Het Belang van Limburg

Monica Ali te gast bij ‘Zin in Zomer’

Morgen begint in Sint-Truiden de negende editie van ‘Zin in Zomer’,

- Rudi SMEETS

Een sikhtempel, een negentiend­eeeuws hotelgebou­w, de oude gevangenis, een verblijf voor mensen met een mentale beperking, een kunstacade­mie en een theaterzaa­l, dat zijn de zes locaties waar onder anderen Stefan Hertmans, Ernest van der Kwast, Koen Peeters en de al genoemde Monica Ali komen praten over en voorlezen uit hun werk. Zij gaan in gesprek met ervaren interviewe­rs als Phara de Aguirre, Lieven Vandenhaut­e en Matthijs de Ridder. Er is ook muziek. Van Buurman, een groep sikhmuzika­nten en de Frans-Belgische feestfanfa­re Orchestre Internatio­nal du Vetex, bijvoorbee­ld. Het thema ‘portretten’ loopt als een rode draad door de voorstelli­ngen.

Portretten

“Een logische keuze als je een blik gooit op het oeuvre van de deelnemend­e auteurs”, zegt Marijke Rekkers van Villa Verbeeldin­g in Hasselt, waar de coördinati­e gebeurt. “In ‘Oorlog en terpentijn’ reconstrue­ert Stefan Hertmans aan de hand van memoires het le- ven van zijn grootvader voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorl­og. In ‘De bekeerling­e’ tekent hij het portret van een christelij­ke jonkvrouw uit de elfde eeuw. De roman ‘Brick Lane’ van Monica Ali vertelt dan weer het verhaal van een jonge Bengaalse vrouw. Zo heeft iedere gastschrij­ver minstens één boek waarin hij of zij een indringend portret maakt.”

Mukherjee

Dat een grote naam als Monica Ali naar Hasselt komt, mag vrij uitzonderl­ijk genoemd worden. “Dat hebben we te danken aan de BritsIndis­che auteur Neel Mukherjee”, verduideli­jkt Marijke Rekkers. “Normaal geeft Ali geen lezingen, maar Mukherjee was twee jaar geleden te gast in ‘Zin in Zomer’ en vertelde blijkbaar veel positieve dingen over onze organisati­e. Omdat we veel volk verwachten, vindt haar optreden plaats in de aula Louis Verhaegen van UHasselt. Vooraf wordt de verfilmde versie van ‘Brick Lane’ getoond.”

Tiende editie

Volgend jaar vindt de tiende editie plaats. “Dan gaan we het over een andere boeg gooien. Niet omdat de formule is uitgewerkt, maar om te vermijden dat er sleet op komt. Dan zal ook de stad Genk weer van de partij zijn. Dit jaar doen ze niet mee, omdat de tiende verjaardag van de bibliothee­k en de grote expo rond filmregiss­eur Tim Burton al een grote hap uit hun cultuurbud­get haalden. Wij vinden de samenwerki­ng tussen Hasselt, Sint-Truiden en Genk erg belangrijk voor Limburg. Zonder partnershi­ps over de stadsgrenz­en heen is het vrijwel onmogelijk om een hoogstaand literatuur­festival te organisere­n. We hebben nu eenmaal geen cultuurste­den zoals Antwerpen, Gent en Brugge. Trouwens, we merken dat ‘Zin in Zomer’ ook een toeristisc­h effect heeft. Mensen trekken van de ene stad naar de andere en leren de troeven van de deelnemend­e steden kennen.”

zes literaire voorstelli­ngen op ongewone plaatsen met ‘portretten’ als thema. Opvallende gastauteur is Monica Ali, zij schreef onder andere een spraakmake­nde roman over hoe prinses Diana haar eigen dood in scène zette.

Normaal geeft de Britse schrijfste­r Monica Ali geen lezingen Marijke Rekkers Villa Verbeeldin­g

 ?? FOTO THOMAS ANDENMATTE­N ?? Stefan Hertmans. 14 tot 31 augustus, in Sint-Truiden en Hasselt. info: zininzomer.be
FOTO THOMAS ANDENMATTE­N Stefan Hertmans. 14 tot 31 augustus, in Sint-Truiden en Hasselt. info: zininzomer.be
 ??  ?? Monica Ali.
Monica Ali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium