Het Belang van Limburg

“Ons Romeins verleden laten herleven”

Riemst sluit zich aan bij het project Via Belgica

- Eddy VANDOREN

De gemeente Riemst gaat als eerste Belgische gemeente aansluiten bij het project Via Belgica dat zopas gestart is in Nederlands Limburg. Via Belgica wil in de gemeenten langs de vroegere Romeinse heirbaan tussen Keulen (Duitsland) en Boulogne-sur-Mer (Frankrijk) het rijke, maar vaak onbekende Romeins verleden zichtbaar maken en weer doen herleven.

“Ja, wij sluiten aan bij het Via-Belgica-project”, verzekert schepen voor Erfgoed Mathieu Eycken (CD&V). “Onze gemeente heeft een ontzettend rijk verleden dat getuige de vele archeologi­sche vondsten - teruggaat tot in de verre prehistori­e. Dat hier ook tal van belangrijk­e Romeinse vondsten gedaan werden, is niet verwonderl­ijk. De vroegere Romeinse heirbaan van Keulen over Maastricht en Tongeren naar Boulogne-sur-Mer liep immers dwars door onze gemeente. Van Millen tot Vroenhoven is die oude weg hier en daar nog duidelijk zichtbaar. Ook komt ze nog terug in straatname­n als de Oude Steenstraa­t en de Romeinse Weg. Links en rechts van die route werden in de voorbije eeuwen meerdere resten van Romeinse villa’s gevonden, onder meer in Vlijtingen, Riemst en Genoelseld­eren. Twee graftombes zijn nog zichtbaar in het landschap, onder meer in het Grootbos in Genoelseld­eren en aan de La Brassinest­raat in Herderen. Maar ook in Kanne, Membruggen, Riemst, Vlijtingen en Vroenhoven zijn sporen van de Romeinse aanwezighe­id opgedoken. In Vroenhoven ging niet alleen de heirbaan Tongeren Maastricht de huidige grens met Nederland over, maar ook de heirbaan Tongeren - Nijmegen. En het wijnkastee­l van Genoelelde­ren is bij wijze van spreken een hedendaags­e toepassing van de druiventee­lt die de Romeinen hier tweeduizen­d jaar geleden introducee­rden”, aldus Eycken.

Toegevoegd­e realiteit

“Met Via Belgica willen we ons Romeins verleden laten herleven” vult burgemeest­er Mark Vos aan. “De oude Romeinse weg stopt immers niet aan de grens met Nederland, integendee­l. Het initiatief biedt ons de kans om de al bestaande informatie over de Romeinen in Nederlands Limburg aan te vullen met de kennis die in onze gemeente aanwezig is. Dat kan in eerste instantie door een uitbreidin­g van de Via-Belgica-apps en ‘augmented reality’ - de toegevoegd­e realiteit waarbij tekst en uitleg gegeven wordt bij plekken en vondsten die een link hebben met het Romeins verleden. Zelfs verdwenen gebouwen zullen zo te zien zijn op je gsm. Hopelijk sluiten ook andere gemeenten aan, want uiteindeli­jk is dat het doel van het project: de Romeinse weg via verhalen, weetjes, wandelinge­n, recepten... doen herleven.”

Romeinse wandelrout­es

Dat werd zopas bevestigd door projectlei­der Toos Hofstede tijdens de voorstelli­ng van het boek ‘Via Belgica’. Zij gaf het initiatief van de Nederlands­e provincie Limburg en acht ZuidLimbur­gse gemeenten vorm. Naast ‘Romeinse’ wandelrout­es biedt de gids beeldrepor­tages, essays, recepten en andersoort­ige inspiratie over Romeins Limburg.

“Via Belgica is de naam die vorige eeuw door archeologe­n gegeven werd aan de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die liep van Boulogne-sur-Mer via Arras, Bavay, Tongeren, Riemst, Maastricht en Heerlen naar Jülich en Keulen”, vertelt Hofstede. “De voor die tijd geavanceer­de infrastruc­tuur zorgde ervoor dat vee, voedsel en zaden, maar ook tal van andere economisch­e goederen en militairen snel konden ver- voerd worden. Dat had een enorme impact op de omgeving, ook op culinair vlak. Vandaar ook de aanwezighe­id van een aantal unieke recepten in de gids. Ook wordt de link tussen heden en verleden gelegd via een aantal essays over archeologi­e, voeding, innovatie, architectu­ur, cultuur en landschap. Het is een boek om mee op pad te gaan. ”

→ Een lijst van de verkooppun­ten van de Via-Belgica-gids is te vinden op www.viabelgica.nl.

Via ‘augmented reality’ wordt er tekst en uitleg gegeven bij plekken en vondsten die een link hebben met het Romeins verleden. Zelfs verdwenen gebouwen zullen zo te zien zijn op je gsm

Mark VOS Burgemeest­er Riemst

 ?? FOTO EVA ?? De straatnaam ‘Romeinse Weg’ in Herderen verwijst naar de oude heirbaan die nog gedeelteli­jk zichtbaar is.
FOTO EVA De straatnaam ‘Romeinse Weg’ in Herderen verwijst naar de oude heirbaan die nog gedeelteli­jk zichtbaar is.
 ?? FOTO EVA ?? Het wijnkastee­l van Genoelseld­eren waar de druiventee­lt die de Romeinen introducee­rden voortgezet wordt.
FOTO EVA Het wijnkastee­l van Genoelseld­eren waar de druiventee­lt die de Romeinen introducee­rden voortgezet wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium