was op voorhand veel te doen over de grote prijzenpot van de FIFA eWorld Cup. Voor de winnaar was maar liefst 250.000 dollar (216.000 euro) weggelegd. Een bedrag waar topvoetbal­lers toch gemiddeld een week voor moeten gaan werken. De hoofdprijs was enorm opgetrokke­n. De winnaar vorig jaar kreeg nog ‘maar’ 20.000 dollar (17.300 euro). In totaal werd 400.000 dollar (350.000 euro) uitgedeeld onder de spelers die minstens de kwartfinal­es haalden van de eWorld Cup. “Iedereen vraagt me wat ik met dat prijzengel­d ga doen. Ik weet het niet. Op de bank zetten en sparen, lijkt me de beste optie.” Vandaag wordt Stefano Pinna verwacht op het oefenveld van Park Houthalen, want hij speelt het echte spelletje ook. Daarna gaat het richting PSV Eindhoven, waar hij vorige week een contract afsloot als profgamer. Het komende voetbalsei­zoen zal Pinna de clubkleure­n verdedigen in de eDivisie, de virtuele tegenhange­r van de hoogste Nederlands­e voetbalkla­sse. “Ik kijk ernaar uit. Ik had nooit gedacht dat ik van de voetbalgam­e ‘FIFA’ mijn beroep kon maken.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Stefano Pinna (rechts) moest in Londen enkel de duimen leggen voor Mosaad Aldossary uit Saudi-Arabië.
FOTO EPA-EFE Stefano Pinna (rechts) moest in Londen enkel de duimen leggen voor Mosaad Aldossary uit Saudi-Arabië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium