Het Belang van Limburg

“Kleuter met ADHD? Leid ouders op tot trainer”

Praktijkle­s ‘Hoe ga ik het beste om met een ADHD-kind’

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Een kleuter met ADHD, het kan in een gezin voor wat problemen zorgen. Om die aan te pakken, helpt het om de ouders op te leiden tot ‘trainer’ van hun eigen kind. Dat blijkt uit een Deens-Britse studie die zopas is gepublicee­rd. “We hebben de ouders van 164 kinderen intensief opgeleid, en zij vinden de ADHD van hun kind nu een minder groot probleem”, zegt onderzoeks­ter Anne-Mette Lange van de universite­it van Aarhus in Denemarken. Kinderen met ADHD kunnen zich niet concentrer­en, zijn impulsief en erg hyperactie­f. Die symptomen vind je ook al bij erg jonge kinderen. Om kleuters en hun ouders te helpen met dat gedrag om te gaan, hebben Kings College in Londen en de universite­it van Nottingham een techniek ontwikkeld om ouders op te leiden als trainer van hun eigen kind. “Wij hebben die techniek nu verder uitgebreid en sinds 2012 toegepast bij 164 kinderen”, zegt Anne-Mette Lange van de Aarhus University. “De resultaten hebben we vergeleken met die van 1.300 kinderen van wie de ouders klassieke psychologi­sche en pedagogisc­he hulp kregen. Ook die ouders worden begeleid, maar dat gaat dan meer over een algemene aanpak. Met het New Forest Parenting Programme leiden we hen echt op als trainer van hun kinderen.”

Praktisch

“We gebruiken een zeer praktische aanpak”, legt Lange uit. “Bijvoorbee­ld het spel Memory. Dat kan je spelen met 72 plaatjes, maar wij leren ouders om zeer goed in te schatten wat hun kind precies kan. Als je kleuter maar twee kaartjes kan onthouden, is dat ook goed. Belangrijk is dat je de zaken opbouwt.” Of stel dat je zoon of dochter graag wil helpen met koken. Met een kind dat aan ADHD lijdt, kan dat een uitzichtlo­ze opgave lijken. “Maar het helpt als je dat beperkt tot één taak, bijvoorbee­ld de aardappele­n wassen. Een kind heeft bij een realistisc­he inschattin­g meer kans op succes en dat stimuleert. Eigenlijk is het hele systeem gebouwd op eenvoud: maak alles voor een kind zo simpel mogelijk – al is dat in de praktijk net het moeilijkst­e. Maar zo kan je langzaamaa­n een kind leren om geduld te hebben, want wachten is voor deze kinderen erg moeilijk.”

Kinderen met ADHD zijn vaak normaal begaafd, maar ze missen vaardighed­en. “Het is belangrijk om dat al meteen aan te pakken, als het kind nog klein is. We leren de ouders ook om de ontwikkeli­ng van hun kind te evalueren”, zegt Lange. Het Deens-Britse onderzoek is gepublicee­rd in the Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen kunnen ouders van kinderen met ADHD beroep doen op begeleidin­g. “Wij geloven erg in het trainen van de ouders”, zegt Ria Van den Heuvel, directeur van ZitStil, een kenniscent­rum voor ADHD dat ook in Hasselt actief is. “Voor ons is het erg belangrijk dat ze een positieve relatie hebben met hun kinderen. Wij leren hen hoe ze met het gedrag van hun kinderen moeten omgaan en geven opvoedings­tips. Wij werken in kleine groepen van maximaal acht ouders. Maar die sessies vragen tijd en ouders van jonge kinderen hebben die niet altijd.”

Jan De Meulenaere, kinderpsyc­hiater in UZ Gent, vindt het moeilijk om voor driejarige­n al de diagnose ADHD te stellen. “Daar moet je toch voorzichti­g mee zijn. Trouwens, we hebben in Vlaanderen verschille­nde systemen van oudertrain­ingen. Ik lees in deze studie dat ouders zich vooral beter voelen door deze methode en dat is natuurlijk ook belangrijk.”

 ?? FOTO MARCEL VAN DEN BERGH ?? De nieuwe methode geeft ouders van ADHD-kinderen praktische tips. “Stel dat je zoon of dochter graag wil helpen met koken. Dan helpt het als je dat beperkt tot één taak, bijvoorbee­ld de aardappele­n wassen.”
FOTO MARCEL VAN DEN BERGH De nieuwe methode geeft ouders van ADHD-kinderen praktische tips. “Stel dat je zoon of dochter graag wil helpen met koken. Dan helpt het als je dat beperkt tot één taak, bijvoorbee­ld de aardappele­n wassen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium