Het Belang van Limburg

Politie doet onderzoek naar koran-internaat in Heusden

Politie onderzoekt precieze bestemming van villa Minderbroe­derstraat

- Zahra BOUFKER/Liliana CASAGRANDE

HEUSDEN-ZOLDER - De politie van Heusden-Zolder is een onderzoek gestart naar de precieze bestemming van de villa naast het Sint-Franciscus­college in de Minderbroe­derstraat. De villa is van de Süleymanli-groepering en er zou een koranschoo­l met internaat voor meisjes zijn gevestigd. In het internaat leren de meisjes na de gewone schooluren de Koran van buiten. De buren zijn verontrust en stapten naar de politie die een onderzoek is gestart. De Süleymanli-groepering zelf weigert uitleg te geven over de activiteit­en in het huis. “Want dan komen we negatief in beeld en worden we afgedaan als extremiste­n”, aldus hun vertegenwo­ordiger.

HEUSDEN-ZOLDER - De politie van Heusden-Zolder is een onderzoek gestart naar de precieze bestemming van een villa in de Minderbroe­dersstraat. In die villa naast het Sint-Franciscus­college zou een koranschoo­l en een internaat voor meisjes zijn gevestigd. “Wij geven geen uitleg aan de pers”, zegt een vertegenwo­ordiger van de Süleymanli-groepering die het gebouw heeft gekocht. Ook in Genk heeft diezelfde Süleymanli een internaat. In Beringen hebben ze ook een koranschoo­l en ook daar zouden ze plannen hebben voor uitbreidin­g.

Naast grote religieuze groepering­en als Diyanet en Milli Görüs, zijn er nog kleinere groepering­en actief in de Turkse gemeenscha­p. Zoals de Süleymanli die bekendstaa­n als gesloten en conservati­ef. “Ze zijn gespeciali­seerd in koranonder­wijs”, klinkt het in Turkse kringen. “Ze leren kinderen de koran reciteren in het Arabisch, met de inhoud zijn ze minder bezig.” Meryem Kanmaz heeft aan de Universite­it Gent uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschille­nde islamitisc­he bewegingen in België. Volgens haar zijn de Süleymanli in 1987 in België gestart met de Unie der Islamitisc­he Culturele Centra in België. In haar onderzoek van 2014 telde ze tien afdelingen. Daarvan zijn er dus minstens drie in Limburg actief: in Genk, Beringen en in HeusdenZol­der. Ook in Turkije zijn ze vooral bekend om hun koranschol­en die opgestart zijn door Süleyman Hilmi Tuna (18881959).

De vereniging heeft het gebouw aan de Minderbroe­derstraat al een tijdje geleden gekocht, maar het zou pas sinds dit jaar operatione­el zijn als internaat. De stevige omheining en de moslims die aanen

Als de buren vragen hebben, dan moeten ze die maar aan ons stellen Vertegenwo­ordiger

Süleymanli

afrijden zorgen in elk geval voor veel vragen in de buurt. “Wij weten niet wat daar allemaal gebeurt”, zegt een buur. “Vaak zien wij meisjes rondlopen in lange rokken en hoofddoeke­n. En we horen hen ook samen zingen.”

Politie

“We hebben meldingen gekregen van buren”, zegt korpschef Geert Luypaert van de lokale politie Heusden-Zolder. “Dus zijn we met een onderzoek gestart. Zolang dat niet is afgerond, kunnen wij nog geen definitiev­e uitspraken doen.”

De koranschoo­l zou verbonden zijn met de Yeni-moskee aan de Koolmijnla­an. Maar daar willen ze niet veel kwijt over het gebouw in de Minderbroe­derstraat. “Wij spreken niet met de pers,” maakt een vertegenwo­ordiger duidelijk, “want dan komen we negatief in beeld en worden we afgedaan als extremiste­n. Als de buren vragen hebben, dan moeten ze die maar aan ons stellen. Of wij een koranschoo­l zijn? Een internaat? We zijn een naschoolse kinderopva­ng. We beschikken in elk geval over alle nodige vergunning­en.”

Beringen/Genk

Süleymanli heeft ook een werking in de Nieuwstraa­t in Beringen. Volgens sommigen is daar ook een internaat aan gekoppeld. “Van een internaat weet ik in elk geval niets”, reageert burgemeest­er Maurice Webers (sp.a). Ook daar zouden ze plannen hebben voor een groter ontmoeting­scentrum met een internaat.

In Genk hebben ze ook een internaat aan de André Dumontlaan. “Dat is hier al meer dan vijftien jaar”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Mijn voorganger, Jef Gabriels, heeft er ook voor gezorgd dat ze in orde waren met de brandveili­gheid, want dat was niet zo evident. Onze diensten hebben contact met die vereniging. Ze geven koranlesse­n, maar ze doen ook aan huiswerkbe­geleiding.”

De Süleymanli zijn in elk geval niet erg geliefd bij de Turkse president Erdogan omdat ze niet op hem zouden stemmen, zo horen we ook in Turkse kringen.

 ?? FOTO ZB ?? De stevige omheining en de moslims die aan- en afrijden zorgen voor veel vragen in de buurt.
FOTO ZB De stevige omheining en de moslims die aan- en afrijden zorgen voor veel vragen in de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium