Het Belang van Limburg

Tsunami van politieke boeken

Pennenvruc­hten politici worden bijna nooit bestseller­s

- Farid el Mabrouk

BRUSSEL - De verkiezing­en zijn in aantocht en daar hoort onvermijde­lijk ook een hele resem politieke boeken bij. De komende weken en maanden worden we weer overspoeld door de pennenvruc­hten van ministers, parlements­leden en partijvoor­zitters. Ze komen zelden in de boekentop-10 terecht, maar dat ze sneller dan andere boeken bij De Slegte belanden, dat ontkennen uitgevers.

Een politicus die bijna 40.000 boeken verkoopt: alleen Jean-Marie Dedecker presteerde het in 2006 met zijn ’Rechts voor de raap’. En wijlen Steve Stevaert wist enkele jaren daarvoor met zijn kookboek ’Koken met Steve’ ook enkele tienduizen­den exemplaren aan de man te brengen. Maar politici die nu nog bestseller­s produceren, ze zijn dungezaaid, op Bart De Wever en PVDA-voorzitter Peter Mertens na dan. Theo Francken kan zich straks misschien bij het groepje hijsen, want eind september verschijnt zijn nieuw boek over migratie, ’Continent zonder grens’. In het Nederlands én het Frans nota bene. Zijn uitgever Karl Drabbe van Doorbraak verwacht een verkoop van minstens een paar duizend stuks.

Partijprop­aganda

Maar hoewel politieke boeken door de bank genomen geen hoge toppen scheren, komt er straks nog een paar kilo politiek papier bij. Dat de lokale en nationale verkiezing­en daar voor iets tussenzitt­en, geven alle uitgevers toe. De extra aandacht op enkele weken of maanden voor de stembussla­g is mooi meegenomen, maar het is uiteraard ook een gelegenhei­d om je visie op het beleid uit de doeken te doen of voorstelle­n te lanceren. “Er hangt een odium van partijprop­aganda over die boeken, maar voor ons zijn die boeken even belangrijk als andere. Het is ook een taak van de uitgeverij­en om het politieke debat te voeden. En er bestaat een publiek voor”, zegt Harold Polis van uitgeverij Polis.

Maar niet iedereen is overtuigd van de meerwaarde. “Memoires, boeken over politieke geschieden­is of politici die echt nog iets te zeggen hebben, die wel ja. Maar voor het overige is de houdbaarhe­idsdatum niet groter dan die van een potje yoghurt,” zegt Thomas Blommaert (EPO).

En toch stellen onder meer de ministers en partijvoor­zitters Alexander De Croo, Koen Geens, Wouter Beke, Meyrem Almaci, Sven Gatz of Johan Van Overtveldt straks hun nieuwste boek voor. Het is volgens velen een mythe dat die sneller dan andere boeken bij De Slegte terechtkom­en of meteen worden aangeboden op tweedehand­ssites. “Kookboeken, die verkopen inderdaad veel meer. Maar al de rest?”, zegt Karl Drabbe.

Deal

Om uit de kosten te komen, moet een boek minstens 1.500 à 2.000 keer over de toonbank gaan. Weinig is dat niet. Om die reden sluiten sommige politici om te kunnen verschijne­n ook wel al eens een deal. Het boek komt er, maar dan op voorwaarde dat de politicus of partij in kwestie zelf 750 à 1.000 exemplaren opkoopt om bij de achterban te verspreide­n. Het is een praktijk die bestaat, maar waar niemand openlijk durft over te spreken. Maar los daarvan blijven politieke boeken even populair of onpopulair als vroeger, zegt Maarten Van Steenberge­n (Lannoo). Hij brengt straks de memoires uit van Miet Smet en de autobiogra­fie van Herman De Croo, maar hoedt zich wel voor politieke boeken die te dicht tegen de verkiezing­en aanschurke­n. “Alle publicitei­t errond draait rond de verkiezing­en en niet rond het boek zelf.”

Kristof Calvo: Jean-Jacques De Gucht:

-

-

Ajoin (kookboek)

-

De Strijd om de Stad

-

Met Beide Voeten op de Grond -

Verbinden Boven Verdelen

-

Klank van de Stad

Bart Somers:

Jinnih Beels:

Leve Politiek

Mohamed Ridouani:

Philippe De Backer:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium