Het Belang van Limburg

Nieuw debacle met Desiro-trein: explosies op het dak

- Werner ROMMERS

HASSELT - De NMBS moet de komende weken reizigers in oude, minder comfortabe­le treinstell­en vervoeren, omdat zich in het dak van de moderne Desiro-treinen ontploffin­gen voordoen, waardoor de trein zonder stroom valt. “Het is lang niet het eerste defect aan dit treintype van Siemens”, zucht reizigersv­ereniging Trein Tram Bus, die vurig hoopt dat de problemen tegen 1 september van de baan zijn.

“We hebben onlangs drie ontploffin­gen gehad in dakkoffers van de Desiro-treinen”, legt NMB Swoorvoerd­er Dimitri Temmerman uit. “Gevaar voor de reizigers was er niet, maar als gevolg van de ontploffin­g valt ook de stroom uit, en komt de trein bijgevolg tot stilstand.”

De ontploffin­g blijkt het gevolg te zijn van een gasophopin­g in de dakkoffer, die vol technische apparatuur zit. “Door de gasopho- ping barsten de koffers open. We zullen dus voldoende verluchtin­gsgaten in de koffers moeten aanbrengen.”

Gevolg is wel dat 250 Desiro-treinen, die anders bijna dag en nacht worden ingezet, allemaal naar de werkplaats moeten. “Dat betekent dat we de komende weken ook oudere, misschien iets minder comfortabe­le treinstell­en zullen inzetten ter vervanging. We verontschu­ldigen ons daarvoor bij de reiziger. Maar veiligheid is onze toppriorit­eit.”

Klachtenre­gen

De moderne Desiro-treinstell­en – de eerste exemplaren dateren van 2012 – waren berucht voor hun technische gebreken. Soms gingen de deuren niet open, er waren problemen met de toiletten en de treinen bleken niet altijd bestand tegen de vrieskou. De eerste jaren regende het zodanig veel klachten dat toenmalig NMBS-baas Jo Cornu kwaad naar de baas van fabrikant Siemens Transport belde, met de vraag “of hij gelukkig zou zijn als hij met zijn auto om de 8.000 km in panne stond”. Op een gegeven moment trok de NMBS zelfs een tijdje de stekker uit het contract, en eiste de maatschapp­ij dat eerst de honderden defecten aan de al geleverde exemplaren opgelost raakten.

40 miljoen euro boete

Reizigersv­ereniging TreinTramB­us hoopt vurig dat de problemen tegen 1 september van de baan zijn, “wanneer na de schoolvaka­ntie het reizigersv­erkeer weer fors toeneemt”, zegt woordvoerd­er Kees Smilde. “Want de oude treinstell­en hebben als nadeel dat ze minder reizigers kunnen vervoeren.”

Wie financieel opdraait voor de aanpassing­swerken aan de ontploffen­de dakkoffers is nog onduidelij­k. Producent Siemens moest de voorbije jaren al meer dan 40 miljoen euro aan boetes ophoesten, als gevolg van onder meer technische gebreken.

 ?? FOTO PHN ?? In de koffers bovenop de trein hopen gassen
zich op, met een explosie als gevolg, waardoor de trein
stilvalt
FOTO PHN In de koffers bovenop de trein hopen gassen zich op, met een explosie als gevolg, waardoor de trein stilvalt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium