Het Belang van Limburg

Waterlek richt ravage aan in vier huizen

Voorgevel ingestort, krater in de weg en verschille­nde vloeren verzakt

- Thomas JANSEN/Eddy VANDOREN

RIEMST - Een waterlek heeft voor een reusachtig­e ravage gezorgd in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat in Zussen (Riemst). Eén woning, waarvan de voorgevel is ingestort en tal van vloeren verzakt zijn, moet wellicht gesloopt worden. Ook in drie andere woningen is de schade aanzienlij­k.

In de nacht van zaterdag op zondag stelden de bewoners van huisnummer 14 vast dat de vloer in hun woonkamer verzakt was. Het gezin met twee jonge kinderen verliet de woning meteen. “Uit voorzorg hebben we ook de bewoners van de omliggende huizen geëvacueer­d”, zegt burgemeest­er Marc Vos.

Een terechte beslissing, zo bleek. Zondag was de schade immers aanzienlij­k veel groter. Eén voorgevel stortte in, de vloer van de omliggende huizen verzakte of vertoonde barsten. Door het lek ontstond er ook een grote krater in de weg. De precieze oorzaak van het waterlek moet nog onderzocht worden. “Maar gezien de schade moet dat al langer bezig zijn”, zegt Vos. De bewoners van de getroffen huizen mogen voorlopig niet naar huis. De zwaarst getroffen woning werd gisteren gestut.

Wie beweert dat er een bom ontploft is in de anders zo rustige Monseigneu­r Trudo Jansstraat, zou door iedereen geloofd worden. Een ravage is het, aangericht door een waterlek in de Riemstse leemgrond. De gigantisch­e verzakking begon in het huis van Johnny Nijssen, Severine Wouters en hun twee jonge kinderen van bijna 1 en 7 jaar oud. “Geen druppel water hebben we de voorbije maanden opgemerkt in ons huis”, zucht Severine. “Zaterdagav­ond zijn we gewoon om 22 uur gaan slapen. Twee uur later werd ik wakker door gekraak aan de voordeur. Eerst dacht ik aan inbrekers. Toen ik ging kijken, zag ik een gat in de vloer, waar onze sofa in lag.” Daarop brengen de ouders eerst hun kinderen in veiligheid. Ook hun twee honden brengen ze naar buiten, en Johnny heeft nog de reflex om de 80-jarige alleenstaa­nde buurvrouw Anna Liket te gaan wekken. Hun huizen zijn immers niet alleen rijhuizen, maar ook met een gemeenscha­ppelijk gangetje met elkaar verbonden. Beide woningen werden gelijktijd­ig gebouwd in 1924.

Zaterdag wordt ons zoontje één jaar. We hadden een groot feest gepland, maar ook dat valt nu in het water

Onbewoonba­ar

De brandweer en de lokale politie, die snel ter plaatste zijn, sluiten de weg om veiligheid­sredenen af en evacueren niet alleen de familie Nijssen, maar ook de bewoners van de omliggende huizen. Zondagmidd­ag al is duidelijk dat die maatregele­n niet overbodig waren. De voorgevel van de woning van Johnny en Severine is zo goed als volledig ingestort. Het huis werd onbewoonba­ar verklaard en zou zelfs niet meer hersteld kunnen worden..

“We mogen nog blij zijn dat Severine zo snel wakker geworden is”, zucht Johnny, terwijl de

brandweer de twee papegaaien van het gezin naar buiten brengt. “Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar we staan wel op straat”, zegt Severine. “Voorlopig kunnen we bij mijn schoonoude­rs terecht, en onze dieren gaan naar mijn zus. Maar hoe lang kan dat blijven duren? Het is nu redden wat er te redden valt. Zaterdag wordt ons zoontje één jaar. We hadden een groot feest gepland, maar ook dat valt nu in het water.”

Speelkamer

Gisteren werd in de loop van de dag pijnlijk duidelijk dat de schade zoals gevreesd niet beperkt blijft tot dat ene huis. In de voormiddag zakt de weg zienderoge­n, tot er enkel nog een krater overblijft. Aan de overkant van de straat zag Floortje Van Amstel, mama van twee kinderen, zaterdagna­cht wel al water in haar kelder, maar daags nadien is de schade veel en veel groter. “De vloer van de speelkamer is helemaal ingezakt”, zegt ze in tranen. “Dit had ik vannacht helemaal niet zien aankomen. Ik heb zelfs de getroffen buren nog opgevangen. Ik ben snel wat spullen gaan halen, maar wat moet je meenemen? Ik probeer me op te trekken aan het feit dat er geen gewonden zijn.”

Wanneer Benny Willems, de buurman van de familie Nijssen, binnen de schade wil gaan opmeten, krijgt hij de voordeur al niet open. Een slecht voorteken, zo blijkt. “De muur en de kastenwand staan helemaal scheef en de vloer is gebarsten”, zegt Benny, die het huis twee jaar geleden nog renoveerde. “Enkel de gemeenscha­ppelijke muur is toen blijven staan. En nu dit… Ik merk trouwens al langer dat er problemen zijn met de waterleidi­ng hier. Dat werd dan altijd snel hersteld, maar nooit goed.”

Anna

Ook Marie-Rose en Carine Peels, de dochters van de 80-jarige Anna, komen de schade vaststelle­n. “Het ziet er niet goed uit”, zeggen ze. “De buurman is vannacht bij haar komen kloppen en gezegd dat ze naar buiten moest komen, omdat haar huis dreigde in te storten. Ze is nog in heel goede gezondheid, maar de ernst van de situatie is nog niet doorgedron­gen. We zijn net wat kleren gaan kopen, want ze had vanochtend enkel een pyjama. Ze denkt dat ze snel naar huis zal kunnen, maar we weten niet of dat zelfs ooit nog het geval zal zijn. Een drama, want ze woont daar 35 jaar. Eerlijk: als ze niet terug kan, weet ik niet of ze nog lang zal leven. Haar huis is haar alles.” Zondagnami­ddag hebben mede- werkers van de brandweer ZuidOost-Limburg de getroffen woningen voorlopig gestut. Vandaag zal een gespeciali­seerd bedrijf de nodige stabiliser­ingswerken uitvoeren en wellicht ook definitief uitsluitse­l geven over de oorzaak van de instorting. De geevacueer­de bewoners van de vijf woningen blijven voorlopig bij hun familie of in het hotel in Kanne waar ze tijdelijk opgevangen worden. Maandag wordt bekeken hoe het verder moet met hen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Gisterenvo­ormiddag viel de gevel van het huis in en ontstond er een krater in de straat.
FOTO TOM PALMAERS Gisterenvo­ormiddag viel de gevel van het huis in en ontstond er een krater in de straat.
 ??  ??
 ??  ?? RIEMST - Een waterlek heeft voor een gigantisch­e ravage gezorgd in Zussen (Riemst). In de nacht van zaterdag op zondag zakte de vloer in van een huis in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat, waar een gezin met twee kleine kinderen woonde. Uit voorzorg werden ook de inwoners van de omliggende huizen, onder wie een 80-jarige vrouw en nog eens twee gezinnen met kinderen, geëvacueer­d. Geen overbodige maatregel, zo bleek zondag. Het sijpelende water zorgde immers nog voor een krater in de weg en schade in vier van de vijf huizen.
RIEMST - Een waterlek heeft voor een gigantisch­e ravage gezorgd in Zussen (Riemst). In de nacht van zaterdag op zondag zakte de vloer in van een huis in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat, waar een gezin met twee kleine kinderen woonde. Uit voorzorg werden ook de inwoners van de omliggende huizen, onder wie een 80-jarige vrouw en nog eens twee gezinnen met kinderen, geëvacueer­d. Geen overbodige maatregel, zo bleek zondag. Het sijpelende water zorgde immers nog voor een krater in de weg en schade in vier van de vijf huizen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? In de nacht van zaterdag op zondag zakte de vloer van een huis in. Meteen werden de bewoners en omwonenden geëvacueer­d. Zondag werd het gat alsmaar groter, tot de straat helemaal openlag.
FOTO'S TOM PALMAERS In de nacht van zaterdag op zondag zakte de vloer van een huis in. Meteen werden de bewoners en omwonenden geëvacueer­d. Zondag werd het gat alsmaar groter, tot de straat helemaal openlag.
 ??  ??
 ?? FOTO TP ?? Zondagnami­ddag werden de woningen gestut.
FOTO TP Zondagnami­ddag werden de woningen gestut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium