Het Belang van Limburg

Uw trein zal nog wat later zijn

-

BRUSSEL - 89 procent van de treinen zonder vertraging: dat had de NMBS zich voor 2018 als doel gesteld. Maar de voorbije maanden was de stiptheid van ons spoorverke­er zo slecht dat de maatschapp­ij haar eigen doelstelli­ng “moeilijk realiseerb­aar” noemt… en nu volgens een uitgelekt document nog maar mikt op 88 procent klokvaste treinen. “Absurd en schandalig”, vinden de meerderhei­dspartijen.

Pendelaars merken het al langer: de stiptheid van de treinen gaat er weer op achteruit. De eerste zes maanden van 2018 strandde het stiptheids­cijfer op 87,5 procent. En de NMBS lijkt niet geneigd zich in te spannen om heel veel beter te doen. “We moeten de ambitie hebben om een finale stiptheid te behalen van rond de 88 procent”, staat in een uitgelekt document dat de krant L’Avenir kon inkijken. Terwijl de officiële doelstelli­ng 89 procent bedroeg. “Op basis van de huidige cijfers weten we dat dat cijfer moeilijk realiseerb­aar is”, zegt NMBSwoordv­oerder Bart Crols. “Maar het moet beter. Dat zijn we verplicht aan de passagiers.”

Loon naar stiptheid

N-VA, CD&V en Open Vld noemen de demarche van de NMBS compleet absurd. “Dit is zo frustreren­d”, zegt CD&V-mobiliteit­sexpert Jef Van den Bergh. “De stiptheids­problemen slepen al tien jaar aan. Een aantal jaar geleden was het doel nog 92 procent. Bij gebrek aan een beheersove­reenkomst daalt dat cijfer al jaren. Het mag weer wat ambitieuze­r.” Open Vld vraagt dat het nieuwe beheerscon­tract er snel komt. De stiptheids­doelstelli­ng wordt dan precies geformulee­rd.

“Dit is lachen met de pendelaars”, zegt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. “In plaats van de stiptheids­cijfers te verlagen, zouden de lonen van de topmanager­s beter naar beneden gaan als de cijfers niet gehaald worden.”

Dat zij vertraging­en in hun portefeuil­le voelen, is wel de bedoeling. De stiptheids­cijfers zijn al langer een stokpaardj­e van bevoegd minister François Bellot (MR). In de nieuwe beheersove­reenkomst – die volgens bronnen eind dit jaar klaar moet zijn – zal een deel van de verloning van het topmanagem­ent bij de NMBS stiptheids­afhankelij­k zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium