Het Belang van Limburg

120.000 bezoekers voor Theater op de Markt

Vierdaags festival ook in 2020 weer paraat in Hasselt

- Dirk JACOBS

Ondanks de natte start op donderdag kreeg het vierdaagse festival Theater op de Markt toch weer 120.000 bezoekers over de vloer voor haar voorstelli­ngen, die met 8.000 kaartjes compleet uitverkoch­t waren. “Daarmee blijven we constant en dat is perfect”, zegt Gert Nulens, organisato­r en directeur van het festival. “We kregen op straat felicitati­es en ook heel wat vragen naar een volgende keer. Wel, voor 2020 hebben we alvast een akkoord met stad en provincie. Daarna zien we wel in welke context we zitten.”

“We telden meer dan 200 voorstelli­ngen in vier dagen, gaande van heel kleine tot pleinvoors­tellingen waar soms 2.000 tot 3.000 mensen samen troepten”, zegt Nulens. “Daar hebben we ook geleerd dat we misschien nog wat extra voorstelli­ngen op zaterdagen zondagnami­ddag moeten programmer­en. Aan ons plafond zitten we blijkbaar nog niet.” De start donderdaga­vond beloofde nochtans weinig goeds. “Anderhalve maand bleef alles kurkdroog, en die dag goot het. Ongeloofli­jk. Twee voorstelli­ngen moesten we annuleren, net als het slotvuurwe­rk van zondagavon­d dat door de droogte niet kon doorgaan. De tijd was te krap om nog een alternatie­f te vinden, dus hebben we de maan maar gedoofd als symbolisch sluitstuk. Maar tussenin was het fantastisc­h.”

Toppers opnoemen? Onbegonnen werk, maar toch. Carré Curieux en Comp. Le P’tit Cirk verzamelde­n in hun tenten de ‘oh’s’, ‘ah’s’ en schaterlac­hen voor hun stunt-, maar ook soms stuntelige werk. Helemaal anders was Compagnie Cecilia, het Theatre d’un jour of het ‘kleine’ Tent & Zinzi Oegema in het Jenevermus­eum. Allemaal waren ze even indrukwekk­end op hun manier, net als Limburger Ief Gilis of de jonge theaterhel­den die in en om De Nieuwe Zaal hun podium vonden en er ook flink scoorden.

Achteruit wandelen

Ook zelden in één weekend zoveel mensen achterwaar­ts door de binnenstad zien waggelen want wandelen kan je het niet noemen. Een fraai beeld. “En super om te doen”, geniet Guido Palmans nog na. “We hadden er een soort weddenscha­p van gemaakt hoelang we het zouden volhouden. Maar iedereen heeft de ronde netjes uitgewande­ld. Opmerkelij­k: het niveau van de betaalvoor­stellingen groeit editie na editie. Maar toch is het ook duidelijk dat de liefhebber­s komen om zich te ontspannen en niet te veel na te denken. Skagen bleef bijvoorbee­ld net iets te zwaar op de maag liggen, zeker op een zondagocht­end.”

Blijver

“Iets waar we schrik voor hadden, maar wat bijzonder in de smaak is gevallen, was het gebruikmak­en van het Kapermolen­park”, zegt Gert Nulens. “We vreesden dat de mensen niet zo ver zouden wandelen, maar dat bleek geen probleem te zijn. Een prachtige locatie ook, waar de bizarre kermis van Ell Circo D’ell Fuego & De Machieneri­e en de avondafslu­iters van Theater Tol echt een uniek kader vonden, een aanwinst.”

Niet nieuw, maar wel opvallend was de fierheid waarmee de Hasselaren Theater op de Markt als iets van hen beschouwen. “We hebben een studie rond ‘return on investment’ op economisch vlak voor de evenemente­n besteld, maar tegelijk is er ook de return op gevoelsvla­k bij onze inwoners”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “De Hasselaren omarmen dit festival echt als het hunne en ze tonen dat ook door massaal de deur uit te komen. Dit is zeker een blijver in onze stad.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Cirque Barbette op het Sint-Jansplein tijdens hun optreden op Theater op de Markt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Cirque Barbette op het Sint-Jansplein tijdens hun optreden op Theater op de Markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium