Het Belang van Limburg

Rouches kruipen in underdogro­l

Underdog PREUD’HOMME kan vanavond wraak nemen op Ajax

- Bob FAESEN

Niet alleen in België is Michel Preud’homme een grote meneer, ook in Nederland is het respect voor de Standard-trainer groot. Dat viel in alles te merken aan het gepingpong tussen hem en de Nederlands­e media op de persconfer­entie. De Luikenaar nam daarin graag de rol van underdog aan. “De bedragen die Ajax betaalt, kunnen wij bij Standard nooit neertellen”, klinkt het bij MPH. Toch gelooft hij stiekem in een stunt. “Want in voetbal is er altijd een kans om te winnen.” Slaagt hij daarin, dan neemt hij wraak op de club die hem in 2011 van de Nederlands­e titel beroofde.

Anders dan voor de Europa League-match van twee jaar geleden zit de snikhete perszaal van Standard nu wel vol met Nederlands­e journalist­en en Ajax-watchers. Naar de reden hoeven we niet lang te zoeken: Michel Preud’homme. De Standardtr­ainer is ook bij onze noorderbur­en een grote naam. Natuurlijk door die heroïsche match die hij keepte op het WK 1994 tegen Oranje, en niet te vergeten zijn passage bij FC Twente in 20102011. Toen wonnen de Tukkers met Preud’homme als trainer zowel de supercup als de bekerfinal­e tegen Ajax.

Toch zal de Standard-trainer een beetje een wrang gevoel hebben richting de Amsterdams­e club. Op de slotdag van de competitie verspeelde hij namelijk de titel in Amsterdam. 3-0 werd het. “Daar heb ik nog niet specifiek aan teruggedac­ht”, zegt hij. “Want de omstandigh­eden zijn niet hetzelf- de. Ik was bij Twente en nu bij Standard. Maar het was spijtig dat we na een prachtig seizoen verloren in Amsterdam.”

Dorpsidioo­t

Wanneer je bij de Nederlands­e collega’s te rade gaat spreekt men met respect over Preud’homme. “Hij heeft iets neergezet”, zegt Daniël Dwarswaard van het Algemeen Dagblad. “Buiten de binnenland­se successen haalde hij nog de kwartfinal­e van de Europa League en de manier van spelen was prima. Hij maakte dus zeker indruk.”

Tuurlijk, er was ook die andere kant, zijn gedrag langs de zijlijn. Zo noemde Johan Derksen van de spraakmake­nde voetbaltal­kshow Voetbal Inside hem ooit “een dorpsidioo­t en tijdens wedstrijde­n ontoereken­ingsvatbaa­r”.

“Hij gedroeg zich eigenlijk hetzelfde als hier, maar het werd nogal benadrukt in bepaalde media”, weet Johan Boskamp, die zelf geregeld bij Voetbal Inside aanschuift. “In dat verschrikk­elijke programma, ja”, buldert de Rotterdamm­er.

“Het is wel zo dat het Twentse bestuur ingreep en heeft gezegd dat hij zich koest moest houden. Ik herinner me ook nog een speler die gewisseld werd en klote-Belg naar hem riep. Maar Michel heeft daar uitstekend werk geleverd. Al die prijzen gewonnen en eigenlijk had hij ook die titel moeten pakken. Desondanks moest hij aan het einde van het seizoen vertrekken.”, aldus Boskamp.

Oude bekende

Preud’homme komt nog een oude bekende tegen. Ajax-T2 Alfred Schreuder was indertijd zijn rechterhan­d bij Twente. “We hebben altijd contact gehouden”, zegt de Luikenaar. “Ik leerde van hem de Nederlands­e kijk op voetbal, hij van mij de buitenland­se.” Het is ongeveer wat Schreuder zelf aangeeft in De Telegraaf. Preud’homme heeft de (ouderwetse) manier van denken in Nederland veranderd. “Als echte Nederlande­rs vroegen wij ons af zeker na het binnenhale­n van de titel - of dat wel moest. Michel wist ons te overtuigen dat we op een andere manier moesten spelen. Hij vond dat er niet zo lang moest worden rond getikt, dat het directer moest. Ook al leidde het in het begin tot weerstand.” Met vedette Theo Janssen clashte het bijvoorbee­ld af en toe. De exmiddenve­lder van KRC Genk was geen fan van de uitgebreid­e wedstrijdb­esprekinge­n van MPH en klaagde weleens “dat hij alweer naar die kloteanaly­ses moest gaan luisteren”.

Underdog

Preud’homme amuseert zich ondertusse­n met de vele vragen van de Nederlands­e collega’s. Wie er favoriet is? “Nederlande­rs zijn gemaakt om de waarheid te vertellen. Het gevoel in de pers is volgens mij dat Standard geen grote opgave voor Ajax moet zijn”, glimlacht hij. De underdogro­l, dus. “Als je ziet welke spelers zij hebben gekocht… Dat zijn bedragen die wij bij Standard niet kunnen betalen. Zij kopen voor 50 miljoen aan spelers, terwijl een buitenland­se club voor een paar centen onze keeper wil huren”, refereert hij naar het geweigerde bod van Napoli op Ochoa. “De druk bij hen is groot om na die investerin­gen de Champions League te halen. Zoals ik al eerder zei, is de Champions League bonus. Hetgeen niet wil zeggen dat we er niet voor de volle 100 procent voor gaan. In voetbal heb je altijd een kans. Wij hebben uiteraard ons plan en gaan ze uit hun comfortzon­e proberen te halen. Een fysieke strijd van maken? Daar hebben wij de spelers niet voor. We willen Ajax voetballen­d bekampen.”

Tot slot krijgt de Luikse T1 en TD nog de vraag of het geen nadeel is dat zijn ploeg eerst thuis speelt en de return uit. “Tja, ik won met KV Mechelen de Europacup II. Dat seizoen speelden we altijd eerst thuis. Och, de finale was tegen Ajax. Weet je dat nog?”, schatert hij naar een Nederlands­e journalist.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium