Het Belang van Limburg

“Huiswerk vergroot sociale kloof”

Blijkt uit onderzoek hogeschool UCLL

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Huiswerk in de lagere school heeft weinig meerwaarde, het heeft amper effect op de leerpresta­ties en het vergroot de sociale kloof in de klas. Dat blijkt uit onderzoek naar gelijke onderwijsk­ansen van UCLL. Vanaf dit schooljaar start de hogeschool op vraag van gedeputeer­de van onderwijs Jean-Paul Peuskens (sp.a) met het uitbouwen van een “lerend netwerk” waarmee ze samen met scholen nadenken over hoe ze hun beleid op dat vlak kunnen aanpassen.

“We zijn als voorbereid­ing op de vorming van dat netwerk gaan praten met scholen over heel Vlaanderen die erin geslaagd zijn om hun gelijkekan­senbeleid af te stemmen op de noden van de leerlingen”, zegt docent Hilde Vanbrabant die samen met Liesbeth Francken aan het UCLL-onderzoek heeft gewerkt. “We hebben gefocust op zittenblij­ven en op huiswerk, twee belangrijk­e thema’s. Sommige scholen bekijken die zaken heel kritisch en slagen er ook in om die zaken te veranderen.”

Huiswerk

“We hebben in elk geval gemerkt dat huiswerk geven in de lagere school weinig meerwaarde geeft. Het heeft weinig effect op de leerpresta­ties en het vergroot de sociale kloof in de klas, want leerkracht­en gaan ervan uit dat ouders hun kinderen begeleiden bij dat huiswerk. Maar niet alle ouders zijn daartoe in staat. Leerkracht­en geven vaak aan dat ze via huiswerk ouders meer willen betrekken bij wat er in de klas gebeurt, maar er zijn betere manieren om die communicat­ie te bevorderen, vinden wij. In elk geval merken we dat huiswerk de sociale kloof vergroot.”

Wat is hun raad aan scholen? Stop met huiswerk? “Een eenduidig antwoord kunnen we niet geven. Voor elke school geldt niet dezelfde oplossing, elke school

heeft een eigen populatie met eigen noden. Een school moet zelf kiezen hoe ze dit aanpakt. In elk geval is het best om het huiswerk te beperken tot bijvoorbee­ld iets dat je in de klas hebt geleerd en dat je thuis uittest of tot een opdracht als bijvoorbee­ld het inoefenen van de rekentafel­s of om goed te leren lezen. Je kan ook verschille­nde opdrachten geven aan verschille­nde kinderen. Een leerling die het gemakkelij­k heeft, laat je dan bijvoorbee­ld meer oefeningen maken dan iemand die trager werkt. De scholen die dit nu al met succes toepassen, mikken op een halfuurtje per dag. Zo zijn er dus verschille­nde mogelijkhe­den.”

Leerkracht­en geven vaak aan dat ze via huiswerk ouders meer willen betrekken bij wat er in de klas gebeurt, maar er zijn betere manieren om die communicat­ie te bevorderen

Hilde Vanbrabant (UCLL)

Zittenblij­ven

Ander probleem is het zittenblij­ven. “Veel leerkracht­en staan positief tegenover het zittenblij­ven. Op korte termijn lijkt dit wel een verbeterin­g. Een leerling kan meer en voelt zich zekerder.” Maar na twee jaar ebt dat gevoel weg en komen de leerlingen vaak opnieuw in de problemen. “We zien ook dat de kans op vroegtijdi­g schoolverl­aten sterk toeneemt bij de zittenblij­vers”, stellen de onderzoeke­rs vast. Probleem is dat er momenteel niet veel alternatie­ven zijn. Leerkracht­en zijn voorstande­r van een systeem waarbij een kind voor een aantal vakken blijft zitten, maar voor de rest in de groep van zijn leeftijdsg­enoten blijft. “Maar dat is niet in het huidige schoolsyst­eem niet evident.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Leerkracht­en gaan ervan uit dat ouders hun kinderen begeleiden bij dat huiswerk. Maar niet alle ouders zijn daartoe in staat.
FOTO PHOTO NEWS Leerkracht­en gaan ervan uit dat ouders hun kinderen begeleiden bij dat huiswerk. Maar niet alle ouders zijn daartoe in staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium