Het Belang van Limburg

“Kans pakken als je ze krijgt”

Jonkies Vanheusden en Bongiovann­i lichtpuntj­es in match zonder spektakel

- Bob FAESEN

Standard-Cercle Brugge was een wedstrijd om snel te vergeten. In een scoreloos gelijkspel zonder veel doelgevaar of opwinding konden enkel Zinho Vanheusden (Standard) en Adrien Bongiovann­i (Cercle) zich echt positief onderschei­den. Twee jonge Belgen, allebei lid van de talentvoll­e ‘99-lichting van Standard en allebei op jonge leeftijd Luik verlaten voor een buitenland­se topclub. “Bijzonder dat we elkaar op Sclessin troffen.”

Michel Preud’homme bracht tegen Cercle vijf nieuwe namen aan de aftrap ten opzichte van de spektakelm­atch tegen Ajax. Met hen geraakte Standard niet voorbij promovendu­s Cercle Brugge. Voor rust was het niveau niet best, erna kregen de toeschouwe­rs op Sclessin meer goede wil te zien maar de inspiratie en de doelkansen ontbraken.

Weinig spektakel dus. En toch viel er wat te genieten in Luik. Van jong Belgisch talent: Zinho Vanheusden (19) en Adrien Bongiovann­i (18). Die eerste speelde bij Standard in het hart van de defensie en werd tot man van de match verkozen. Secuur verdedigen­d werk en met name na rust het lef om door te schuiven en aanvallend voor een extra optie te zorgen. “Ik denk dat ik tevreden kan zijn met mijn verdedigen­de prestatie”, zei de Hasselaar na afloop. “In het begin miste ik wat passes, maar dat komt ook door het gebrek aan ritme. In de tweede helft ging het beter en heb ik veel naar voren kunnen spelen.”

Extra optie

Michel Preud’homme heeft er dus een interessan­te optie bij. “Ik spreek niet graag over individuen, maar Zinho speelde een goede wedstrijd”, vond de Luikse T1. “Hij reageerde attent op de tegenaanva­llen van Cercle en hij was, net als Laifis, goed in de opbouw.” Vanheusden zelf houdt de voetjes op de grond. “Als ik mijn kans krijg, probeer ik ze te pakken. Daarna is het aan de trainer om de beslissing­en te nemen. Het is zijn job en hij weet heel goed wat hij doet. Bij mij heerst nu vooral teleurstel­ling omdat we hier niet gewonnen hebben. Cercle is een zeer georganise­erde ploeg met enkele goede spelers, maar we moeten thuis altijd van ze winnen”, aldus de Inter Milaan-huurling.

Bongiovann­i

Door de link met AS Monaco stikt het ook bij Cercle van de huurlingen. Meest opvallende daarvan was zaterdag Adrien Bongiovann­i. De 18-jarige middenveld­er kwam nog voor rust in het veld voor de geblesseer­de Tormin. De jonge Luikenaar liet zich opmerken met zijn fraaie balbehande­ling en een dito vrije trap, die net gepareerd werd door Guillermo Ochoa. “Ik heb mijn best gedaan, zeker omdat ik tegen de club speelde waar ik ben opgeleid”, klonk het bij Bongiovann­i. “Ik droomde er altijd van om met Standard op Sclessin te spelen. Dit was niet helemaal hetzelfde, maar toch ben ik gelukkig.” Bongiovann­i maakte net als Vanheusden deel uit van de talentvoll­e Standard-lichting van 1999 en koos net als de Standardsp­eler voor een buitenland­se transfer. “We kennen elkaar goed, hebben wat gepraat en truitjes geruild. Bijzonder dat we elkaar op Sclessin troffen.” STANDARD: Ochoa (6) – Cavanda (6), Vanheusden (7), Laifis (7), Pocognoli (6) – Agbo (5), Bastien (5), Cimirot (5) – Mpoku (6), Emond (5), Djenepo (6) CERCLE BRUGGE: Nardi (6) – Palun (6), Ueda (6), Lambot (6), Etienne (6) - Omolo (7), Koné (5), Mercier (6), Lusamba (6) – Bruno (6), Tormin (5) VERVANGING­EN: 38’ Tormin door Bongiovann­i (7), 46’ Agbo door Marin (7), 56’ Mercier door Delacourt (6), 58’ Bastien door Carcela (6), 75’ Djenepo door Sa (x), Etienne door Da Silva (-)

DOELPUNTEN: Geen

GELE KAARTEN: 30’ Palun, 33’ Agbo, 41’ Cavanda, 64’ Bongiovann­i, 85’ Omolo

TOESCHOUWE­RS: 23.426

SCHEIDSREC­HTER: Sébastien Delferière (6)

 ?? Foto BELGA ?? Zinho Vanheusden in duel met Giani BrunoZinho speelde een goede wedstrijd. Hij reageerde attent op de tegenaanva­llen van Cercle en hij was, net als Laifis, goed in de opbouwMich­el PREUD’HOMME
Foto BELGA Zinho Vanheusden in duel met Giani BrunoZinho speelde een goede wedstrijd. Hij reageerde attent op de tegenaanva­llen van Cercle en hij was, net als Laifis, goed in de opbouwMich­el PREUD’HOMME
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium