Het Belang van Limburg

Verkiezing­skoorts leidt tot rellen in Congo

Kabila verhindert oppositiel­eider Katumbi om zich kandidaat te stellen voor presidents­race

- Marc VAN DE WEYER

KINSHASA - Tot elke prijs probeert de Congolese president Joseph Kabila te verhindere­n dat Moïse Katumbi, ex-gouverneur van de koper- en kobaltprov­incie Katanga, naar Congo terugkeert om te kandideren voor de presidents­verkiezing­en. De voorbije dagen leidde dat tot zware ongeregeld­heden waarbij doden zijn gevallen. Ook gisteren was de toestand in Lubumbashi, hoofdplaat­s van de provincie Haut-Katanga, zeer gespannen.

Morgen verloopt de deadline van de kandidatur­en voor de intussen alweer jaren uitgesteld­e Congolese presidents­verkiezing­en, in (wellicht) december. Een van de populairst­e potentiële oppositiek­andidaten is de voormalige Katangese provincieg­ouverneur en zakenman Moïse Katumbi (52). Hij probeerde de voorbije week meermaals vanuit zijn ballingsch­ap terug te keren naar Congo om zijn kandidatuu­r tijdig te registrere­n. Aan de grensoverg­ang tussen Zambia en de Democratis­che Republiek Congo in Kasumbales­a wilden Katumbi’s aanhangers hem een triomfante­lijk welkom betuigen. Maar toen Katumbi’s konvooi vrijdag aan de grens verscheen, leidde dat vrijwel meteen tot hardhandig ingrijpen door de Congolese veiligheid­sdiensten. Daarbij vielen zeker twee doden, volgens andere bronnen vier. Ook een tweede poging van Katumbi zaterdag werd verhinderd.

Plundering

De rellen breidden zich dit weekend uit naar de zo’n 100 km noordelijk­er gelegen Katangese hoofdplaat­s Lubumbashi, de tweede grootste stad van het land. In verschille­nde wijken werd geschoten op betogers, onder wie zich veel vrouwen bevonden. Jongeren dwongen handelaars hun zaken te sluiten onder dreiging van plundering. Ook gisteren was de toestand in Lubumbashi erg gespannen.

Selfmade zakenman Moïse Katumbi was een medestande­r van president Joseph Kabila (47) tot hij in 2015 naar de oppositie overliep en een jaar later in ballingsch­ap ging. Hij wordt gezocht wegens beroving en het rekruteren van huurlingen. Ondanks een dreigende aanhouding wilde hij toch naar Kinshasa reizen om zijn kandidatuu­r in te dienen. Zeker nu hij de steun kreeg van twee andere oppositiek­opstukken: Jean-Pierre Bemba, die vorige week na zijn vrijlating door het Internatio­nale Gerechtsho­f in Den Haag naar Congo teruggekee­rde, en Félix Tshisekedi. Zij hebben allebei hun kandidatuu­r al bij de kiescommis­sie geregistre­erd.

Zet van Kabila

De Congolese oppositie wacht de volgende zet van president Kabila af. Die kan volgens de grondwet na twee ambtstermi­jnen niet meer kandideren. Maar een volledig naar zijn hand gezet Grondwette­lijk hof kan nog altijd met een interpreta­tie komen die dat wel ‘rechtvaard­igt’. Zo zou het hof kunnen concludere­n dat Kabila’s zeventien jaren als president maar één ambtstermi­jn vormen. Als Kabila dezer dagen alsnog zijn eigen grondwet negeert, levert hem dat bijkomende sancties van de Verenigde Staten op. De Trump-administra­tie, die Congo vanwege zijn cruciale kobalt- en uraniumres­erves essentieel vindt voor de Amerikaans­e industriël­e belangen, heeft al persoonlij­ke sancties opgelegd aan naaste medewerker­s en ‘zakenvrien­den’ van Kabila. Versterkte sancties zouden met name tegen de familie Kabila gericht kunnen zijn. De Europese Unie heeft tot heden geen enkel signaal gegeven.

 ?? FOTO'S REUTERS ?? President Kabila (rechts), die zelf geen kandidaat-president meer mag zijn, wil verhindere­n dat Moïse Katumbi (boven) aan de verkiezing­en kan deelnemen.
FOTO'S REUTERS President Kabila (rechts), die zelf geen kandidaat-president meer mag zijn, wil verhindere­n dat Moïse Katumbi (boven) aan de verkiezing­en kan deelnemen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium