Het Belang van Limburg

Kabila’s list

- Door Marc Van de Weyer

De Congolese president Joseph Kabila had volgens de grondwet van zijn land in 2016 zijn ambt na twee termijnen moeten opgeven. Zijn pogingen om een derde termijn te forceren, leidden tot massale protesten die genadeloos onderdrukt werden. Een door de katholieke bisschoppe­n onderhande­ld akkoord op oudejaarsa­vond 2016 gunde Kabila een jaar verlenging. Maar ook dat was niet genoeg voor een van ’s werelds grootste kleptocrat­en.

Er zijn nu verkiezing­en uitgeschre­ven voor eind december. Maar Kabila doet er alles aan om ook die democratis­che hoop de grond in te boren. Hij overschree­d daarbij nieuwe limieten. Zo liet hij zijn troepen schieten op vreedzame demonstran­ten die zich op het terrein van een kerk hadden verzameld.

Sinds 2016 verloren al tientallen mensen het leven bij protest tegen het uitstellen van de stembusgan­g. Kabila creëert zo een klimaat van geweld waarin hij een uitvlucht voor het opschorten van de verkiezing­scampagne kan zoeken. Vooraansta­ande partijgang­ers pleiten intussen alweer schaamtelo­os voor een nieuwe, ongrondwet­telijke kandidatuu­r. Een naar Kabila’s hand gezet Grondwette­lijk Hof kan daarvoor mogelijk een interpreta­tie op maat leveren. Intussen doet hij er alles aan om mogelijke verkiezing­srivalen stokken in de wielen te steken, zeker nu ze hem in peilingen ruim voorbijste­ken. De voorbije dagen mocht de voormalige Katangese gouverneur Moïse Katumbi het land niet in om zich te registrere­n als kandidaat. Dat leidde tot zware rellen in ’s lands tweede stad Lubumbashi, centrum van de mijnindust­rieën die van Congo het rijkste land van Afrika zouden kunnen maken – als het niet in de corrupte greep van Kabila en zijn trawanten zat.

De deadline voor de registrati­e van de verkiezing­skandidate­n loopt morgen af. Het is dan ook wachten op een mogelijke zet van Kabila. Laat hij een ‘dauphin’ of stroman in zijn plaats kandideren? Of verzint hij een andere list om zijn desastreuz­e bewind te verlengen en vrije en eerlijke verkiezing­en te verijdelen? Opvallend: de Verenigde Staten dreigen met verdere sancties tegen het regime nu het weer volop valsspeelt – met familieled­en van de president als doelwit. De Amerikaans­e VN-ambassadeu­r Nikki Haley was in oktober in Kinshasa om duidelijk te maken dat verkiezing­en in december niet onderhande­lbaar zijn. Kabila weigerde haar te ontvangen. Intussen laat de Europese Unie pijnlijk weinig van zich horen, terwijl ze toch ook groot belang heeft bij een vreedzame transitie naar het post-Kabila-tijdperk.

Er zijn nu verkiezing­en uitgeschre­ven voor eind december. Maar Kabila doet er alles aan om ook die democratis­che hoop de grond in te boren

REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium