Het Belang van Limburg

BUBBELS VOOR

Marc tovert al 20 jaar glimlach op zieke kinderen hun gezicht

- MARC STEEGMANS

Al twintig jaar lang is Marc Steegmans de drijvende kracht achter de vzw Mediclowns, de Limburgse organisati­e die een glimlach op het gezicht van zieke kinderen tovert. Hij is zowel de oprichter van de Mediclowns als de voorzitter. Marc zorgt als vrijwillig­er voor de administra­tie, de coördinati­e en de promotie. Zelf trekt hij ook wel eens zijn clownskler­en aan. “Vooral om promotie te maken en om geld in te zamelen, bijvoorbee­ld tijdens feestjes”, zegt hij. “Maar ik heb te weinig talent om zelf Mediclown te zijn.” Dat blijkt een vak apart, waar je zowel in de wieg voor moet gelegd zijn en daarnaast een gedegen opleiding voor moet krijgen. “We zijn kind aan huis in verschille­nde ziekenhuiz­en en bezoeken kinderen die kampen met een zware ziekte of kinderen die palliatief zijn”, legt hij uit. Zo stuurt Marc dertien clowns aan die het vak door en door kennen. “We bezoeken de kinderen wekelijks”, zegt hij. “Soms komen we zelfs alle dagen bij een kind.” In totaal zijn de Mediclowns goed voor jaarlijks maar liefst 7.000 bezoeken.

“We merken dat kinderen minder lang in het ziekenhuis verblijven. Daarom gaan onze clowns ook heel vaak aan huis.” Twintig jaar geleden begon Marc met de eerste Mediclown Eddy Smits, of ‘Fabus’. En Fabus is er nog altijd bij en trekt mee aan de kar. We worden al wat ouder en de tijd is gekomen dat we nieuwe mensen moeten aantrekken. Jonge mensen die zich willen inzetten”, zegt Marc. “Het moeilijkst­e aan mijn werk? Binnenkort ga ik weer de marathon lopen in New York om geld in te zamelen! Het wordt wel altijd maar moeilijker om geld in het laatje te brengen voor onze werking. Het fijnste aan mijn werk? De bedankmail­s die we krijgen van ouders. Die doen deugd.”

 ?? Foto HBVL ?? Marc trekt af en toe ook zelf de clownskler­en aan. “Maar ik heb te weinig talent om zelf Mediclown te zijn.”
Foto HBVL Marc trekt af en toe ook zelf de clownskler­en aan. “Maar ik heb te weinig talent om zelf Mediclown te zijn.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium