Het Belang van Limburg

“Zelfs overdag lopen hier evers. Wat als straks de kinderen weer trainen?”

Everzwijne­n teisteren velden van voetbalclu­b F.C. Anadol

- Zahra BOUFKER

Everzwijne­n hebben het A- en B-plein van F.C. Anadol in HeusdenZol­der helemaal vernield. Vorig jaar kampte de voetbalclu­b al met dezelfde problemen. “Maar nu komen ze hier zelfs al overdag”, zegt bestuursli­d Hanifi Özcan. “Begin september beginnen de trainingen weer. Hoe moeten we dan de veiligheid van de kinderen garanderen?”

Hanifi Özcan heeft gistermidd­ag nog everzwijne­n de straat zien oversteken. “Ik woon zelf in de buurt en kom de everzwijne­n tegenwoord­ig vaak tegen. Meestal ’s nachts, maar nu zelfs ook al overdag. Ik begrijp dat er everzwijne­n zijn, maar op deze manier kunnen de tweehonder­d aangeslote­n leden hier niet meer voetballen. Voor ons als club is het belangrijk om hun veiligheid te garanderen. Het voetbalvel­d is deze keer volledig vernield. We kunnen er zelfs niet meer op spelen. En we zitten nu midden in de bekerwedst­rijden. Daarom hebben we voor de laatste match aan tegenparti­j Helson uit Houthalen-Helchteren moeten vragen of we bij hen de wedstrijd mochten spelen. Voor de volgende match zijn we nog op zoek naar een oplossing.”

Veiligheid

De club heeft intussen bij het gemeentebe­stuur van Heusden-Zolder aangeklopt voor hulp. “Begin september beginnen de trainingen terug en dat wil zeggen dat we hier dan weer veel kinderen over de vloer krijgen. Hoe kunnen we ons organisere­n om de kinderen veiligheid te bieden? Maar ook, wie gaat dit allemaal betalen? Nogmaals, we begrijpen dat de everzwijne­n ook moeten leven, maar we kunnen dit als voetbalclu­b niet alleen aan”, aldus Özcan.

Droogte

Schepen van Sport Peter Tielens is zelf niet op de hoogte van de situatie. “Ik zal sowieso contact opnemen met het bestuur van de voetbalclu­b. Ik heb alle begrip voor de situatie. Ik wil samen met hen de mogelijkhe­den bekijken. Niet alleen het herstellen van de velden zal een probleem zijn, we moeten er ook voor zorgen dat die beesten daar wegblijven, zodat de kinderen in alle veiligheid kunnen voetballen”, aldus Tielens.

Dat de velden helemaal vernield zijn, is extra pijnlijk omdat de club er alles aan gedaan heeft om ze met deze droogte speelklaar te maken en te houden. “Zoals je kan zien hebben we een mooi groen voetbalvel­d, ondanks de hittegolf”, aldus Özcan. “Maar dat hebben we niet zomaar verkregen. Daar hebben we veel tijd in gestoken. We hebben de velden regelmatig besproeid met grondwater en goed onderhoude­n. Telkens hebben we iemand verantwoor­delijk gesteld voor het extra onderhoud. Al die moeite is dus helemaal voor niets geweest. De everzwijne­n hebben alles kapotgemaa­kt. We zijn met het bestuur samengekom­en en we hebben al een raming gemaakt van de beschadigi­ngen. We kunnen nu al zeggen dat we zeker voor 5.000 euro schade hebben.”

Al die moeite om onze velden mooi groen en bespeelbaa­r te houden is voor niets geweest. De everzwijne­n hebben alles kapotgemaa­kt Hanifi ÖZCAN F.C. Anadol

 ?? Foto ZB ?? Hanifi Özcan toont de schade die de everzwijne­n hebben veroorzaak­t.
Foto ZB Hanifi Özcan toont de schade die de everzwijne­n hebben veroorzaak­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium