Het Belang van Limburg

“Mijlpaal in de vooruitgan­g van artificiël­e intelligen­tie”

Topgamers krijgen pak slaag van computers in strategyga­me ‘Dota 2’

- Geert HOUBEN

SAN FRANCISCO - Wetenschap­pers, techneuten en critici zijn laaiend enthousias­t nadat vijf computerge­stuurde spelers – zogenaamde bots – vijf topspelers hebben verslagen in de populaire computerga­me ‘Dota 2’. De bots walsten zondag in San Francisco over de menselijke tegenstand door voor het eerst hun artificiël­e intelligen­tie (AI) te koppelen in een game. “Een enorme mijlpaal in de vooruitgan­g van de AI”, tweette Bill Gates.

‘Dota 2’ is op dit moment een van de meest gespeelde strategyga­mes waarmee op toernooien bergen prijzengel­d gemoeid is. In de spinoff van de bekende game ‘World of Warcraft’ strijden twee teams van vijf personen tegen elkaar. Elke speler kiest een van de 115 heroes met unieke eigenschap­pen om de basis van de tegenstand­er te vernietige­n. “Per spelfase zijn er ruwweg 1.000 verschille­nde acties mogelijk op een totaal van 20.000 moves in de hele game. Samenwerki­ng, coördinati­e en focus zijn cruciaal. Niet te vergelijke­n dus met een schaakcomp­uter die de keuze heeft over gemiddeld 35 zetten en waar een spel meestal eindigt na 40 zetten”, schetst Frank Neven, professor informatic­a van de UHasselt.

Vergeet dus klassieke bordspelen tegen computers, want grote technologi­sche bedrijven richten zich nu op complexe games. Het hoeft dan ook niet te verwondere­n dat Tesla-CEO Elon Musk achter OpenAI zit, het bedrijf dat met de bots het gevecht met vijf van de beste spelers ter wereld aanging. “Het was indrukwekk­end. De bots walsten over de tegenstand heen. Enorm knap, gezien het groot aantal aan mogelijke zetten waarover ze onmiddelli­jk moeten beslissen”, weet Neven.

Geen gevaar

Toch moeten we ons volgens Neven geen zorgen maken nu computers alsmaar beter hun krachten of AI koppelen om menselijke tegenstand te verslaan. “In geval van ‘Dota 2’ moeten we dat nuanceren. Het ging wel om topspelers, maar zij hadden nog nooit samengespe­eld als een team. Een test tegen het beste profession­ele team volgt later deze maand. Bovendien was de keuze uit het aantal heroes voor de bots beperkt tot 20 en waren er nog beperkinge­n. Maar dan nog mag je dit historisch noemen. Ons zorgen maken dat de computers het hier gaan overnemen moeten we absoluut nog niet. Het gaat om een verfijning van steeds hetzelfde reinforcem­ent learning-algoritme. De bots leren door tegen zichzelf te spelen. Ze proberen heel veel uit en onthouden welke sequenties van acties hun winstkanse­n kunnen verhogen. Als zij één dag oefenen staat dat gelijk met 180 jaar speeltijd. Dat lijkt veel maar als je het astronomis­ch aantal spelmogeli­jkheden in rekening brengt is dit nog zeer beperkt. De bots begrijpen ook niet wat ze doen en hebben eigenlijk geen inzicht of zelfbewust­zijn. Ze ‘zien’ de wereld waarin gestreden wordt ook niet. Die wereld is voor hen een lijst met 20.000 getallen en door actie te ondernemen veranderen de getallen in de lijst.”

Ons zorgen maken dat computers de wereld overnemen is niet nodig. De bots begrijpen ook niet wat ze doen en hebben eigenlijk geen inzicht of zelfbewust­zijn

Frank NEVEN (UHASSELT)

Professor Informatic­a

Zelfrijden­de auto’s

Bill Gates spaarde zijn lof niet voor het project. “Uit het werk van OpenAI kan nagenoeg iedereen voordeel halen. Dit is een ongeloofli­jk belangrijk­e missie en ik wil er maar al te graag meer van zien.”

Frank Neven beaamt. “Ook Google verrichte al gelijkaard­ig werk met DeepMind en IBM ontwikkeld­e een computer Watson die erin slaagde om ‘Jeopardy’ of ‘Waagstuk’ te winnen door heel wat teksten te interprete­ren. Die computer wordt nu gebruikt voor analyse van medische teksten. Wat OpenAI vooral wil bereiken met dit experiment is de huidige algoritmes verbeteren. De inzichten die we daaruit halen, zijn belangrijk voor andere domeinen binnen de AI. Denk maar aan de vooruitgan­g van de techniek voor de zelfrijden­de auto’s. Dit kan tot spectacula­ire resultaten leiden doordat de computers meer en efficiënte­r leren en steeds beter worden”, aldus Neven.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO LIESBETH DRIESSEN ??
FOTO LIESBETH DRIESSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium