Het Belang van Limburg

Fruitteler­s mogen weer water halen aan Hoenshoven­bron

-

De landbouwer­s en fruitteler­s van de gemeente Borgloon hebben hun slag thuisgehaa­ld. De Hoenshoven­gracht in Hoeperting­en blijkt niet onder het provinciaa­l captatieve­rbod te vallen, maar wel onder de bevoegdhei­d van het gemeentebe­stuur. En dus mogen ze wel water blijven halen aan de bron.

Een controle maandag wees uit dat de Hoenshoven­gracht niet valt onder het watercapta­tieverbod van de provincie op niet bevaarbare waterlopen. “De gemeente is bevoegd voor deze gracht”, zegt gedeputeer­de Inge Moors. Goed nieuws voor de fruitboere­n want burgemeest­er Danny Deneuker stelde meteen een nieuwe politiever­ordening op die zegt dat Loonse telers zich mochten bevoorrade­n aan de bron. “Het was eerst niet duidelijk aan wie de bron toebehoord­e”, zegt Deneuker. “Toen bleek dat ze op gemeenteli­jk openbaar domein lag, was de beslissing snel genomen. Waterbevoo­rrading is van kapitaal belang voor de telers”, stelt Deneuker.

Opluchting

Fruitteler Stefan Kindermans die de afgelopen weekend de kat de bel aanbond, haalt opgelucht adem. “Deze beslissing was voor ons van levensbela­ng. Het gaat al niet meer om de oogst, we willen onze bomen redden. Er is 80.000 liter per hectare nodig om de bomen een deftige overleving­skans te geven. Om dat te halen moeten wij dag en nacht rijden”, besluit Kindermans.

Nog meer goed nieuws voor de boeren: Aquafin zet ook het Rioolwater­zuiverings­station in Hoeperting­en open voor telers. “Ze kunnen er op weekdagen tussen 8 en 10 uur terecht voor zo’n 300 m³ effluentwa­ter (gezuiverd rioolwater) per dag, mits een telefonisc­he afspraak”, aldus nog gedeputeer­de Inge Moors.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De boeren reden maandag af en aan.
FOTO JOZEF CROUGHS De boeren reden maandag af en aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium