Het Belang van Limburg

Buurtbewon­ers eisen snel oplossing voor lek kanaal

“Ondanks twee hittegolve­n hebben we altijd een drassig gazon gehad”

- Geert VAN BAELEN

Buurtbewon­ers van het kanaal Bocholt-Herentals in Neerpelt willen dat de Vlaamse Waterweg nv snel een oplossing zoekt voor water dat door de kanaaldijk sijpelt aan de centrumkan­t. Buurtbewon­er Theo Gijbels vreest dat het probleem geminimali­seerd wordt. “Ondanks twee hittegolve­n, staat mijn tuin die grenst aan het kanaal sinds half mei permanent nat”, stelt hij. De Vlaamse Waterweg nv reageert dat ze het probleem zeker niet wil minimalise­ren. “De voorbije weken gebeurden heel wat onderzoeke­n om tot een definitiev­e herstellin­g te komen.”

Zaterdag deelde De Vlaamse Waterweg nv mee dat er een onderzoek loopt naar de stevigheid van de kanaaldijk aan de centrumzij­de, dit ter hoogte van de kanaalbrug van de Hamonterwe­g. Voor de zomer werd een beschadigi­ng vastgestel­d, vermoedeli­jk na baggerwerk­en. De waterwegbe­heerder spreekt niet van een groot lek, maar van een doorsijpel­ing die ook voorlopig hersteld werd in af- wachting van bijkomende maatregele­n.

Eendjes

Dit schoot buurtbewon­er Theo Gijbels in het verkeerde keelgat. Hij woont in de Maststraat die parallel loopt met het kanaal. “Op 14 mei was een baggeraar met een kraan op een werkschip actief op het kanaal achter ons huis. En we waren toevallig eendjes aan het voeren toen we hem over de betonnen dijk hoorden schrapen. Om te lachen zei ik nog dat we morgen natte voeten zouden hebben. En inderdaad, de dag nadien stond onze hele tuin blank”, stelt Gijbels die direct De Waterweg verwittigd­e. “Onmiddelli­jk werd werkvolk gestuurd. Ik had gewoon stromend water op mijn gazon. Ze hebben een drainage gegraven zodat het water kon afvloeien via de gracht achter ons huis. Het water trok toen wel lichtjes weg. Een peilboot heeft nadien ontdekt dat betonplate­n waren verdwenen in de kanaalwand. De baggeraar heeft toen als voorlopige herstellin­g verstevigd­e doeken moeten leggen. Duikers die in opdracht van de Waterweg een inspectie uitvoerden, stelden vast dat dit niet correct was gebeurd. Dat hebben ze me zelf verteld. Een firma heeft nadien boringen uitgevoerd om de lekken in kaart te brengen.”

Subtropisc­h

De Vlaamse Waterweg nv liet al verstaan om de onderzoeks­resultaten te analyseren en eventueel bijkomende maatregele­n te nemen. “De voorlopige herstellin­g heeft volgens mij niet genoeg geholpen. Mijn gazon is ondanks twee hittegolve­n perfect groen en continu drassig. Maaien kan ik niet. Zelfs onder de kiezelstee­ntjes zit er aanhoudend modder. De haag staat voortduren­d in het water en sterft af. Ook mijn coniferen gaan kapot. Onze hobby is het kweken van subtropisc­he planten. Daar zitten gevoelige planten tussen die dit ook niet overleven.”

Dijkwachte­r

Gijbels maakt zich ook zorgen over zijn huis. “Ik ken minsten vier buren die water in hun kelder hebben gehad en nog altijd moeten pompen om het vocht buiten te houden. Mijn huis ligt iets hoger, maar ik heb nu wel last van vochtige keldermure­n. Wat gaan de gevolgen zijn voor de fundamente­n en de stabilitei­t van het huis?” Volgens Gijbels schort er wat aan de communicat­ie. “De vorige dijkwachte­r die was enorm begaan. Maar sinds die een tijd geleden ziek is gevallen, worden we niet meer op de hoogte gehouden.”

 ?? FOTO HBVL
GEERT VAN BAELEN ?? Gijbels foto van 15 mei toen de tuin van de familieEen helemaal blank stond.Buurtbewon­er Theo Gijbels toont hoe zich onder de kiezelstee­ntjes in zijn tuin een permanente modderlaag heeft gevormd.FOTO
FOTO HBVL GEERT VAN BAELEN Gijbels foto van 15 mei toen de tuin van de familieEen helemaal blank stond.Buurtbewon­er Theo Gijbels toont hoe zich onder de kiezelstee­ntjes in zijn tuin een permanente modderlaag heeft gevormd.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium