Het Belang van Limburg

Oud-Rekem is losliggend­e straatsten­en zat

Gemeente voert deze week nog herstellin­gen uit

- Johnny GEURTS

De kasseien op de Herenweg en Patersstra­at in Oud-Rekem liggen al jaren los en de buurt pikt het niet langer. “Een blamage voor het dorp dat tien jaar geleden werd verkozen tot mooiste dorp van Vlaanderen. Als er niets gebeurt, zullen we actie ondernemen en de straat helemaal afsluiten, voordat hier ernstige ongelukken gebeuren”, stelt René Ijzerman (58). De gemeente belooft nog deze week herstellin­gswerken uit te voeren.

Het pittoreske Oud-Rekem lijkt wel een prentkaart, zo op het eerste gezicht. Maar de straatsten­en zijn al jaren een doorn in de ogen van de bewoners van het dorpje aan de Maas. “Zestien jaar geleden werden hier nieuwe straatsten­en gelegd. Een maand later lagen er al overal kasseien los. Vanaf toen is het nooit meer goed gekomen. Alle voegen over het ruim 800 meter traject komen los. De stenen wiebelen of liggen her en der verspreid en worden verbrijzel­d door de auto’s die nu tussen de kuilen en opgestelde nadarhekke­n door manoeuvrer­en. Dit is zeer triest en het dorp onwaardig”, vertelt Frits van der Wens, die als eerste de toestand aanklaagde.

Al jarenlang wordt hier om de haverklap cement tussen de stenen gesmeerd om alles samen te houden.Maar het verkeer rijdt dat even snel weer los

René IJZERMAN

Val

De buurtbewon­ers zien dagelijks mensen struikelen of fietsers gevaarlijk uitwijken voor de kuilen en stenen. “Mijn man Jozef (77) is hier een tijd geleden lelijk ten val gekomen. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en is slecht ter been. Iets verder dan ons huis is hij gestruikel­d over de krakkemikk­ige straatsten­en. Door de val was zijn hele gezicht open, en zijn neusbeentj­e is blijvend beschadigd. De klacht die we hebben ingediend is gewoon geseponeer­d. Ondertusse­n hebben ze hier voor de deur al minstens 15 keer de boel opgelapt, maar dat brengt geen zoden aan de dijk. Met een rolstoel, kinderwage­n of rollator is het hier al helemaal niet te doen. Het wordt tijd dat de gemeente hier werk van gaat maken”, zucht Miep Claessen (66).

Miserabel

Ook voor bewoner René Ijzerman is de maat vol. “Al jarenlang wordt hier om de haverklap cement tussen de stenen gesmeerd om alles samen te houden op de Patersstra­at en de Herenstraa­t. Maar het verkeer rijdt dat even snel weer los. De stukken steen schilferen af en de brokstukke­n vliegen alle kanten op. Voor bezoekers aan ‘het mooiste dorp’ en voor de inwoners is de toestand ‘miserabel’ te noemen. Als het niet verandert, gaan we met de buurt actie voeren”, vertelt René.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Buurtbewon­ers Miep Claessen en René Ijzerman omschrijve­n de toestand van de straat als miserabel.
FOTO JOHNNY GEURTS Buurtbewon­ers Miep Claessen en René Ijzerman omschrijve­n de toestand van de straat als miserabel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium