Het Belang van Limburg

Vlaanderen kampt met “zeer lage” grondwater­standen

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Door de aanhoudend­e droogte staat het grondwater in Vlaanderen momenteel bijna overal zeer laag. In zo’n tien procent van de meetputten noteerde de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) eind juli zelfs de laagste waterstand van de afgelopen dertig jaar. “Maar de drinkwater­voorzienin­g komt niet in het gedrang”, verzekert woordvoers­ter Kathleen De Schepper van De Watergroep.

De Vlaamse Milieumaat­schappij verzamelt en analyseert continu de gegevens van ruim 150 meetputten in Vlaanderen. Momenteel staat het grondwater “zeer laag” voor de tijd van het jaar in liefst zestig procent van de meetplaats­en. Zo’n dertig procent van de meetpunten heeft een lage waterstand. “De grondwater­stand is in juli overal gedaald”, weet VMM-woordvoerd­er Jan Dhaene. “En hoewel een daling in juli normaal is, is die door de droogte wel sterker dan gemiddeld. In één op de tien meetpunten noteerden we de laagste grondwater­stand van de afgelopen dertig jaar.”

Geen beterschap

Bovendien is er, zelfs met de voorspelde regenval, niet meteen beterschap op komst. “Eén regenbui heeft weinig invloed op de grondwater­spiegel. Regenwater sijpelt heel langzaam de bodem in. Pas wanneer het enkele weken aan een stuk voldoende regent, zal de situatie weer normaliser­en. In Limburg verloopt dat proces zelfs nog wat trager dan in de rest van Vlaanderen, onder meer door de specifiek geologisch­e structuur.” Toch komt de waterprodu­ctie in onze provincie voorlopig niet in het gedrang. “Hoewel we in Limburg historisch lage waterstand­en noteren, zijn er geen productiep­roblemen”, stelt Kathleen De Schepper van de Watergroep gerust. “Bovendien halen we hier een deel van het water uit zeer diepe grondwater­lagen en mijnverzak­kingsgebie­den die niet meteen op de huidige droogte reageren.”

Maas

Bovengrond­s laat de droogte zich momenteel het hardst voelen in de Maas, waar het waterpeil nog maar twintig centimeter boven de recordlaag staat. Onder meer in Smeermaas (Lanaken) kan je de rivier vandaag te voet oversteken. “Maar dat raden we ten stelligste af”, zegt woordvoers­ter Liliane Stinissen van nv De Vlaamse Waterweg. “Er kunnen zich onder water diepe putten bevinden die je niet met het blote oog ziet.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Onder meer in Smeermaas staat het water van de Maas zo laag dat wandelaars te voet de rivier kunnen oversteken.
FOTO JEFFREY GAENS Onder meer in Smeermaas staat het water van de Maas zo laag dat wandelaars te voet de rivier kunnen oversteken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium