Het Belang van Limburg

Woo wil Patro aan zakenpartn­er verkopen

Ledenlijst van vzw bestaat plots uit een meerderhei­d van onbekende buitenland­ers

- Roel DAMIAANS

MAASMECHEL­EN - De overname van voetbalclu­b Patro Eisden Maasmechel­en verloopt moeizaam. Voorzitter Wayne Woo heeft met de Brit Derrick Devonport een overnemer in zijn kennissenk­ring gevonden. Samen hebben ze in 2016 geprobeerd om meerdere Europese clubs over te nemen, zonder resultaat. Door een proceduref­out konden de leden van de vzw Patro Eisden Maasmechel­en de overname door Devonport niet goedkeuren. Woo verraste wel met een nieuwe ledenlijst die tegenwoord­ig uit een meerderhei­d van bedrijfjes en onbekende mensen uit het buitenland bestaat.

MAASMECHEL­EN - De verkoop van voetbalclu­b Patro Eisden Maasmechel­en verloopt niet van een leien dakje. Een van de nieuwe overnemers is alvast een zakenpartn­er van voorzitter Wayne Woo. De overname had afgelopen maandag tijdens een bijzondere algemene vergaderin­g goedgekeur­d moeten worden door de leden van de vzw, maar is door een proceduref­out verschoven naar volgende week. Woo verraste iedereen, want de nieuwe ledenlijst van de vzw Patro Eisden Maasmechel­en bestaat tegenwoord­ig uit een meerderhei­d van bedrijfjes en onbekende mensen uit het buitenland. “Een juridische kunstgreep om de overname door te duwen. En om de ‘moeilijke’ leden uit de vzw te stemmen”, klinkt het.

Afgelopen maandag stond een bijzondere algemene vergaderin­g van de vzw Patro Eisden Maasmechel­en op het programma. Een tiental leden was aanwezig, maar ook de huidige voorzitter Wayne Woo, diens rechterhan­d Steve Davies, en twee personen die werden voorgestel­d als de nieuwe overnemers: de Britten Derrick Devonport en Imtiaz Mukhtar.

Die laatste twee hebben vorige week nog het bedrijf Patro Eisden Ltd opgericht in Engeland, met 100 Brits pond (110 euro) als startkapit­aal. Bedoeling van de bijzondere algemene vergaderin­g was om de overname te laten goedkeuren door de leden van de vzw. Maar door een proceduref­out ging dat niet, de vergaderin­g is verplaatst naar volgende week.

Koerierbed­rijf

De geplande vergaderin­g mondde daarop uit in een informeel gesprek, waarbij Derrick Devonport volgens meerdere bronnen liet verstaan dat hij de club eventueel wilde overnemen met zijn koerierbed­rijf Ferrari 1. Het is niet duidelijk of dit Ferrari 1 Ltd is of Ferrari 1 Vehicle Solutions Ltd, twee bedrijven waaraan Devonport gelinkt is.

Derrick Devonport bevestigde gisteren aan de telefoon dat hij samen met Imtiaz Mukhtar de nieuwe overnemer is, maar hij wilde op geen enkele andere vraag antwoorden. Niet over zijn relatie met Wayne Woo, over zijn koerierbed­rijf Ferrari 1 of over andere activiteit­en. De telefoon werd na enkele vragen ingehaakt.

Europese voetbalgro­ep

Woo en Devonport zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze waren beiden actief in RDS Europe Ltd, een Brits bedrijf dat zich volgens de officiële documenten bezighoudt met de verhuur en leasing van wagens. Maar in de praktijk koesterde RDS Europe heel andere ambities: uitgroeien tot een Europese groep die voetbalclu­bs wilde overnemen in Duitsland, Spanje, Italië, Engeland en België. Die pogingen zijn er geweest. Zowel de Franse eersteklas­ser Lille OSC als de Franse tweedeklas­ser AJ Auxerre kregen een niet-bindend overnamebo­d van miljoenen euro’s in de bus.

De derde persoon die altijd opduikt in de briefwisse­ling en op de foto’s van RDS Europe Ltd is Steve Davies, de sportieve directeur van Patro. In een businesspl­an uit 2016 verkondigd­e RDS Europe Ltd dat het 372 miljoen pond (415 miljoen euro) wilde investeren in voetbalclu­bs, maar daar kwam niets van in huis. Het bedrijf is sinds augustus 2017 in vereffenin­g, Wayne Woo nam enkele maanden eerder al ontslag als directeur.

Vreemde ledenlijst

Maar ook over de algemene vergaderin­g rijzen plots vraagteken­s. Voorzitter Woo mailde maandag nog een ledenlijst rond naar de lokale vzw-leden. Die ledenlijst is inmiddels aangedikt tot 48 leden, waarvan 25 nieuwe. Genoeg voor een absolute meerderhei­d bij stemmingen. Onder de nieuwe leden zitten de bedrijfjes van Woo op de Britse Maagdeneil­anden en voor de rest uitsluiten­d mensen met Griekse en Chinese namen. “Niemand van de oorspronke­lijke leden kent ook maar iemand van die mensen of heeft er zelfs maar van gehoord. De kans is reeel dat op de volgende vergaderin­g de overname door Woo’s eigen zakenpartn­er wordt goedgekeur­d, wellicht met een stapel volmachten voor al die vreemde namen. En vervolgens worden de weerbarsti­ge leden uit de vzw gestemd. Dat zie ik zo gebeuren”, aldus een vzw-lid dat liever anoniem wil blijven. “Maar de lijst is volgens ons niet wettelijk omdat er geen adressen van die vreemde mensen bij staan. Voor hetzelfde geld bestaan ze niet eens.” Wayne Woo zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO DD ?? Voorzitter Wayne Woo (l.) van Patro Eisden Maasmechel­en heeft een overnemer gevonden in zijn eigen kennissenk­ring: de Brit Derrick Devonport. Samen probeerden ze in heel Europa voetbalclu­bs over te nemen.
FOTO DD Voorzitter Wayne Woo (l.) van Patro Eisden Maasmechel­en heeft een overnemer gevonden in zijn eigen kennissenk­ring: de Brit Derrick Devonport. Samen probeerden ze in heel Europa voetbalclu­bs over te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium