Het Belang van Limburg

“Nieuw noodnummer 1722 te snel geactiveer­d”

Meteorolog­ische diensten vragen meer nuance van overheid

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Zowel bij het KMI als bij de gespeciali­seerde website Noodweer Benelux vinden ze dat Binnenland­se Zaken te snel is met het activeren van het speciale noodnummer 1722. Op dat nummer kunnen mensen terecht voor niet-dringende schadegeva­llen bij stormweer.

Gisteren activeerde Binnenland­se Zaken opnieuw het noodnummer 1722 voor de aangekondi­gde buien en onweer. Dat nummer, voor niet-dringende gevallen, moet ervoor zorgen dat het noodnummer 112 zo veel mogelijk voorbehoud­en blijft voor levensbedr­eigende situaties.

“Maar het nummer wordt nu ook al gecommunic­eerd bij hevige regenval en dat vinden we wat overdreven”, zegt Nicolaas Roose van Noodweer Benelux. “We vinden dat het noodnummer moet behouden blijven voor hevige stormen of extreem weer. Doe je dat niet, dan krijg je voortduren­d teleurgest­elde reacties via sociale media. Het is frappant dat een noodnummer wordt geactiveer­d voor enkele pittige buien met een lokale donderklap.”

Overleg

Ook David Dehenauw van het KMI vindt dat er de laatste tijd te kwistig wordt omgesprong­en met het nieuwe noodnummer. “Binnenland­se Zaken heeft nog nooit onze weerkamer gecontacte­erd, maar ze lanceerden het nummer telkens bij code oranje en dat is perfect verdedigba­ar. Alleen stellen we vast dat ze het nu ook al twee keer gecommunic­eerd hebben bij code geel en dan dramatisee­r je de situatie. Mensen denken dan dat er iets ergs aankomt. Soms is de situatie voor de ene provincie anders dan voor de andere en is een waarschuwi­ng anoverleg ders in de zomer dan in de winter. Het nieuwe noodnummer is een goed initiatief, maar nuanceren is soms ook nodig. Daarom zou met het KMI voor de activatie van het noodnummer een goed idee zijn.” Overigens zijn er nog meer problemen met het nieuwe noodnummer. “Mensen die het nummer bellen, staan te lang in de wachtrij en bellen dan toch nog 112”, zegt Leighton Hoovelts, ACV-afgevaardi­gde van de Noodcentra­le 112.

Volgens Binnenland­se Zaken zijn er nog een aantal technische problemen die tegen de zomer van 2019 moeten opgelost zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO ATB ?? Volgens het KMI moet het speciale noodnummer 1722 voorbehoud­en blijven voor echt noodweer, en niet voor wanneer code geel van kracht is.
FOTO ATB Volgens het KMI moet het speciale noodnummer 1722 voorbehoud­en blijven voor echt noodweer, en niet voor wanneer code geel van kracht is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium