Het Belang van Limburg

“We snakken naar een doodgewoon leven”

Kenric (4) weer thuis na bestraling­en in Zwitserlan­d

- Jozef CROUGHS

Zaterdagav­ond was het verzamelen geblazen in het parochiece­ntrum in Velm voor een benefietav­ond voor de vierjarige Kenric Enckels. Peter en Siska Degroot uit de gemeente wisten een hele groep vrijwillig­ers op de been te brengen om een handje toe te steken voor een geslaagde avond. De ouders van het kleine kankerpati­ëntje waren erg blij met de inzet, maar snakken nu naar een normale familiale situatie. Volgende maand wordt Kenric vijf. Hij is al meer dan 2,5 jaar in behandelin­g.

In januari 2016 werd na een scan van het UZ van Leuven vastgestel­d dat Kenric leed aan rhabdomyos­arcoom, een zeldzame kanker die het spierweefs­el aantast. Vanaf die dag begon een lijdensweg voor hem die ook zwaar drukte op het hele gezin. Kenric is nog maar pas terug thuis en vrij goed hersteld van de bestraling­en in Zwitserlan­d en afgelopen maandag startte hij opnieuw een erg zware periode. Zeventien chemosessi­es van telkens zes dagen in een jaar tijd. Met veel goede hoop keerde de hele familie terug uit Duitsland waar Kenric 33 bestraling­en had doorstaan. Elke dag om 8 uur de Zwitserse grens over naar het Paul Scherrer Institut in Villingen (Zwitserlan­d) waar Kenric onder volledige narcose een protonbest­raling kreeg. “Ik heb nooit meer de dagen afgeteld dan in deze periode,” zegt papa Serge Enckels op wie de behandelin­g van zijn zoon-

tje heel zwaar heeft ingehakt.

Droom

Kenric kan nu wel weer opnieuw op de normale manier ademen. Hij kreeg ook een voedingsso­nde. “Het voordeel hiervan is dat wij nu zelf een deel van de chemokuur kunnen overnemen en met de sondevoedi­ng zijn gewicht wat op peil kunnen houden. Het zijn binnen een jaar om de drie weken zeventien chemokuren van telkens zes dagen. Dankzij deze sonde moeten wij alleen op de maandagen in Leuven zijn”, zegt zijn papa. Kenric krijgt nu een cocktail van drie verschille­nde chemo’s maar één daarvan wordt alleen terugbetaa­ld voor patiënten vanaf 18 jaar. “Kenric komt niet in aanmerking wegens zijn leeftijd wat op zich te gek is voor woorden. Ik wil dan ook alle vrienden en sympathisa­nten bedanken voor de inzet bij de benefietda­gen. Onze ganse familie koestert nu een droom om snel weer in het ritme van het doodgewone dagelijkse leven te komen, buiten de spotlights. En Kenric wil naar school, zo simpel kan een droom zijn,” besluit Serge.

 ??  ??
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Kenric (midden) samen met broer broer Kayden en papa Serge.
FOTO JOZEF CROUGHS Kenric (midden) samen met broer broer Kayden en papa Serge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium