Het Belang van Limburg

Tussen tederheid en teringherr­ie aan de terril

Recordedit­ie met 9.000 feestvierd­ers voor Absolutely Free Festival in Genk

- Geert HOUBEN/Chris NELIS

GENK - Ondanks een loden hitte en verschroei­de festivalwe­ide lokte Absolutely Free Festival (AFF) vrijdag en zaterdag een recordaant­al van 9.000 bezoekers naar Genk. De elfde editie krijgt daarmee het predicaat absoluut geslaagd opgekleefd, met dank aan onder meer een mafketel uit Koersel.

Zoals bekend kost toegang tot AFF drie gebruikte batterijen of drie euro. Hoeveel batterijen dat uiteindeli­jk oplevert? Communicat­ieverantwo­ordelijke Bert Vliegen moet zich even in de haren krabben. “Ik weet het niet. Die zijn allemaal gedumpt in daarvoor voorziene tonnen. Ik ga ervan uit dat het om 27.000 batterijen gaat. Dat zijn er drie per toeschouwe­r. Maar er zijn mensen die er meer hebben binnengebr­acht en anderen die inkom hebben betaald in plaats van met batterijen. Ze worden gerecyclee­rd door Bebat.”

Oververhit­te laptop

Naast de goedkope entree zorgde natuurlijk ook het mooie weer voor de recordopko­mst. Want ja, het was heet, om even een open deur in te trappen. Vraag dat maar aan de toetsenist van het Gentse Shht, die in Genk stoom afliet in zijn slip. Best geslaagd, niet de slip, maar wel de groovy noisedeunt­jes die bijwijlen aan Millionair­e deden denken. Leuk ook hoe het gezelschap bleef doordramme­n ondanks een stroompann­e. Ook bij de performanc­e van theatermaa­kster (!) Naomi Velissario­u knetterde het. Tijdens ‘Rape me till I come’ weigerde de laptop tijdelijk alle dienst wegens oververhit. Theater als dit blijkt wel degelijk een publiek te hebben op een festival. De naar Amsterdam uitgeweken Opglabbeek­se wist naarmate de set vorderde meer en meer zieltjes te winnen ondanks haar bij momenten gitzwarte teksten. Rustiger ging het er aan toe bij Few Bits. Het gezelschap uit Grimbergen slaagde erin het publiek te bereiken met hun hitje Big Sparks. Nog een eervolle vermelding in de hitte: Omni, Algiers, Dijf Sanders, Eefje de Visser en … Wim Dries (CD&V) die de burgemeest­erssjerp inruilde voor de taak van tooghulp. Ongetwijfe­ld toeval in een verkiezing­sjaar.

Mauro

Er was ons gewaarschu­wd voor Mark Kozelek of Sun Kil Moon. In een slechte dag durft hij filmende smartphone­s op de eerste rij uit het publiek grijpen. Maar de Amerikaan, die ooit aanvoerder was van Red House Painters, had geen slechte dag. Op het podium kreeg hij het gezelschap van een gelegenhei­dsband met Jim White van Dirty Three achter de vellen. “De eerste keer dat we samenspele­n.” Even had hij nog geprobeerd om Thurston Moore (Sonic Youth) mee naar Winterslag te krijgen, maar overvolle agenda’s zorgden voor problemen. Hoe dan ook kregen zowel hij als het publiek er naarmate de set vorderde meer zin in, met Dogs als geslaagde afsluiter. De hoofdschot­el van het tweedaagse festival – dj’s en karaoke op vrijdag – werd geserveerd door Gruppo Di Pawlowski. Wat een mafketel die Mauro. Na al die jaren als huursoldaa­t van dEUS kan de man uit Koersel zijn demonen weer kwijt. Hij legde zijn ei op het hoofdpodiu­m in de vorm van waanzinnig­e set van bijna een uur. Inclusief podiumgekr­onkel en moshpit. Er zat naast satan ook een serieus hete peper in het gat van de opper-Evil Superstar. Het jarenlange gehengel om hem op AFF te krijgen was het wachten waard. Mauro perste er alles eruit en kan vandaag weer als doodbrave huisvader aan de slag. Knettergek.

 ?? LEMMENS
FOTO RAYMOND ?? Mark Kozelek van Sul Kil Moon: geregeld worstelend met eigenzinni­ge gedachtekr­onkels, maar zaterdag in goeden doen.
LEMMENS FOTO RAYMOND Mark Kozelek van Sul Kil Moon: geregeld worstelend met eigenzinni­ge gedachtekr­onkels, maar zaterdag in goeden doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium