Het Belang van Limburg

“Binnenkort kunnen we hier rassen uit het Zuiden planten”

Uitzonderl­ijk vroege oogst dit jaar

- Liliana CASAGRANDE/Jozef CROUGHS

SINT-TRUIDEN - De conférence­peren mogen officieel geplukt worden vanaf 16 augustus, jonagoldap­pels vanaf 11 september. Dat is uitzonderl­ijk vroeg. “De oogstdatum wisselt de jongste tien jaar sterk”, zegt professor Bart Nicolai, directeur van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwpr­oducten (KULEUVEN), die net als Dany Bylemans van PC Fruit de oogstdata van de jongste tientallen jaren heeft bekeken.

Vroeger was het leven van een fruitteler eenvoudig. Rond 1 september waren de peren rijp, een maand later de appels. In 1981 werden de conférence­peren bijvoorbee­ld nog op 10 september geplukt, in 1984 zelfs pas op 20 september. Dit jaar zitten we aan 16 augustus. Niet eens een record, want ook in 2011 is de perenoogst op die dag gestart.

“Je ziet wel dat er sinds 2006 meer schommelin­gen zijn in de start van de eerste pluk. Dat scheelt soms een maand tussen het ene en het andere jaar”, stelt Nicolai vast. “Nu is het vaak heel vroeg of heel laat.”

Nicolai heeft ook de gemiddelde jaartemper­atuur bekeken. “Als die 1 graad hoger ligt, dan zijn we een maand vroeger aan het plukken. De klimaatsve­randering veroorzaak­t meer extreme weersomsta­ndigheden en dat heeft dus duidelijk een effect op de plukdatum. Over 20 à 30 jaar gaan we niet meer hetzelfde fruit telen als nu. We gaan rassen telen die beter gedijen bij hogere temperatur­en. Zoals een Pink Lady.”

Lang seizoen

Dany Bylemans, directeur van het Proefcentr­um Fruit, is het daarmee eens. “Vroeger moesten we rekening houden met eventuele vorst in november, maar daar hebben we tegenwoord­ig minder last van”, zegt Bylemans. “Dat betekent dus dat het seizoen langer wordt en dat merken we ook aan de insecten die langer vliegen. Maar een langer seizoen biedt ook meer mogelijkhe­den. De komende 20 jaar kunnen we rassen aanplanten die tot nu toe niet mogelijk waren. Inderdaad iets als de Pink Lady, maar dan wel liever nieuwe soorten. Want die appel is nu al over zijn hoogtepunt heen.”

Nederland

De peren zijn dit jaar vroeg rijp, maar ze zijn ook kleiner. “Ze zijn ongeveer 55 millimeter dik, terwijl dat anders 60 à 65 millimeter is. Dat betekent dus ook 10 à 20 procent minder kilo’s.”

Tenzij een boer erin geslaagd is om zijn bomen wel te besproeien, dan heeft die een geweldige oogst: zoet én dik. “In Nederland hebben de boeren veel grachten en sloten waar ze water uit kunnen halen. De Nederlande­rs gaan dus wel dikke peren hebben.”

Net zoals mensen kunnen appels ook bruine plekken overhouden aan de zon. Dan zijn ze onverkoopb­aar

Dany BYLEMANS Proefcentr­um Fruit

Zonnebrand

Wat appels betreft, heeft het warme weer nog een andere mogelijk nadeel: zonnebrand. “Net zoals mensen kunnen appels bruine plekken overhouden aan de zon. Dan zijn ze onverkoopb­aar. Jammer, want we zouden een topoogst voor appels hebben gehad. We hadden veel bloembotte­n omdat het vorig jaar heeft gevroren. Maar dat zal nu minder zijn.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? De start van de appel- en perenoogst wisselt de jongste tien jaar sterk.
FOTO POL DE WILDE De start van de appel- en perenoogst wisselt de jongste tien jaar sterk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium