Het Belang van Limburg

Goud voor Lummenaar Robbe Ghys op EK ploegkoers

Lummenaar ROBBE GHYS pakt samen met routinier KENNY DE KETELE op indrukwekk­ende wijze goud in de ploegkoers

- Van onze verslaggev­er Marc VERMEIREN in Glasgow

Aan de ene kant: een donkere Oost-Vlaming van 33 jaar, vlotgebekt en flamboyant, 10 EK-medailles rijk. Aan de andere kant: een blonde Limburger van 21 jaar, discreet en rustig, met blanco EK-palmares. In veel verschille­n Kenny De Ketele en Robbe Ghys, het duo dat België gisteren in de ploegkoers naar zijn eerste wielergoud van het EK loodste. Maar hun euforie, die deelden ze wél.

Cool, calm and collected. Tenminste, zo leek het, hoe de Belgen vanaf het begin de race in handen namen. Ze reageerden attent op een uitval van Duitsland, als wereldkamp­ioen de topfavorie­t voor dit evenement. “Mooi werk van Robbe”, loofde De Ketele achteraf, die had gezien hoe zijn jonge kompaan meteen aansloot bij de Duitse uitloper.

“Ik had vooraf wat schrik van deze vuurdoop, waardoor ik heel geconcentr­eerd startte”, aldus Ghys. “Eigenlijk had ik het begin zelfs nog hectischer verwacht. Toen we die ronde pakten, wisten we dat we alleen Duitsland en Spanje in de gaten moesten houden. Als ik het wat moeilijker kreeg, stond Kenny altijd paraat om mij aan te moedigen. Hij loodste mij perfect doorheen de koers. Dit is alleszins de mooiste zege uit mijn carrière.”

Een emotionele De Ketele droeg zijn derde Europese titel in de ploegkoers op aan zijn vriendin Julie en dochterlie­f Lena. “Wij hebben een moeilijke periode achter de rug, Julie en ik. Veel details wil ik daar niet over kwijt, al waren het geen relatiepro­blemen. Ook zij heeft heel veel karakter moeten tonen. Dat zijn dingen die door mijn hoofd spookten op het moment dat ik over de streep reed. Ik dacht ook aan mijn negenjarig dochtertje, dat haar papa zo vaak moet missen. Hopelijk beseft zij na vandaag waarom dat zo is. Na al die jaren van ereplaatse­n doet het nog eens deugd om op het hoogste trapje te staan.”

Op naar Tokio 2020

Zet het Limburgs/Oost-Vlaamse duo zichzelf hiermee op weg naar Tokio 2020, waar de ploegkoers dankzij deskundig Belgisch lobbywerk na een afwezighei­d van twee olympiades weer op het programma staat? Dat is verre van zeker. De Ketele lijkt een certitude, maar de tweede plek ligt nog open. “Allicht worden dat mijn laatste Spelen”, aldus De Ketele. “Acht jaar lang heb ik moeten wachten om mijn favoriete nummer opnieuw te kunnen rijden.” In Peking 2008 had hij aan de zijde van Iljo Keisse naar goud gereikt, maar kwam het Belgische duo net iets tekort. “Dat is een wedstrijd die me na al die jaren nog achtervolg­t. Met wat ik nu kan en weet, zou de uitslag misschien wel anders geweest zijn. Momenteel zijn Robbe en ik misschien wel de beste tandem, maar ook Lindsay De Vylder en Moreno De Pauw horen bij de kandidaten, net als een stel jongeren. Ieder van ons zal moeten vechten voor zijn plaatsje. En zo hoort het ook.”

Als ik het wat moeilijker kreeg, stond Kenny altijd paraat om mij aan te moedigen. Hij loodste mij perfect doorheen de koers

Robbe GHYS

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Kenny De Ketele en Robbe Ghys tonen trots de Belgische driekleur en hun gouden medailles in Glasgow.
Foto PHOTO NEWS Kenny De Ketele en Robbe Ghys tonen trots de Belgische driekleur en hun gouden medailles in Glasgow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium