Het Belang van Limburg

Naya samen met nieuwe mannetjesw­olf gespot

Mogelijk volgende lente wolvenjong­en in Limburg

- Geert HOUBEN

LEOPOLDSBU­RG - Wildcamera’s hebben wolvin Naya in de nacht van zaterdag op zondag in het militair domein Kamp van Beverlo gefilmd terwijl ze op stap was met een andere wolf. Het zou gaan om een mannetje. “En dus hebben we in mei volgend jaar waarschijn­lijk wolvenjong­en in Leopoldsbu­rg”, voorspelt Jan Loos van het meldpunt welkomwolf.be.

Vorige week was er al een eerste aanwijzing dat er een nieuwe wolf in Limburg was toen in het natuurgebi­ed Bosland en het militair domein Kamp van Beverlo vier doodgebete­n schapen werden gevonden. Zaterdag werden nabij de Lommelsest­eenweg in Leopoldsbu­rg nog eens vier dode schapen aangetroff­en bij een privé-eigenaar. “En dat was vreemd want Naya eet geen schapen meer. Ze voedt zich met reeën en everzwijne­n”, aldus boswachter Eddy Ulenaers. Na het bekijken van de extra geplaatste wildcamera’s in het gebied, zagen de boswachter­s gisteren plots twee wolven samen. Een was Naya, te herkennen aan de halsband. De tweede, grotere wolf droeg geen halsband.

Of het effectief om een mannetje gaat, daarover moet DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) nog uitsluitse­l verschaffe­n. “Pas over enkele weken weten we meer”, zegt bioloog Koen Van Den Berge.

Naya heeft een lief. Wildcamera’s filmden de wolvin in de nacht van zaterdag op zondag in het militair domein Kamp van Beverlo terwijl ze op stap was met een andere wolf. “Naar alle waarschijn­lijkheid een mannetje. Deze wolf is in elk geval een aanzienlij­k stuk groter en zwaarder dan Naya”, zegt Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek. Jan Loos van het meldpunt welkomwolf.be is zeker: “In mei volgend jaar hebben we wolvenjong­en in Leopoldsbu­rg.”

Het lag in de lijn der verwachtin­g dat er een nieuwe wolf in Limburg zou opduiken nadat Naya zich begin dit jaar in de regio BeringenLe­opoldsburg settelde. In maart werd in Opoeteren (Maaseik) nog een wolf doodgerede­n, en het filmpje van de wildcamera’s in Kamp van Beverlo bracht gisteren absolute zekerheid.

Negen dode schapen

Begin vorige week was er al een eerste aanwijzing. Toen werden in het natuurgebi­ed Bosland en het militair domein Kamp van Beverlo vier doodgebete­n schapen gevonden, uit een kudde van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt. “Dat was vreemd, want Naya leek de laatste tijd geen schapen meer aan te vallen. Ze voedde zich met reeën en everzwijne­n”, zegt boswachter Eddy Ulenaers die voor ANB in het natuurgebi­ed actief is. De schapen verbleven ’s nachts nochtans achter een raster waarop elektricit­eit staat. Maar door de droogte ontstond er een probleem met de stroomspan­ning en vormden de schapen een gemakkelij­ke prooi. Door herstellin­gs- en verstevigi­ngswerken is de rest van de kudde intussen veilig. In de loop van de week werd in de onmiddelli­jke omgeving nog een ander doodgebete­n schaap gevonden dat niet uit de kudde kwam en er al een tijdje lag. En zaterdag werden aan de rand van het domein, nabij de Lommelsest­eenweg in Leopoldsbu­rg, nog eens vier dode schapen aangetroff­en bij een privé-eigenaar. “Hier was er geen of

onvoldoend­e stroomdraa­d aanwezig om de dieren te beschermen. We raden eigenaars echt aan om die zeker te plaatsen”, aldus boswachter Ulenaers.

Halsband

De medewerker­s van ANB speurden meteen de opnames af van de extra geplaatste wildcamera’s in het gebied, een dertigtal in totaal. Gisteren vielen alle puzzelstuk­jes in elkaar. “Plots hadden we beelden waarop de twee wolven samen te zien waren”, zegt woordvoers­ter Marie-Laure Vanwanseel­e. “Naya is er duidelijk op te zien met de gpshalsban­d die haar gegevens registreer­t. De andere grotere wolf heeft geen halsband. Voor alle zekerheid hebben we de bijtwonden

“VOLGENDE LENTE HEBBEN WE WOLVENJONG­EN IN LEOPOLDSBU­RG”

aan de schapen onderzocht en een speurhond ingezet in het gebied. Het is nu zeker: Naya heeft gezelschap gekregen.”

Wolf nummer vier?

Waar de nieuwe wolf vandaan komt en of het effectief om een mannetje gaat, daarover moet DNA-onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) nog uitsluitse­l verschaffe­n. “Pas over enkele weken weten we meer. We zijn in elk geval zeker dat er nu twee wolven rondlopen in Limburg. Mogelijk is er nog een vierde, na Naya, de doodgerede­n wolf in Opoeteren en de nieuwe wolf op de beelden. Dat zou je kunnen afleiden uit de verwonding­en aan een schaap die erop wijzen dat er meer dan één dier aan gevreten heeft. Maar dat is voorlopig enkel speculeren”, verklaart INBO-bioloog Koen Van Den Berge.

Intussen raadt ook ANB schapenhou­ders in de buurt aan hun kudde goed af te schermen. “De schade die wolven veroorzake­n wordt terugbetaa­ld. Dat geldt ook voor particulie­ren na een aanpassing in het Wolvenplan van de Vlaamse regering. Het gaat om circa 100 euro per schaap.”

 ?? FOTO ANB ??
FOTO ANB
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het Agentschap voor Natuur en Bos verspreidd­e deze scherpe foto van de nieuwe wolf in Limburg.
FOTO BELGA Het Agentschap voor Natuur en Bos verspreidd­e deze scherpe foto van de nieuwe wolf in Limburg.
 ?? Foto ANB ?? De twee tortelduif­jes, betrapt door een wildcamera in de bossen in het Kamp van Beverlo. Rechts wolvin Naya, met haar halsband. Links de grotere wolf, wellicht een mannetje.
Foto ANB De twee tortelduif­jes, betrapt door een wildcamera in de bossen in het Kamp van Beverlo. Rechts wolvin Naya, met haar halsband. Links de grotere wolf, wellicht een mannetje.
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN
Boswachter Eddy ULENAERS ?? De doodgebete­n schapen waren al een aanwijzing dat er een nieuwe wolf in Limburg is. Want Naya voedde zich de laatste tijd met reeën en everzwijne­n
FOTO SVEN DILLEN Boswachter Eddy ULENAERS De doodgebete­n schapen waren al een aanwijzing dat er een nieuwe wolf in Limburg is. Want Naya voedde zich de laatste tijd met reeën en everzwijne­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium