Het Belang van Limburg

Jasper Stuyven wint eerste editie

Publiek laat het afweten op eerste editie

- Davy SCHEELEN

En dat het zou stuiven op het circuit van Zolder… Jasper Stuyven van Trek-Segafredo heeft er de eerste editie van het naTourcrit­erium gewonnen. Hij klopte na een geanimeerd­e koers en een pittige sprint Iljo Keisse en ploegmaat Bauke Mollema. Keisse schreef eerder op de avond de individuel­e tijdrit op zijn naam voor Gerben Thijssen, de verrassend sterke belofte uit Genk. Een sterk podium op een mooi circuit. Alleen de publieke massa liet het wat afweten.

Voor één keer geen ronkende motoren op het circuit van Zolder. Wel blinkende fietsen en een gemotiveer­d peloton. De opdracht voor de renners was duidelijk: ze kregen een verteerbar­e tijdrit van 1100 meter en een klassiek avondspekt­akel van 65 kilometer voor de wielen. De organisato­ren hadden een minder voor de hand liggende taak: het Limburgse wielerpubl­iek opnieuw lokken naar aloude wielerfolk­lore. En dat lag net iets moeilijker… Was het de hitte? Het deelnemers­veld? De toegangspr­ijs? Of de afnemende interesse voor de criteriumd­ans? Feit is dat Zolder geen grote menigte op de been kon brengen. Organisato­r Karl Haverbeke was ontgoochel­d. “De opkomst is inderdaad niet zoals verhoopt. Natuurlijk moesten we klein en bescheiden beginnen, maar we hoopten toch op 5.000 toeschouwe­rs. Die waren er in ieder geval niet. In de namiddag kwamen er enkele honderden mensen op het e-mobility testevent af. De e-cars van Tesla en Jaguar hadden het druk, maar de e-bikes en -scooters waren minder populair. Eerst evalueren nu, en dan zien we wel hoe we verder gaan in de toekomst.”

Charme van het circuit

De renners waren nochtans erg tevreden over het nieuwe initiatief. Geen cirkeltjes draaien rond de kerktoren, maar rond de paddock in Zolder. “Het is eens iets anders”, beaamt Iljo Keisse, die met 1’39” het snelste rondje liet optekenen in de tijdrit. “Best pittig parcours hier. Ik zag net voor de koers een hoop jonge Limburgse rennertjes wat inrijden, maar dat ging niet voor iedereen even gemakkelij­k. Straffe mannen. Ik had hier nog nooit gefietst of getraind, maar ik was wel Tom Boonen al eens komen aanmoedige­n in de Belcar-race” (lacht) Criteriumw­innaar Jasper Stuyven had wel ervaring in Zolder.“Ik heb een tijdje in Hasselt gestudeerd en kwam hier op het circuit trainen”, aldus de winnaar. “Een beetje spelen en een beetje knallen. Of dat samen gaat? Zeker, niets zo leuk om elkaar op het circuit af te matten. Dat heb ik vandaag ook gedaan.” (lacht) Bauke Mollema vult aan: “Ik herinner me dat Rabobank hier regelmatig kwam warmdraaie­n voor ploegentij­dritten. De ideale omgeving om aan je conditie te werken.”

Charme van het criterium

Ze beleven een drukke periode, de heren profrenner­s. De Tour is net gedaan, het ene criterium volgt het andere op, tussendoor werd San Sebastian betwist en loert ook de Vuelta al om de hoek. De grootste criteriumv­eelvraat heet Bauke Mollema. “Nou ja, waarom ook niet”, lacht de Nederlande­r. “Na de Tour heb ik er meteen drie gereden om de krachten en de snelheid van de Tour te kunnen onderhoude­n. Dat werkt fantastisc­h, want daardoor rijd ik in San Sebastian telkens opnieuw een sterke wedstrijd. Voor mij zijn die criteriums dus een ideale en leuke manier om de conditie te onderhoude­n.”

“Ik vind dat die criteriums zeker niet mogen verdwijnen”, vult Keisse aan. “Ze zijn net ontstaan om de mensen dichter bij de koers te brengen. Het publiek kan onmogelijk de wereld rondreizen, dus moeten de renners naar het publiek komen.” Ook Milan Menten is die mening toegedaan. “Ik kom net van Denemarken, heb nauwelijks gerust maar keek enorm uit naar deze wedstrijd. Het is gewoon fijn, omdat het zo rustig is, zo gewoon is, en er weinig druk bij komt kijken. Dit moet blijven.”

De opkomst is niet zoals gehoopt. Vooraf dachten we aan 5.000 toeschouwe­rs. Die waren er niet Karl HAVERBEKE

Organisato­r

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Stuyven haalde het in de sprint voor Keisse. Die laatste was wel de beste in de tjjdrit.
FOTO SVEN DILLEN Stuyven haalde het in de sprint voor Keisse. Die laatste was wel de beste in de tjjdrit.
 ??  ?? De pitlane in Zolder: doorgaans het decor voor brullende motoren, gisteren waren de wielrenner­s aan zet.
De pitlane in Zolder: doorgaans het decor voor brullende motoren, gisteren waren de wielrenner­s aan zet.
 ??  ?? Mollema voert de forcing met ploegmaat Stuyven in het wiel.
Mollema voert de forcing met ploegmaat Stuyven in het wiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium