Het Belang van Limburg

“Beperk bijberoep tot periode van twee jaar”

Grete Remen (N-VA) vindt concurrent­ie oneerlijk

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Vlaams parlements­lid Grete Remen (N-VA) stelt voor dat het statuut van zelfstandi­ge in bijberoep beperkt wordt in de tijd. “Na twee jaar moet je kiezen: of je blijft ondernemer of je wordt volledig zelfstandi­g”, vindt Remen die zelf bedrijfsle­ider is. “Want nu doen die bijberoepe­rs de echte zelfstandi­gen oneerlijke concurrent­ie aan.”

“Het aantal mensen dat in bijberoep zelfstandi­g wordt, groeit twee keer zo hard als het aantal echte zelfstandi­gen”, zegt Remen. Uit cijfers van het Rijksinsti­tuut voor de Sociale Verzekerin­gen der Zelfstandi­gen (RSVZ) blijkt dat er de laatste vijf jaar 10 procent bijberoepe­rs is bijgekomen, twee keer zoveel als de groei bij de zelfstandi­gen. Intussen zijn er al 260.000 zelfstandi­gen in bijberoep, dat is zonder de 105.000 gepensione­erden mee te rekenen, 1 op 4. “Hoe meer zelfstandi­gen, hoe beter. Maar een bijberoep zou een overgangsf­ase moeten zijn, want je betaalt veel minder sociale bijdragen waardoor je ook goedkoper kan werken dan echte zelfstandi­gen.”

Remen haalt ook uit naar de pas ingevoerde wet op het onbelast bijklussen. “Een klap in het gezicht van echte ondernemer­s.”

BRUSSEL - Vlaams Parlements­lid Grete Remen (N-VA) vindt dat een statuut als zelfstandi­ge in bijberoep beperkt moet zijn in de tijd. “Want nu is die zelfstandi­ge activiteit in bijberoep oneerlijke concurrent­ie voor de zelfstandi­gen in hoofdberoe­p”, zegt Remen die ook spreekt als CEO van voedingsbe­drijf Damhert Nutrition in Heusden-Zolder. “Ook de nieuwe bijkluswet is een klap in het gezicht van echte ondernemer­s.”

“Eind 2017 hadden we in België maar liefst 260.000 zelfstandi­gen in bijberoep. Dat is 6 procent meer dan in 2016”, zegt N-VA’ster Grete Remen. Vergeleken met 2013 zijn er zelfs 28.000 bijberoepe­rs bijgekomen, dat is een groei van meer dan 10 procent, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinsti­tuut voor de Sociale Verzekerin­gen der Zelfstandi­gen (RSVZ).

Die stijging is dubbel zo groot als het aantal zelfstandi­gen in hoofdberoe­p dat in die vijf jaar met 5 procent is gestegen. “Tussen 2016 en 2017 is er zelfs maar 1 procent zelfstandi­gen in hoofdberoe­p bijgekomen.” Ter vergelijki­ng: eind 2017 waren er bijna 723.000 zelfstandi­gen in hoofdberoe­p. Ongeveer één op vier van alle zelfstandi­gen is dus iemand in bijberoep.

Beide walletjes

“Hoe meer zelfstandi­gen, hoe beter”, vindt Remen. “Maar het bijberoep zou beperkt moeten zijn in tijd. Want zoals de situatie nu is, doe je de zelfstandi­ge in hoofdberoe­p concurrent­ie aan. Een traiteur in bijberoep kan bijvoorbee­ld veel goedkoper werken dan een traiteur in hoofdberoe­p, want hij moet veel minder sociale bijdragen betalen. Intussen blijft hij als werknemer beschermd, heeft hij recht op vakantie en op arbeidsong­eschikthei­d, en bouwt hij pensioenre­chten op. Het kan niet zijn dat je van beide walletjes blijft eten.”

Overgangsf­ase

Remen vindt dat het bijberoep een overgangsf­ase moet zijn naar een hoofdberoe­p. “Maar hoeveel mensen in bijberoep maken daar hun hoofdberoe­p van? Die cijfers zijn niet beschikbaa­r, die moeten we dringend hebben. Dan kunnen we ook zien hoeveel zelfstandi­gen in bijberoep dezelfde activiteit uitoefenen als hun werkgever in hoofdberoe­p.”

Om de overgang naar een voltijdse zelfstandi­ge activiteit vlot te la- ten verlopen, pleit Remen voor de invoering van een premie. “Zoals de transitiep­remie die werkloze 45-plussers nu al kunnen krijgen als ze ondernemer worden. Je zou die premie voor twee jaar kunnen betalen om zo het gebrekkige sociaal statuut van een zelfstandi­ge te compensere­n.”

Grete Remen noemt net dat slechte statuut als reden waarom veel mensen niet durven te ondernemen. “Dat sociaal statuut is erg discrimine­rend, zeker als je het vergelijkt met dat van ambtenaren.”

Bijkluswet

Het Vlaams Parlements­lid van N-VA is ook niet te vinden voor de bijkluswet van de federale regering die in juli is ingegaan, nochtans met de zegen van de N-VA. “Wie zal er nog de ambitie hebben om echt te ondernemen als je tot 6.000 euro per jaar onbelast kan bijverdien­en, zonder dat je daar één euro sociale bijdragen voor betaalt en je intussen kan genieten van een vast loon en van volledige sociale beschermin­g?” vraagt Remen zich af. “De FOD Sociale Zaken verwacht dat een derde van de zelfstandi­gen in bijberoep zal overschake­len naar het bijklussen. Dat is ook 109 miljoen euro aan sociale bijdragen die verdwijnt.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium