Het Belang van Limburg

Drukke Diesterste­enweg krijgt in 2019 vrijliggen­de fietspaden

-

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de aanleg van een volwaardig fietspad op de Diesterste­enweg in Sint-Truiden van het ziekenhuis tot aan de spoorwegbr­ug. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil de werken starten in de tweede helft van 2019. De riolering wordt hersteld en er komt een door hagen afgescheid­en fiets- en voetpad.

Tot aan de Tuinbouwsc­hool op de Diesterste­enweg ligt een volwaardig fietspad in een aparte bedding, maar dat stopt abrupt aan de spoorwegbr­ug. Dit wordt nu doorgetrok­ken tot aan het ziekenhuis. De Tuinbouwsc­hool was al langer bezorgd voor de veiligheid van haar studenten en vragende partij voor de aanleg over het ontbrekend stuk onafgewerk­t fietspad.

Onteigenin­gen

Het is niet alleen een belangrijk dossier voor de schoolgaan­de jeugd maar ook voor het rusthuis Villa Rosa, de zorginstel­ling Wiric en de nieuwe Sikhtempel liggen naast dit traject. Om een vlottere uitrit van de zorginstel­lingen mogelijk te maken zal er ook een middenberm aangelegd worden.

Voor de aanleg van de fietspaden worden nu een aantal onteigenin­gen voorzien zodat de eigenlijke uitvoer eind volgend jaar kan starten. Het is niet het eerste project waarmee Vlaanderen inzet op een fietsvrien­delijk Sint-Truiden. Eerder kwam er al de goedkeurin­g voor fietsinfra­structuur aan de Luikerstee­nweg en de Naamsestee­nweg.

Afwatering

Samen met de herinricht­ing van de fietspaden staan er ook noodzakeli­jke renovatiew­erken gepland aan de oude moerriool onder de Diesterste­enweg. Gelijktijd­ig wordt ook een gescheiden riolenstel­sel aangelegd. Deze werken, in samenwerki­ng met Aquafin, gebeuren eerst en gaan normaal gezien in de loop van 2019 van start. “Veilige wegen zijn zichtbaar voor iedere burger, riolen en ondergrond­se voorzienin­gen zijn dat niet. Toch is ook dat belangrijk”, zegt schepen van Openbare Werken Bert Stippelman­s. “Een groot deel van de afwatering van de binnenstad is aangeslote­n op de riolering van de Diesterste­enweg, maar die vertoont ook heel wat scheuren en andere slijtage. Als je dit laat aanslepen, zijn de gevolgen niet te overzien. Het is een goede zaak dat het initiatief genomen wordt om ook dit mee aan te pakken.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Naast deze drukke gewestweg komt volgend jaar een vrijliggen­d fietspad.
FOTO JOZEF CROUGHS Naast deze drukke gewestweg komt volgend jaar een vrijliggen­d fietspad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium