Het Belang van Limburg

Preud’homme gaat roteren

Basisplaat­s lonkt voor Zinho Vanheusden

- Bob FAESEN

Hoewel men in Luik in koor roept dat alleen de match van zaterdag tegen Cercle Brugge telt, is het vizier al deels gericht op de wedstrijd van dinsdag tegen Ajax. Omdat Standard een 0-2-achterstan­d omboog in een 2-2 maakt het nog altijd kans op kwalificat­ie voor de vierde voorronde van de Champions League. Trainer Michel Preud’homme voert wellicht enkele wijziginge­n door in zijn ploeg. Zo krijgt Hasselaar Zinho Vanheusden zijn kans in het hart van de verdedigin­g.

Een heerlijk avondje Europees voetbal op Sclessin was het. Standard leek na 45 minuten de Champions League uit het hoofd te mogen zetten, maar knokte zich in de tweede helft nog naar 2-2. Met andere woorden: de uitgangspo­sitie is verre van ideaal, maar de Luikenaars zijn in de Johan Cruijff Arena niet kansloos. Zeker gezien de verhouding­en in het heenduel. “Wat ik heb onthouden van die match? Dat er op bepaalde momenten concentrat­ieverlies was”, zegt Preud’homme. “Op dit niveau betaal je dat cash. Daarnaast kenden we qua afwerking een beetje dezelfde problemen als in de competitie­match tegen Waasland-Beveren (0-0, nvdr.). Maar we hebben voldoende situaties gecreëerd waaruit we gevaar konden creëren. Tegen een topploeg als Ajax is dat toch positief. We hebben uiteraard nog veel werk voor de boeg maar het was al niet slecht.”

Achttien titulariss­en

Door zijn ruime kern heeft Standard bovendien de kans om zaterdagav­ond tegen Cercle Brugge een aantal spelers te laten rusten. MPH laat zelf in het midden of hij dat effectief gaat doen. “Wij hebben niet elf titulariss­en, maar zeventien à achttien. Als we wijziginge­n gaan doorvoeren is dat niet ten opzichte van de komende match tegen Ajax, maar de vorige. Omdat de spelers toen veel gegeven hebben. Misschien is het tijd om een paar jongens te sparen en kansen te geven aan anderen die het verdienen. Als we tegen Cercle een andere ploeg brengen – en ik zeg niet dat ik het ga doen – is die in mijn ogen niet minder goed.” Toch is het de verwachtin­g dat de bezem door de ploeg gaat. Zo mag Zinho Vanheusden zich allicht opmaken voor zijn eerste basisplaat­s van dit seizoen. De 19-jarige Hasselaar zou in het centrum van de verdedigin­g mogen postvatten naast Kostas Laifis. Christian Luyindama verhuist dus naar de bank. De Congolees speelde vorig seizoen sterk, maar oogde tegen Ajax qua positiespe­l knullig en aan de bal vaak te overmoedig. Twee aspecten waar Vanheusden nu net positief in uitblinkt.

Cimirot

Verder ligt het in de lijn der verwachtin­g dat Sébastien Pocognoli, Moussa Djenepo en Gojko Cimirot mogen starten. Laatstgeno­emde kan zo het nodige wedstrijdr­itme opdoen. De Bosniër maakte vorig seizoen indruk in play-off 1, maar raakte deze zomer geblesseer­d aan de hamstring. Tegen Ajax viel hij in. “En dat deed hij goed. Net zoals Djenepo en Emond”, geeft Preud’homme aan. De Luikse T1 onderschat promovendu­s Cercle Brugge zeker niet. “Ze spelen in een systeem dat in België ongebruike­lijk is: een 4-4-2 met een ruit. Je voelt wel dat ze daar een filosofie aan het installere­n zijn.”

“We voelen bij hen toch een zekere wil om aanvallend voetbal te spelen. Het omgekeerde van Waasland-Beveren, dat vorige week zijn manier van spelen aan ons aanpaste. Ik denk niet dat Cercle met een ander gelaat zal spelen , maar ik kan me altijd vergissen natuurlijk”, stelt Preud’homme, die ook nog even ingaat op de situatie rond Guillermo Ochoa. De Mexicaanse doelman zag Standard een huuraanbie­ding van Napoli afslaan. “Ik zei eerder al dat Ajax drie spelers van boven de tien miljoen euro kan halen, en dan zouden wij onze keeper - die internatio­nal is - gaan uitlenen. Er zijn contracten en clausules. Wij respectere­n ze, anderen moeten dat ook doen. Het is mooi voor Ochoa dat hij gevraagd wordt door Napoli, maar je kan je ook afvragen of het voor dat bedrag (500.000 euro, nvdr.) wel een compliment is. Wanneer een Italiaanse topploeg niet bereid is om een fatsoenlij­ke transferso­m te betalen, moet hij zich daar ook vragen bij stellen.”

Cercle speelt in een ongebruike­lijk systeem: een 4-4-2 met een ruit. Je voelt wel dat ze daar een filosofie aan het installere­n zijn.

Michel PREUD’HOMME

Trainer Standard

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hasselaar Zinho Vanheusden mag zich allicht opmaken voor zijn eerste basisplaat­s van dit seizoen.
FOTO PHOTO NEWS Hasselaar Zinho Vanheusden mag zich allicht opmaken voor zijn eerste basisplaat­s van dit seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium