Het Belang van Limburg

Fietsers krijgen voorrang terug

-

Minister Weyts wijst eigen administra­tie terecht BRUSSEL - Met één pennentrek maakt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een eind aan de heisa rond voorrangsr­egels voor fietsers op een aantal drukke kruispunte­n. “Daar waar fietsers voorrang hadden, moet ze die ook behouden”, vindt de N-VAminister. Hij fluit zo zijn eigen administra­tie van Wegen en Verkeer terug. Terwijl Weyts toch duidelijk op de hoogte was van de maatregel?

Ben Weyts was nog maar net terug van een reis naar Canada en mocht het gisteren met een kanjer van een jetlag overal gaan uitleggen. Het protest over de Leuvense kruispunte­n met haaientand­en die inhouden dat fietsers op sommige plaatsen koning auto weer moeten voorlaten was zo groot geworden dat de minister zondag met de topman van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan tafel ging zitten. De uitkomst van het overleg was snel duidelijk: waar fietsen nu al voorrang hebben, moet dat ook zo blijven.

De administra­tie heeft met de beste intenties gewerkt, maar soms stond het resultaat haaks op ons uitgangspu­nt

Minister Ben Weyts

Leuven

Waar gaat het nu ook weer over? Het AWV kreeg vorig jaar van Weyts de opdracht om meer orde te scheppen in de voorrangsr­egels voor fietsers die gewestwege­n kruisen. Op de ene plaats hebben ze voorrang, op de andere niet. Resultaat was dat er maar twee opties overbleven: ofwel loopt een fietspad langs een voorrangsw­eg voor auto’s en wordt die rood gekleurd, ofwel kruisen de fietsers de weg en komen er witgeblokt­e markeringe­n die fietsers moeten leiden en haaientand­en. Maar bij de toepassing van de nieuwe re- gels bleek de theorie niet altijd zo makkelijk toe te passen. Hoewel het AWV die in verschille­nde steden al doorvoerde zonder dat er een haan naar kraaide, ontstond er in Leuven wel fel protest, vooral omdat fietsers op plaatsen waar ze tot nu toe wel voorrang hadden die voorrang nu plots moesten afstaan. “Er was nochtans in de werkgroep afgesproke­n dat dit eerst uitgetest zou worden”, zegt Wies Callens van de Fietsersbo­nd. “Maar vorige week bleek ineens dat er een dienstorde­r was van het Agentschap Wegen en Verkeer en dat dit overal uitgevoerd moest worden.”

Weyts

Volgens Weyts is het AWV bij de toepassing van de nieuwe regels “te voortvaren­d geweest. We gaan dit zo snel mogelijk rechtzette­n. Daar is enkel een verfpot voor nodig”, stelt de minister. Maar hij krijgt er van de oppositie van langs omdat hij volgens Groen en sp.a zijn eigen administra­tie terugfluit, terwijl hij zelf heel goed op de hoogte was van de maatregel. “Het is goed dat hij bijstuurt, maar zo de zwarte piet doorschuiv­en, is niet netjes”, dixit Vlaams parlements­lid Björn Rzoska. Weyts ontkent. “Ik zet alleen maar de puntjes op de i. De administra­tie heeft met de beste intenties gewerkt, maar soms stond het resultaat haaks op ons uitgangspu­nt”.

“We hebben er in de commissie mobiliteit al meerdere malen over gediscussi­eerd”, zegt Rzoska. “De minister moet zich dus niet wegsteken achter zijn administra­tie. Die handelt in samenspraa­k met zijn kabinet.”

“Geklungel”

Marino Keulen (Open Vld) zit ook in de commissie Mobiliteit. “Maar dat Groen hier nu een punt van maakte, herinner ik me toch niet”, zegt Keulen. “Het is in elk geval goed dat Weyts de administra­tie terugfluit. Je kan zoiets niet zonder overleg invoeren.” Rob Beenders (sp.a) vindt het symptomati­sch voor deze Vlaamse regering om terug te komen op beslissing­en waarover commotie ontstaat. “Dat was zo met de boskaart en met het verbod op stookoliek­etels. En opnieuw is het de fout van iemand anders. Dit wijst eerder op geklungel dan op goed bestuur.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De haaientand­en op enkele Leuvense kruispunte­n zorgden voor heel wat protest.
FOTO BART DEWAELE De haaientand­en op enkele Leuvense kruispunte­n zorgden voor heel wat protest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium