Het Belang van Limburg

“Kan iedereen overkomen”

Experts waarschuwe­n voor risico op trombose door vliegtuigr­eis

- Myrte DE DECKER

HASSELT - Een trombose tijdens de vliegreis: het overkomt één passagier per 5.000 vluchten langer dan vier uur. VRTjournal­iste Sofie Demeyer is een van hen. Ze werd er nooit voor gewaarschu­wd. “Risicovoll­e passagiers moeten ingelicht worden”, aldus artsen.

“Ik kon niet stilzitten in het vliegtuig. Mijn partner werd er horendol van. Alleen wanneer ik rondstapte, was het zeurende gevoel draaglijk.” Tijdens de acht uur durende vlucht naar Cuba kreeg VRT-journalist­e Sofie Demeyer pijn in haar been. Het voelde als een kramp in haar kuit. Een vervelende pijn die niet wegging tijdens de vliegreis. Door de krappe beenruimte in het oude vliegtuig, dacht ze zelf. Want tijdens de reis zelf ging het stappen vlot. Alleen neerzitten en slapen was pijnlijk. Maar toen de pijn twee weken later bij thuiskomst nog niet verdwenen was, bezocht ze toch een arts. Die verwees haar meteen door naar de spoeddiens­t. Diagnose: een trombose.

Beperkte beenruimte

“Ook wel het economycla­sssyndroom genoemd”, zegt hematoloog Alain Gadisseur (UZ Antwerpen). “Naar de beperkte beenruimte tussen de stoelen.” De exacte oorzaak is nog niet gekend. Al speelt een aantal factoren zeker mee: de duur van de vlucht, het gebrek aan beweging waardoor er weinig bloedcircu­latie is, en de droge en warme lucht die het bloed uitdroogt. “En de medische voorgeschi­edenis”, zegt hematoloog Fritz Offner (UZ Gent). “Sommige mensen hebben genetisch meer aanleg voor bloedstoll­ingen. Vrouwen die dan nog eens hormonen nemen, de anticoncep­tiepil dus, hebben zelfs een ernstig verhoogd risico.” Ongeveer één persoon op 5.000 vluchten die langer dan vier uur duren, krijgt een trombose. “In absolute cijfers een laag aantal, maar toch moeten mensen zich bewust zijn van het risico”, aldus dokter Offner. “In principe kan het iedereen overkomen. Zowel huisartsen – voor mensen met een medische voorgeschi­edenis of genetische aanleg – als vliegtuigm­aatschappi­jen kunnen passagiers beter inlichten.”

Dat vindt ook Sofie Demeyer: “Niemand heeft ooit expliciet verwezen naar het risico. Nochtans heeft mijn familie wel de medische voorgeschi­edenis.”

Dit type trombose is meestal niet fataal. Toch kunnen passagiers beter voorzorgen nemen. “Bewegen, geregeld van zitpositie veranderen en de benen niet kruisen”, zegt Gadisseur. “En voldoende drinken. Geen alcohol, want dat droogt uit. Wie een voorgeschi­edenis heeft, kan zich een antistolli­ngsmiddel laten inspuiten.”

Ik kon niet stilzitten in het vliegtuig. Alleen wanneer ik rondstapte, was het zeurende gevoel draaglijk

Sofie DEMEYER

FOTO BELGAIMAGE

 ?? FOTO BSIP / REPORTERS ??
FOTO BSIP / REPORTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium