Het Belang van Limburg

Rechter zet Patro-voorzitter Woo voor maand aan de kant

Patro-voorzitter moet drie nieuwe tijdelijke bewindvoer­ders dulden

- Geert HOUBEN/Jos MISCORIA

MAASMECHEL­EN - De Tongerse rechtbank van koophandel heeft gisteren drie tijdelijke bewindvoer­ders aangesteld om de vzw Patro Eisden Maasmechel­en te beheren. De vzw is in handen van de omstreden voorzitter Wayne Woo die de voetbalclu­b wil verkopen aan een zakenpartn­er. De rechter zet hem buitenspel nadat vijf leden van de vzw een kortgeding aanspanden. Als Woo niet meewerkt moet de vzw een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen. De aanduiding van de bewindvoer­ders geldt voor een maand, maar kan verlengd worden als zij dat nodig achten.

MAASMECHEL­EN/TONGEREN - De Tongerse rechtbank van koophandel heeft gisteren drie tijdelijke bewindvoer­ders aangesteld om de vzw Patro Eisden Maasmechel­en te beheren. Daarnaast heeft de rechter ook de algemene vergaderin­g van aanstaande zaterdag verboden. Daarmee wordt voorzitter Wayne Woo, die de vzw in handen heeft en de club wil verkopen aan een zakenpartn­er, buitenspel gezet.

Guy Craybex, ex-voorzitter van Patro en een van de vijf vzw-leden die het kort geding aanspanden, is opgelucht. “De aanstellin­g van de bewindvoer­ders bewijst dat de rechtbank onze redenering gevolgd heeft. We wilden in eerste instantie beletten dat de algemene vergaderin­g zou plaatsvind­en. Er staan immers leden op de lijst van wie de eventuele volmacht niet controleer­baar is. Daarnaast willen we zicht krijgen op de financiële bewegingen binnen de club, waarover wij al twee jaar totaal geen uitleg over of inzicht in kregen. Als straks de bewindvoer­ders concludere­n dat alles hier proper en netjes verloopt, zal ik de eerste zijn om te applaudiss­eren. Maar gezien de signalen van de voorbije twee jaar heb ik zo mijn bedenkinge­n. Ik wil ook benadrukke­n dat we zeker niet het sportieve beleid, waarin trainer Stijn Stijnen prima werk levert, viseren. En we ook helemaal niet willen aansturen op een faillissem­ent zoals de club nu suggereert”, aldus Craybex.

Witwasprak­tijken

De bewindvoer­ders van advocatenb­ureau Consenso moeten nu de continuïte­it bewaren, de vzw beheren, bewarende maatregele­n opleggen en alle contracten en bankafschr­iften doorpluize­n. “Als Woo en co. niet meewerken moet de vzw een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen. De aanduiding van de bewindvoer­ders geldt voor een maand, maar kan verlengd worden als zij dat nodig achten. Ook moeten zij de mensen identifice­ren die in de vzw zetelen in het kader van witwasprak­tijken. Er zitten onder meer Grieken in die nog nooit in Eisden geweest zijn en er zijn linken naar de Maagdeneil­anden”, zegt advocaat Paul Engelen, die het opnam voor de leden die het kort geding aanspanden.

Scherpe repliek

Het Patro-bestuur reageerde gisteren via een persmedede­ling op de website van de club behoorlijk scherp. “Dinsdag werd onze club voor de tweede maal in één week tijd aangevalle­n in haar doel de club over te laten aan de nieuwe investeerd­ers. Guy Craybex , Jan Kohlbacher , Emiel Craeghs, Kathagen Guido en Davy Janssen eisten in hun kort geding het verbod op het houden van de Buitengewo­ne Algemene Vergaderin­g van aanstaande zaterdag. De beweegrede­nen van deze actie zijn duidelijk: de nieuwe investeerd­ers trachten op andere gedachten te brengen om zo met een eigen investerin­gsgroep, waarvan we tot op heden nooit enige uitleg over hebben gekregen, terug aan de macht te komen.”

En voorts: “Patro Eisden is formeel en kan bevestigen dat afscheidne­mend voorzitter Wayne Woo in beroep gaat tegen deze trieste handelinge­n. Wayne Woo zal ook persoonlij­k klacht neerleggen tegen deze vijf individuen wegens beschuldig­ingen zonder enig bewijs. De nieuwe investeerd­ers (...) werken verder aan het reeds opgestarte beleid en blijven de financiële verplichti­ngen ter harte nemen. Gedurende de periode van het beroep tegen deze vertraging­en zullen de bewindvoer­ders de ernst van de nieuwe mensen kunnen vaststelle­n. Patro Eisden ervaart dit absoluut niet als een nadeel. Integendee­l … Patro Eisden en haar voorzitter Wayne Woo willen enkel en alleen maar een definitief einde maken aan hun samenwerki­ng. Het aangeteken­de beroep is vooral in functie van het kunnen houden van een BAV waarin het afscheid beklonken kan worden. En zeker niet tegen de controle van de bewindvoer­der.”

Hoe het vervolgens verder moet, zal afhangen van de bevindinge­n van de bewindvoer­ders.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Voorzitter Wayne Woo gaat in beroep.
FOTO DICK DEMEY Voorzitter Wayne Woo gaat in beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium