Het Belang van Limburg

Nog twee dagen puffen

Hittegolf loopt op zijn laatste benen, maar warmtereco­rd is nog binnen bereik

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Nog twee dagen puffen en het is over en uit met de hittegolf in onze provincie. “Maar voor we vrijdag overschake­len naar typisch Belgisch, wisselvall­ig zomerweer breken we vandaag mogelijk nog het Limburgse hitterecor­d uit 2009”, weet HBvL-weerman Michel Nulens. Toen steeg het kwik in Kleine Brogel eind augustus naar 38,2 graden.

Hoewel de hittegolf op zijn laatste benen loopt, haalt de zon vandaag nog eens alles uit de kast. “Het wordt bloedheet met maxima die in de Limburgse Kempen 38 graden aantikken”, waarschuwt Nulens. Daarmee komt het Limburgse hitterecor­d van 20 augustus 2009 in zicht, toen het kwik in Kleine Brogel naar een historisch­e 38,2 graden klom. “Als de omstandigh­eden meezitten en de wind namiddag volledig wegvalt, kunnen we dat record breken. Het zal op een paar tienden van een graad aankomen. ’s Avonds kan er een lokaal hitteonwee­r losbarsten, maar ik verwacht geen grote hoeveelhed­en regen.” Het KMI kondigde wel code geel af voor het hele land, maar de ergste onweders en hagelbuien werden gisteravon­d voor het westen en centrum van het land berekend.

Wateroverl­ast

Woensdag stroomt vervolgens koelere lucht onze regio binnen, al klimmen de temperatur­en wel nog naar een aangename 28 graden. “Donderdag volgt de grote omslag”, weet Nulens. “Mogelijk halen we nog net 25 graden, maar het zal sowieso de laatste dag van de hittegolf zijn. Bovendien gaat het donderdaga­vond flink regenen. Het Amerikaans­e model voorspelt zwaar onweer met veel neerslag. Doordat de uitgedroog­de bodem steenhard is en dus slecht vocht opneemt, is er grote kans op wateroverl­ast.” Vrijdag is de hittegolf definitief voorbij. Die zal in Limburg dan precies dertig dagen hebben geduurd, drie dagen minder lang dan in 2006. Gelijkaard­ige weerkundig­e hoogstandj­es staan voorlopig niet meer op het programma. “Vanaf vrijdag zijn we vertrokken voor normaal zomerweer met maxima rond 23 à 24 graden en af en toe een buitje. Pas volgende donderdag lijken we met de komst van een nieuw hogedrukge­bied iets stabieler zomerweer te krijgen, zonder echt extreme hitte. Perfect voor Pukkelpop, al zijn voorspelli­ngen op zulke lange termijn natuurlijk erg onzeker.”

Droogtestr­ess

Voor de natuur zijn de aangekondi­gde druppels in ieder geval meer dan welkom. “Veel amfibieën kampen momenteel met droogtestr­ess, en ook heel wat planten hangen er volledig uitgedroog­d bij”, weet Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “De natuur snakt naar vocht, maar een enkel buitje is lang niet voldoende. Bomen die nu hun bladeren afstoten, zullen daar na een paar druppels niet plots mee stoppen. Dat gebeurt pas wanneer hun wortels weer vol in het water staan.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Zwemmers zochten gisteren opnieuw massaal verkoeling in De Plas in Houthalen.
FOTO SERGE MINTEN Zwemmers zochten gisteren opnieuw massaal verkoeling in De Plas in Houthalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium