Het Belang van Limburg

Rubberkorr­els op kunstgrasv­elden moeten schoner

Na dossier in deze krant

- Luc STANDAERT

HELSINKI - Mogelijk komt er tegen 2020 in heel Europa een drastische verminderi­ng van het toegelaten gehalte aan kankerverw­ekkende PAK’s in de rubbelkorr­els die worden gebruikt voor kunstgrasv­oetbalveld­en. Nederland heeft vorige maand een voorstel in die zin ingediend bij de ECHA, het Europese agentschap voor chemische stoffen.

In ons land was er vorig jaar veel te doen rond de kunstgrasv­elden in het voetbal. Een onderzoek van Het Belang van Limburg en de UHasselt bracht toen aan het licht dat in 19 onderzocht­e kunstgrasv­elden in Limburg de toegelaten waarden voor PAK’s in de rubberkorr­els ruimschoot­s overschred­en werden. Dat had tot gevolg dat in 16 van de 21 kunstgrasv­elden in Limburg de rubberkorr­els vervangen werden.

Gezondheid­srisico’s

Maar ook in Zweden en vooral in Nederland was er beroering rond de kunstgrasv­elden, hoewel volgens eerder onderzoek van het ECHA de gezondheid­srisico’s zeer klein zijn. Het Nederlands­e Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) diende vorig jaar bij de ECHA een voorstel in om het toegelaten gehalte aan PAK’s, de kankerverw­ekkende stoffen in de rubberkorr­els, drastisch te verlagen. Het RIVM deed dat nadat het de gezondheid­srisico’s had onderzocht voor profession­ele voetballer­s (in het bijzonder doelmannen), voor spelende kinderen en voor de werknemers die de kunstgrasv­elden aanleggen en onderhoude­n.

Er zijn acht soorten PAK’s. Op dit ogenblik is de norm voor twee van die PAK’s 100 mg per kg, en voor de zes andere 1.000 mg per kg. Het RIVM stelt voor alle acht een maximum voor van 17 mg per kg, of een verminderi­ng met respectiev­elijk 83 en ruim 98 procent. Nederland wil zo het risico voor wie in contact komt met de rubberkorr­els erg laag houden en de maatschapp­elijke bezorgdhei­d over de mogelijke schadelijk­e effecten verhelpen. Tegelijk wil het land de financiële, administra­tieve en maatschapp­elijke kost van de verlaging binnen de perken houden.

Handen wassen

Het voorstel moet nu nog door een aantal instanties bekeken worden en gaat dan naar de Europese Commissie en de lidstaten. Als alles goed gaat wordt de beperking van de PAK’s vanaf 2020 van kracht in heel de Europese Unie. Intussen wijst het ECHA nog eens op de aanbevelin­gen die het al in 2017 heeft gedaan: “De risico’s zijn klein, maar kunnen nog verminderd worden door de handen te wassen na het spel, wondjes schoon te maken, sportschoe­nen en -kledij meteen uit te doen, en – uiteraard – de korrels niet in te slikken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium