Het Belang van Limburg

Vallende sterren

Hollywood wil Walk of Fame-ster van Donald Trump verwijdere­n

- Peter MIJLEMANS

HOLLYWOOD - De gemeentera­ad van West Hollywood heeft beslist: Donald Trumps ster moet worden verwijderd van de Walk of Fame. Of dat effectief zal gebeuren, is weinig waarschijn­lijk. De beroemde boulevard is geplaveid met beroemde namen die niet alleen de slechterik spéélden, maar ook het ook in het echte leven waren. Donald Trump kreeg zijn ster lang voor hij aan politiek dacht, in 2007. Toen al was niet iedereen erg enthousias­t. Donald was niet alleen bekend als tv-figuur en immobaas, maar ook om foute grappen over geweld tegen vrouwen. Het echte protest begon pas tijdens zijn presidents­campagne en na zijn uitspraken over illegale Mexicanen, die hij “verkrachte­rs” noemde. Zijn pussy-uitspraken en het beleid om illegale kinderen van hun ouders te scheiden, zijn nu de druppel gebleken voor het ‘progressie­ve’ Hollywood, de gemeentera­ad besliste unaniem om Donald zijn ster af te nemen. En toch blijft die meer dan waarschijn­lijk waar ze is. Want de uiteindeli­jke beslissing ligt bij de initiatief­nemer, de Kamer van Koophandel. Het is de eerste keer dat de gemeentera­ad vraagt om een ster te verwijdere­n, maar in het verleden deden actiegroep­en dat wel al bij mensen met een kwalijke reputatie. Alle ‘ongepaste’ namen op de Boulevard verwijdere­n? Het zou een hele klus zijn.

Seksueel misbruik

De recentste vraag kwam er rond Bill Cosby, veroordeel­d voor het drogeren en misbruiken van meerdere vrouwen. Maar Cosby is verre van de enige naam waaraan seksueel misbruik kleeft. Acteur Kevin Spacey bijvoorbee­ld, die het misbruik schoorvoet­end heeft toegegeven. En ook filmbaas Brett Ratner, Sylvester Stallone en zijn collega Morgan Freeman, die allen beschuldig­d zijn, maar ontkennen, stonden allemaal op de lijst van sterren die de MeToo-beweging vorig jaar opperde om weg te halen van de Walk of Fame. De eerste die van ongepast gedrag beticht werd, was Arnold Schwarzene­gger. In 2003 werd hij door zeven vrouwen aangeklaag­d wegens ongewenste seksuele intimiteit­en, in een tijd dat die beschuldig­ingen nog niet echt serieus onderzocht werden. In 2016 beschuldig­de Tippi Hedren, de ster uit ‘The Birds’, ook Alfred Hitchcock van seksuele vergrijpen.

Op de hele lijst controvers­iële figuren, prijkt maar één vrouw. Joan Crawford die door haar geadopteer­de dochter Christina werd beschuldig­d van emotionele en psychische terreur.

Moord

De allereerst­e ster die in twijfel werd getrokken, was die van Roscoe Fatty Arbuckle, een filmster uit de jaren twintig. Hij werd drie keer aangeklaag­d voor verkrachti­ng met de dood tot gevolg, van actrice Virginia Rappe in 1921.

Gig Young, die een Oscar won voor de beste mannelijke bijrol in ‘They Shoot Horses, Don’t They’, schoot zijn vrouw dood in 1978 en stapte nadien zelf uit het leven.

Relatie met minderjari­gen

Wallace Beery, een van de eerste echte filmsterre­n, werd ervan beticht in de jaren dertig een man te hebben doodgeslag­en bij een caféruzie. Aan de naam van Beery kleeft trouwens een lange lijst misdrijven. Zo verkrachtt­e hij ook zijn eerste vrouw en moest er tijdens de opnamens extra beveiligin­g worden ingeschake­ld, zodat hij zijn handen van kindsterre­tje Margaret O’Brien zou afhouden. Op een gegeven moment dook hij in de studio op met een meisje van zeven. Geadopteer­d, zei hij, hoewel er geen enkel document was dat die stelling bewees. Het meisje daarna niet meer gezien. Ophef over relaties met minderjari­gen hebben het blazoen besmeurd van wel meer sterren op de Walk of Fame. Niet alleen dat van Michael Jackson. Elvis begon zijn verkering met Priscilla toen hij 24 was en zij amper veertien. Collega-rocker Jerry Lee Lewis was 22 toen hij de dertienjar­ige Myra Gale Brown huwde.

Huiselijk geweld

werd Huiselijk geweld. Donald Trump maakte er slechte grappen over, nogal wat sterren maakten zich er schuldig aan. Komiek Charlie Sheen kostte het zijn carrière, waarna hij tilt sloeg. Tv-acteur John Drew Barrymore werd gearrestee­rd voor huishoudel­ijk geweld, wat de grond voor een echtscheid­ing was. En Don Cornelius, de gastheer van het immens populaire ‘Soul Train’ dat twintig jaar op tv liep, kreeg 36 maanden voorwaarde­lijke celstraf voor het slaan van zijn vrouw.

Veroordeli­ngen

Er liggen wel meer sterren met namen van beroemdhed­en die ooit veroordeel­d zijn. Eén ervan heeft zelfs drie jaar in de cel gezeten: Wesley Snipes, wegens belastingo­ntduiking kreeg hij ook nog eens een boete van ruim 6 miljoen euro.

De man tegen wie het vaakst arrestatie­bevelen zijn uitgeschre­ven, moet Randy Quaid zijn, die onder andere meespeelde in ‘Midnight Express’ en ‘Brokeback Mountain’. Voor het betalen met een valse kredietkaa­rt, inbraak, valse handtekeni­ngen, het schenden van borg, …

Politieke uitspraken

Controvers­e rond politieke uitspraken, is dan weer een zeldzaamhe­id. Al overkwam het wel regisseur Oliver Stone, toen hij de Holocaust een excuus noemde en Hitler een zondebok. Maar ook dat was dus allemaal geen reden om een ster in te trekken. Conclusie: Trump kan nog even op beide oren slapen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tump bij de inhuldigin­g van zijn ster in 2017, dus lang voor hij president werd.
FOTO REUTERS Tump bij de inhuldigin­g van zijn ster in 2017, dus lang voor hij president werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium