Het Belang van Limburg

Vier hectare bos gaat in vlammen op

- Roger DREESEN

In de bossen achter het industriet­errein in Opglabbeek is dinsdagnac­ht een hevige brand uitgebroke­n. De vuurhaard was moeilijk bereikbaar door het dichte bos. Er ging ongeveer vier hectare bos in vlammen op. Over de oorzaak bestaat nog geen duidelijkh­eid. Bedrijven of omwonenden waren nooit in gevaar, wel was er grote geur- en rookhinder.

Er woedde om een nog onbekende reden een bosbrand op de grens van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, enkele honderden meters achter de Nijverheid­slaan en Ophovenstr­aat. Veel omwonenden werden wakker van de felle brandgeur in huis en waren ongerust. Burgemeest­er Benny Spreeuwers woont zelf in de Reyndersst­raat, op enkele honderden meters van het bewuste bosgebied. “De bewoners van de Reynders- en Ophovenstr­aat waren toch wel even ongerust omdat de wind het vuur, de sterke brandgeur en de rook in de richting van hun woningen dreef.” Blijkbaar werd er heel even overwogen om een heli in te zetten om te blussen. “De brandweer kwam met acht bosbrandwe­erwagens ter plaatse en kreeg de brand - de zone was 200 meter bij 200 meter groot- vrij snel onder controle. De omstandigh­eden waren niet gemakkelij­k en de hevige rookontwik­keling maakte het ook voor de brandweerm­ensen erg moeilijk. Dankzij Brandweerz­one OostLimbur­g is vannacht erger voorkomen. Want door de hevige rukwinden laaiden de vlammen hoog op”, zegt Lode Ceyssens, burgemeest­er van Meeuwen-Gruitrode.

Die vlammen waren zichtbaar vanop de N76 in Meeuwen. De rookontwik­keling dreef door de sterke wind af in de richting van Meeuwen-Gruitrode en omliggende gemeenten. “Woensdagmo­rgen was de brand volledig onder controle, de brandweer bleef ter plaatse met twee Unimogs en de nodige manschappe­n. De hele dag heeft men het vuur, dat diep in de humuslaag zit, nageblust. Eventuele geurhinder kan nog een tijdje aanhouden”, aldus nog brandweer Oost Limburg.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De brandweer kon de vuurhaard moeilijk bereiken door het dichte bos.
FOTO TOM PALMAERS De brandweer kon de vuurhaard moeilijk bereiken door het dichte bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium