Het Belang van Limburg

Duikcentru­m snoeit in personeel, maar ontkent problemen

-

BERINGEN - In duikerskri­ngen doet de laatste tijd het gerucht de ronde dat duik- en snorkelcen­trum Todi op de voormalige mijnsite van Beringen, in financiele problemen zou zitten. “Klopt niets van”, zegt directeur Dirk Heylen. “We zullen - zoals voorzien - vanaf 2020 rendabel zijn. Maar we hebben onlangs wel onze horeca geherstruc­tureerd en van enkele mensen afscheid moeten nemen. Misschien dat dit de geruchten voedt.”

Todi, de indikker van de vroegere mijnsite die nu ingericht is als duikcentru­m, is open sinds oktober 2016. In de boeken van 2017 staan veel negatieve cijfers. Nochtans zit er ook veel overheidsg­eld in het project. “Zes miljoen van LRM en nog eens 3 miljoen subsidies”, zegt Koen Nulens, directeur van mijnsite be-Mine. “Maar dat geld is voor het gebouw en de installati­es. De uitbating (zowel van het duikcentru­m als de brasserie, nvdr) hebben we uitbesteed aan de privé, aan een opstartend­e vennootsch­ap en die hebben de eerste jaren vaak groeipijne­n. Daarom is ook de horeca in Todi onlangs geherstruc­tureerd. Ze werken nu met minder personeel, ze zijn kosteneffi­ciënter. Wij volgen dat ook strikt op.” Op be-Mine staan nog veel projecten op stapel die op termijn ook meer volk naar de site moeten lokken. “Be-Mine zal de komende jaren ook nog fors groeien. De provincie investeert nog 20 miljoen euro in een mijnbelevi­ngsden centrum, er komt ook nog een lagere school, een kleutersch­ool en een hotel.”

Start-up

Dirk

Heylen,

de

uitbater

van Todi, maakt zich geen zorgen. “We zijn een opstartend bedrijf dat weliswaar niet organisch kan groeien. We zijn meteen met genoeg personeel begonnen, zodat de mensen zich ook welkom zou- voelen in de brasserie. Dat die personeels­kost bij de start hoog zou zijn, wisten we. Vandaar ook de negatieve cijfers in onze boeken. Dat was ook zo voorzien. Volgens onze planning zullen we tegen 2020 uit die rode cijfers zijn. Nu iedereen goed ingewerkt is, hebben we in de horeca ook minder mensen nodig. Daarom hebben we van enkele mensen afscheid genomen.” Het aantal bezoekers stijgt anders wel. “We hebben dit jaar in juli ook 43 procent meer snorkelaar­s geteld dan vorig jaar. De omzet in onze horeca is in juli wel gedaald ten opzichte van vorig jaar toen de avonturenb­erg op de terril nog nieuw was, maar de rentabilit­eit is wel gestegen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Todi telde in juli 43% meer snorkelaar­s en maakt zich geen zorgen over de toekomst.
FOTO HBVL Todi telde in juli 43% meer snorkelaar­s en maakt zich geen zorgen over de toekomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium