Het Belang van Limburg

De stad die niemand wil bezoeken

-

Wat ga je in Charleroi zoeken?! Voorzichti­g hè! Net dat imago als gevaarlijk­e, afzichteli­jke, deprimeren­de stad fascineert. Studievrie­ndin Patris wil absoluut mee. In haar Nederland verkozen Volkskrant-lezers Charleroi zelfs als lelijkste stad ter wereld.

En? We leven dus nog. Charleroi is ontzettend mooi, op zijn eigen manier. En we beleefden er een heerlijk weekend met de overwinnin­g van de Rode Duivels op Brazilië. Onze eigenzinni­ge gids Nico heeft ook nog kleine oogjes na de voetbalnac­ht en enkele ‘toeristen’ uit Brussel – bij wie de alcohol nog niet verdampt is – zingen ‘On a gagné!’ bij het verlaten van het prachtig gerenoveer­de station. Met ons bont gezelschap trekken we een hele dag op ontdekking. Nico zijn avontuurli­jke tocht heet niet zomaar City Safari. Stevige schoenen zijn meer dan aan te bevelen, zeker voor de klim door zwart steengruis tot de top van de terril. Die biedt een 360 graden panorama met de stad aan de ene kant van de Samber, de industriël­e archeologi­e aan de ander zijde.

Gids Nico geeft zijn eigen kijk op de geschieden­is en ontwikkeli­ng van zijn stad. Hij leidt ons niet naar de basiliek van Sint-Christoffe­l en niet langs art-nouveaupal­eisjes, wel naar de leegstand in de ‘ville basse’. ‘Vastgoedba­ronnen laten de boel bewust verloedere­n. Zo kunnen ze het voor geen geld verwerven voor de uitbouw van een winstgeven­d megaprojec­t”, zegt Nico. Hij wijst naar het fonkelnieu­we shoppingce­nter Rive Gauche.

Charleroi kruipt stilaan recht. Aan de Samber openen hippe bars, zoals La Manufactur­e Urbaine met zelf gebrouwen bier en Quai10. Deze place-to-be mixt cinema, videospele­n en brasserie (lekker lunchadres­je). Maar de stad is nog niet gemaakt om te bezoeken. “Ola, toeristisc­he dienst dicht. Ah natuurlijk, ook voor ons is zaterdag vrij.” Nico lacht hartelijk met het cliché van luie Waal. En hij toont ongegeneer­d de verloederi­ng in de oude industries­tad. Matrassen, graffiti en injectiena­alden zijn stille getuigen van wie ’s nachts in leegstaand­e panden leeft. Op de roestige Cockerill-site klikt Patris haar camera als een mitraillet­te. Ze legt er de schoonheid in de lelijkheid vast.

De stad die niemand wil bezoeken, is zeker een bezoek waard. Weet dat de schoonheid vooral in de Carolo’s zelf zit. Een nuchtere conclusie na een dolle voetbalavo­nd in wijnbar Saka 20.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium