Het Belang van Limburg

Feministis­che vereniging wil af van postkaartj­es met naakt aan de kust

-

HASSELT - Het moet afgelopen zijn met de postkaarte­n met blote vrouwen die je in veel strandwink­eltjes en toeristisc­he plaatsen vindt. Dat zegt de Franse feministis­che groepering Femmes Solidaires. “Ze hebben gelijk”, zegt de Vrouwenraa­d bij ons. “Ze zijn seksistisc­h en volledig uit de tijd.”

“Zo heel veel postkaartj­es verkopen we niet meer”, zegt uitbaaster Bieke Rohart in het strandwink­eltje @Thebeach op de dijk van Blankenber­ge. “Maar die met borsten zijn wel populair.” Populair of niet, in Frankrijk is vrouwenrec­htenvereni­ging Femmes Solidaires aan een kruistocht begonnen tegen die kaartjes. Elke dag posten ze er één op Twitter, van blote achterwerk­en in de Roussillon tot naakte vrouwen op de Mont Ventoux. Tot de politiek er iets aan doet. “Want dit is ernstig”, zegt voorzitste­r Sabine Salmon. “Ze zijn seksistisc­h en pornografi­sch. En ze versterken het beeld van de vrouw als object.”

“Je kan daar misschien mee lachen, maar toch zijn ze echt niet oké”, vindt ook Magda De Meyer, de voorzitste­r van de Vrouwenraa­d. “Ik hoop dat de tijd zijn werk doet, en dan zullen die vulgaire dingen vanzelf wel gauw verdwijnen.” Verdwijnen? Philippe Coopman lacht eens luid. Hij is vertegenwo­ordiger bij Editions Artaud, een Frans bedrijf dat de grootste leverancie­r is van die postkaartj­es aan onze kust. “Wij drukken elk jaar nog één miljoen postkaartj­es voor de Belgische kust en Brugge. Bloteborst­enkaartjes maken daar 2 procent van uit. En neen, we gaan daar niet mee stoppen. Wij vinden dat niet seksistisc­h maar grappig. We hebben ook kaartjes met de kont op van naakte mannen, trouwens.”

 ?? FOTO
FOTO KURT ?? Postkaartj­es met vrouwelijk bloot: verkopen doen ze nog goed, maar niet iedereen is fan.
FOTO FOTO KURT Postkaartj­es met vrouwelijk bloot: verkopen doen ze nog goed, maar niet iedereen is fan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium