Het Belang van Limburg

Dode vissen in oude vaart

Brandweer zorgt voor extra zuurstof

- Mark DREESEN

Zondag in de vooravond is er vissterfte ontdekt in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt aan Tivoli in Lanklaar. “Wandelaars zagen vanaf de dijk erg grote vissen drijven,” zegt bewoner Fabio Fadda. Zaterdag had de brandweer van Maasmechel­en al extra zuurstof aangebrach­t in het water.

“Vreemd genoeg liggen de dode vissen vooral tegen de oever en tegen de tijdelijke dijk die aangebrach­t is in het kanaal omdat er een nieuwe brug over de vaart wordt aangelegd”, aldus een wandelaar. “Opmerkelij­k is ook dat het water in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt in enkele uren tijd met een tiental centimeter­s is gedaald. Dat is duidelijk te zien aan de eendenkroo­s die tegen de oevers hangt. De dode vissen zorgen ook meteen voor geurhinder bij de vaart en ze zitten vol vliegen.”

De Vlaamse Waterweg liet vorige week via een sluis nog extra water vloeien vanuit de Nieuwe naar de Oude Zuid-Willemsvaa­rt. Zaterdag werd de brandweer van Maasmechel­en ingezet om extra zuurstof aan te brengen in de oude vaart. “Wandelaars zagen zaterdag vissen aan het wateropper­vlak naar lucht happen,” aldus een woordvoerd­er van de brandweer. “Om die reden hebben we zaterdag vele uren extra zuurstof voorzien in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt. Met drie zuiginstal­laties vanaf de visplaats ‘Tivoli’ hebben we water uit de vaart gehaald. We spuiten dit water ook weer meteen terug. Mogelijk heeft het probleem te maken met de lage waterstand in de oude vaart en dat het water vaak stil staat.” Omdat het water op korte tijd sterk daalde in de oude vaart, was er geen doorstromi­ng meer van de oude vaart naar de Laarbeek. De Laarbeek kwam daardoor droog te staan. Het stadsbestu­ur van Dilsen-Stokkem voerde gelijktijd­ig werkzaamhe­den uit aan het talud van de dijk naar een lager gelegen visplaats. “We hebben de toegangswe­g voorzien van een nieuwe houten leuning”, aldus schepen Chrétien Van De Beek (Open Vld). “De oude palen waren versleten en aan vervanging toe. We hebben gekozen voor duurzaam hout omdat dit past in het plaatje van Tivoli.” De brandweer zal vandaag, maandag, opnieuw ter plaatse gaan en indien nodig ingrijpen.

 ??  ??
 ?? FOTO MARK DREESEN ??
FOTO MARK DREESEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium