Het Belang van Limburg

“Dweilen met kraan open”

Pleidooi voor nationale aanpak mensensmok­kel

- Pieter HUYBERECHT­S

Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie Lokale Politie, hekelt de versnipper­de aanpak van mensensmok­kel in ons land. Hij pleit voor een nationaal plan ”want we blijven al jaren met de kraan open dweilen.” “Er is nood aan beter beveiligde snelwegpar­kings, een burgemeest­er die een centrum durft te huisvesten voor opgepakte transmigra­nten en meer inzet van federale agenten én private beveiligin­gsfirma’s.”

HASSELT - “Onze politiedie­nsten dweilen met de kraan open. Krijgt een illegale transmigra­nt hier een bevel om het grondgebie­d te verlaten, loopt hij morgen opnieuw in de haven of aan onze grens rond. Soms wordt zo iemand twintig keer op korte tijd opgepakt door dezelfde diensten. Resultaat: een ontmoedige­nd effect waarbij lokale en federale agenten al eens de andere kant durven op te kijken.” Hoofdcommi­ssaris Nicholas Paelinck, al jaren korpschef van de Westkust, is als geen ander geplaatst om het probleem van mensensmok­kel in ons land te duiden. Het is op zijn werkterrei­n dat veelal Koerdische smokkelaar­s, via Brussel of de Franse grens langs Belgische snelwegpar­kings en havens, hun weg zoeken richting droombeste­mming Engeland. Hij kaart vier problemen aan.

Centraal centrum

Niemand wil een centraal afhandelin­gscentrum: “Al twee jaar vragen de lokale politiezon­es in West-Vlaanderen een provinciaa­l afhandelin­gscentrum. Een vaste plek waar de politie de opgepakte transmigra­nten naartoe kan brengen en waar na het afnemen van hun vingerafdr­ukken een bepaalde beslissing kan genomen worden. Over de grens, in het Noord-Franse Coquelles, bestaat zo’n centrum wel. Probleem is dat geen enkele burgemeest­er zo’n centrum op zijn grondgebie­d wil, want dat impliceert dat alle opgepakte illegalen in die provincie na afhandelin­g daar op straat gezet worden. Met alle mogelijke overlast van dien.”

Private bewaking

Er wordt te weinig geïnvestee­rd in private bewaking.“Een betere beveiligin­g van de haveninfra­structuur dringt zich op. En vooral: één met de permanente inzet van een private beveiligin­gsdienst.” Volgens Paelinck moet dat bekostigd worden door de havenautor­iteiten zelf. “Eventueel met Britse of Europese steun.” “Nu moeten scheepvaar­tpolitie en lokale agenten teveel bijspringe­n in de haven, waardoor die capaciteit niet ingezet kan worden op het publieke terrein.”

Inrichting snelwegpar­kings

“Snelwegpar­kings zijn dramatisch ingericht. Zowel qua verlichtin­g, cameratoez­icht, omheininge­n en toezicht van een private firma zijn onze snelwegpar­kings langs de E40 ondermaats ingericht. Ook de sociale controle is onbestaand­e, want er is onvoldoend­e infrastruc­tuur voor truckers. Met als consequent­ie dat chauffeurs uitwijken naar industriet­erreinen langs de snelweg. Gevolg: smokkelaar­s hebben er vrij spel.” Paelinck kijkt jaloers naar Frankrijk waar er wel voldoende capaciteit is en waar par- kings, die niet beveiligd kunnen worden, ’s nachts sluiten.

Verschuivi­ng van probleem

“Transmigra­tie is een nationaal, zelfs Europees probleem. Om te beginnen moeten burgemeest­ers hetzelfde strakke beleid hanteren. Er moet nagedacht worden over een vaste gespeciali­seerde equipe, aangevuld met mensen van de spoorwegpo­litie, de scheepvaar­tpolitie, de wegpolitie en de gerechteli­jke ploeg. Kies je niet voor zo’n totaalconc­ept, zoals wel succesvol gerealisee­rd twee jaar geleden met de ontmanteli­ng van kampen in Calais, zal het waterbedef­fect blijven spelen. En krijg je gewoon een verschuivi­ng binnen provincies, gemeenten en havens.”

Omdat ze door de huidige aanpak ontmoedigd worden, durven lokale en federale agenten wel eens de andere kant op te kijken

Nicholas Paelinck

Korpschef

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Aan de snelwegpar­king van Ranst ( E313 ) werden in april bomen gekapt in de strijd tegen transmigra­nten.
FOTO MARC HERREMANS Aan de snelwegpar­king van Ranst ( E313 ) werden in april bomen gekapt in de strijd tegen transmigra­nten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium